Fundació Viure i Conviure i Ajuntament de Vic impulsen un programa d'intercanvi de temps

Avui han signat el conveni, Jacint Codina, alcalde de Vic, i Josep Solans, director gerent de la Fundació

La Fundació Viure i Conviure de l'Obra Social de Caixa Catalunya juntament amb el departament de Benestar Social de l'Ajuntament de Vic han impulsat la creació del projecte "Tens temps? Tinc temps" a la ciutat de Vic. Es tracta d'un programa social que vol fomentar l'ajut solidari i les relacions interpersonals per mitjà d'intercanvi de temps. Aquesta iniciativa s'inspira en el Banc del Temps que ja es porta a terme en altres ciutats del món: Canadà, Nova Zelanda, Austràlia, Itàlia, Argentina, Regne Unit, Fran硠i EUA. També dins de Catalunya funciona amb èxit a Barcelona, Sant Cugat i altres poblacions. El conveni ha estat signat avui per l'alcalde de Vic, Jacint Codina i el director gerent de la Fundació, Josep Solans.



L'origen de l'intercanvi de temps

La iniciativa d'intercanvi de temps, de serveis o de feina es va iniciar l'any 1992 a Itàlia. El sindicat de pensionistes de Parma foren els pioners en aplicar aquest programa d'intercanvi de temps per a facilitar les tasques quotidianes, l'experiència fou tan òptima i gratificant que l'any 1995 va comen硲 a ser aplicada a altres ciutats fins arribar a l'actualitat en la que existeixen prop de 300 bancs arreu del món.



Inicialment van ser concebuts com a un projecte de suport exclusiu per a dones, amb la finalitat d'obtenir més temps lliure gràcies a una xarxa de solidaritat que els hi permetés superar petits problemes diaris, així els anomenats Bancs del Temps van prendre una nova orientació més territorial i oberta al conjunt de la població.



A Catalunya existeixen programes similars a ciutats com Barcelona o Sant Cugat. Ara, amb el projecte de la Fundació Viure i Conviure comen硲à a installar-se a la ciutat de Vic, tot i que amb certes millores respecte els anteriors.



Tens temps? Tinc temps

El projecte "Tens temps? Tinc temps" de la Fundació Viure i Conviure és una xarxa d'intercanvi de temps, feines, serveis o formació, sense la intervenció de diners, és a dir, sense ànim de lucre. El temps és la moneda de canvi, la riquesa principal, i la unitat d'intercanvi és l'hora, independentment del servei que s'ofereixi o que es rebi, i està adre硴 a tothom major d'edat que vulgui realitzar tasques d'atenció a persones, siguin criatures, gent gran o gent malalta, així com donar oportunitats perquè la gent gran conegui i confi en els altres per tal de resoldre necessitats de la vida diària. ɳ una xarxa d'ajuda mútua entre vens, creant alhora vincles de solidaritat i amistat entre ells.



Accedir i participar en aquest Programa és molt fàcil i senzill, un cop decidit que es vol prendre part en aquesta solidària iniciativa, la persona interessada ha adre硲-se al Club Sant Jordi de Vic C/Remei, 50 o bé trucar al telèfon 902 400 973 telèfon d'informació de l'Obra Social de Caixa Catalunya. El pas segent és posar-se en contacte amb una coordinadora i mitjan确t una entrevista es comunica el que es pot oferir, el que es vol rebre i quantes hores de temps es volen compartir. Per mitjà de la coordinadora es contacta a les altres persones per intercanviar els serveis i el temps. Totes les habilitats tindran el mateix valor, depenent del temps.



Activitats i serveis

Hi ha múltiples activitats i serveis que es poden intercanviar, com per exemple:

-Atenció a les persones: acompanyar infants a l'escola, llegir contes o jugar, ajudar a fer els deures, tenir cura de persones malaltes, acompanyar persones grans o invidents, etc.

-Cura del cos i la salut: ensenyar a relaxar-se, rentar cabells, manicura, fer massatges, etc.

-Tasques domèstiques: fer la compra, cuinar, cosir, reparacions domèstiques, bricolatge, tenir cura d'animals i plantes, etc.

-Noves Tecnologies: assessorament informàtic, tasques a l'ordinador, etc.

-Idiomes: classes, repàs, pràctiques, conversa de llenges, traduccions, etc.

-Formació: pintura, dibuix, fotografia, dansa, música, etc.

-Assessorament /