Gairebé un 20% dels ciutadans de Vic són usuaris dels serveis socials municipals

El 65,70% dels usuaris són de l’estat espanyol

               Representants de les diverses entitats socials i professionals dels serveis socials municipals de Vic.
Representants de les diverses entitats socials i professionals dels serveis socials municipals de Vic

Un 19,44% dels ciutadans de Vic són usuaris dels serveis socials municipals. Concretament, es tracta de 7.979 persones, segons dades del 2011. D’aquest gairebé 20% de la població, un 65,70% procedeix de l’estat espanyol, mentre que un 11,35% prové de l’ Àfrica subsahariana, un 9,90% del nord d’Àfrica, un altre 9,90% del sud i centre Amèrica, un 1,21% dels països de l’Est i un 0,48% de països comunitaris. D’aquestes persones, la meitat és beneficiària del Banc dels Aliments, dada que es tradueix en un total de 4.169 persones i hi ha un total de 330 rendes mínimes d’inserció vigents.

 

Aquestes són xifres del primer trimestre d’aquest 2012, i que s’han fet públiques aquest dimarts en la presentació de la nova etapa dels serveis socials de l’Ajuntament de Vic, que ha tingut lloc a la Sala de la Columna. Amb el títol “Present i futur dels serveis socials a Vic”, l’acte ha estat presidit pel regidor de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Xavier Farrés i ha comptat amb la presentació de l’estudi per part de la coordinadora de l’Àrea Social de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs. Representants de les diverses entitats socials i professionals dels serveis socials municipals també han estat presents a l’acte.

 

Farrés ha destacat que l’atenció a les persones s’ha de fer transversalment: “Les entitats hi jugueu un paper clau”, ha manifestat. Per altra banda, el regidor de Benestar i Família ha explicat que “la situació social va canviant. Als serveis socials, van entrant nous perfils de pobresa”, degut a l’alt índex d’atur i ha afegit que “la distribució a la ciutat dels col•lectius que reben ajudes públiques va canviant. No només són persones que viuen al sud de la ciutat sinó també n’hi ha que viuen al centre i al nord”.

 

En aquest sentit, Farrés ha afegit que s’ha de “normalitzar l’accés als serveis socials” i ha avançat que l’àrea treballa per ser “més proactiva” en el sentit “d’arribar a col•lectius que no se’ns dirigeixen d’entrada però que necessiten d’algun servei”. Tot i això, Farrés ha matisat que es demana als ciutadans que siguin “corresponsables” i considera que els serveis socials municipals “no han de ser només dispensadors de prestacions sinó que hem de treballar per evitar la cronificació”.

 

En aquesta línia s’ha expressat la coordinadora de l’Àrea Social de l’Ajuntament de Vic: “Des dels serveis socials hem de generar més autonomia de les persones”. Homs, dirigint-se als professionals presents, ha explicat que s’ha de treballar “per ser menys assistencial, més conscient i més educatiu” així com crear “menys dependència” per part de l’usuari.

 

El regidor de Benestar i Família també ha manifestat que “les ajudes es donen a tothom que les necessita, complint sempre amb els criteris, requisits i barems establerts”. Farrés ha admès haver “detectat algunes situacions de picaresca, de persones que no fan un ús adequat dels serveis socials i, per això, volem ser molt estrictes i aplicar accions correctives”.


Forta demanda dels serveis per a la gent gran
Dels usuaris dels serveis socials, 639 persones són beneficiàries del Servei de Teleassistència, 168 accedeix als Centres de Dia, 85 rep el Servei d’Ajudes Tècniques i 24 utilitzen el Servei de Transport Adaptat.

 

En relació a les activitats de dinamització de la gent gran, 495 persones són usuàries de tallers i 880 d’activitats lúdiques. Per altra banda, 85 infants i joves de la ciutat són usuàries del servei de Centre Obert. En relació al servei d’atenció i promoció de l’autonomia, s’han tramès 264 sol•licituds de reconeixement de la dependència i revisions de grau i nivell i 799 programes individuals d’atenció vigents.