Gràcies, alcalde Montanyà
Primer alcalde democràtic de l'Ajuntament de Vic
Jove i vital fou el primer alcalde democràtic, impulsor del retorn a la ilusió collectiva per a la ciutadania desitjosa d'una participació més activa en la vida pública.
Tanmateix, després d'un llarg període d'atonia política, calia afrontar amb decisió i coratge tot un seguit d'actuacions que fessin visible un gir radical en el fons i en la forma d'entendre la funció pública posada al servei dels ciutadans.
Davant, doncs, d'aquesta responsabilitat històrica, Ramon Montanyà va saber respondre amb fermesa al difícil repte que el temps li reclamava, conduint amb eficàcia les regnes d'una Corporació Municipal, veritablement legitimada, representativa i plural.
El caràcter vehement i persuasiu de Ramon Montanyà va ser un magnífic aglutinador d'energies per abordar els dèficits de tot ordre que la Ciutat tenia, orientant els esfor篳 vers la consecució d'un model de ciutat, compromès amb les exigències d'humanitat, modernitat i catalanitat, emanades de la pròpia voluntat popular.
Així, durant dos mandats consecutius al front de l'alcaldia de Vic 1979-1987, Montanyà desplega un seguit d'actuacions fonamentals pel devenir de la vida ciutadana, que afecten de forma determinant els àmbits de l'urbanisme, la sanitat, la cultura, l'esport i pràcticament tots els registres de la vida cívica.
Emprèn amb decisió i criteri la rehabilitació de la ciutat antiga, retornant vida i encant a un dels conjunts més significatius de Catalunya, conscient que la singularitat d'aquest espai, ben endre硴, incidiria positivament en la dinàmica comercial i turística d'aquest nucli urbà. En el terreny de l'atenció sanitària i assistencial, recupera un instrument jurídic poc aplicat fins aleshores a l'administració, com és la fórmula del consorci, amb una visió moderna i de síntesi entre la gestió privada i la prestació pública, instaurant en Consorci Hospitalari de la Santa Creu- Generalitat de Catalunya. Aquesta fórmula crearia escola i ha estat aplicada a moltes entitats i institucions de prestació de serveis amb resultats altament satisfactoris.
La seva sensibilitat artística l'empeny a crear un Festival Internacional de Música que convoca anualment una selecta nòmina d'intèrprets de primer nivell que té la millor expressió en la presència gairebé constant del Trio de Barcelona, integrat pels germans Claret i el pianista Albert Atenelle.
Enriqueix el patrimoni municipal amb l'adquisició del Teatre Atlàntida i també la finca del mas Osona, que permetria més endavant la construcció de l'estadi municipal, les pistes d'atletisme i la seu de l'Institut Municipal d'Esports.
La dimensió política de Montanyà s'engrandeix dia a dia fins a ser elegit primer President de l'Associació Catalana de Municipis, l'acte fundacional de la qual va tenir lloc a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic.
I si fecunda va ser la seva etapa al front de l'alcaldia vigatana, el seu compromís amb Vic, no ha minvat fins els últims moments de la seva vida. Encarnat plenament en la dinàmica ciutadana, va assumir responsabilitats institucionals en organismes com l'Hospital General, la Universitat de Vic, el Patronat de la Ciutat Antiga, el Centre de Normalització Lingística, entre d'altres.
Vaig tenir el goig de participar en les dues Corporacions que en Ramon va presidir i he mantingut amb ell continuada relació i molta collaboració. Puc afirmar que la seva militància vigatana ha estat impecable d'en禡grave; que un dia ja molt llunyà, va recalar al Collegi Sant Miquel i des d'aleshores va fer de Vic i de Catalunya la seva ensenya.
Ara, quan la seva parten硠fa sensible un buit extraordinari, em conforta però el record del cavaller apassionat, vitalista i generós que va servir, amb devoció i responsabilitat la ciutat que més estimava. I em congratula que el Ple Municipal, per unanimitat, decidís acceptar-me la proposta de declarar-lo Fill Adoptiu de Vic, amb un gest de reconeixement que perpetu la seva memòria.
Gràcies, alcalde Montanyà.
Jacint Codina i Pujols