Simulació virtual d’un possible audiovisual a la capella fonda de la Pietat

Història, art i patrimoni confluiran en l’Illa de la Pietat de Vic

Aquest ambiciós projecte turístic, que forma part dels plans de foment territorials de turisme, es començarà a executar l’any que ve i serà finançat a parts iguals per la Generalitat i l’Ajuntament de Vic

Vic comptarà en un termini de tres anys amb una nova ruta turística que tindrà per objectiu explicar els dos mil anys d’història de la ciutat a través de l’art, centrant-se en quatre espais patrimonials enllaçats entre ells: l’església, el campanar i la Capella de la Fonda de la Pietat, així com les restes del castell dels Montcada i el Temple Romà. Aquest projecte, que rep el nom de l’’Illa de la Pietat’, serà una realitat gràcies als plans de foment de turisme de la Generalitat, que invertiran 350.000 euros en els propers tres anys, la mateixa quantitat que haurà d’aportar el consistori vigatà.

 

“Mai abans s’havia realitzat una inversió tan important en el sector turístic a la nostra ciutat”, subratlla la regidora de Turisme, Maria Carme Bover. Aquesta important dotació econòmica, que ha estat atorgada només a 11 dels 76 projectes presentats a la convocatòria, suposa la injecció definitiva per tirar-ho endavant: “Tenim un projecte molt clar i sòlid que posa atenció als criteris sostenibles, socials i mediambientals requerits”, explica Bover. Pel que fa a l’aportació de l’Ajuntament, la regidora apunta que s’estudiarà la possibilitat d’accedir a la propera convocatòria dels ajuts europeus Feder, a fi de cobrir-ne la inversió.

 

El projecte començarà a executar-se en un termini d’un any, un cop s’hagin acabat de redactar en detall les actuacions previstes en cadascun dels espais, i es completaran a principis de l’any 2020.

 
 

Treball conjunt amb la Taula de Turisme

 

L’origen de l’’Illa de la Pietat’ és una demanda del sector privat, i “ha de ser un projecte clau per impulsar turísticament la ciutat”, afirma la regidora de Turisme. L’Ajuntament de Vic i la Taula de Turisme compresa pel sector privat turístic de la ciutat han treballat fort i conjuntament per arribar al punt d’apostar seriosament per un projecte de dimensió que concentrarà continguts de valor patrimonial i d’interès turístic i des de l’Illa els turistes radiaran cap altres punts singulars i emblemàtics de la ciutat.

 
 

Actuacions previstes

 

L’església de la Pietat tindrà puntualment usos socials i culturals amb alguns concerts i algunes exposicions, però la nau central no tindrà una actuació específica pensant que en un futur caldrà estudiar i aprofundir en les recerques arqueològiques del subsòl.

 

El campanar de l’església de la Pietat, visitable puntualment des del 2009, passarà a ser obert al públic regularment, gràcies a la instal·lació d’un ascensor fins al penúltim replà del campanar, fins al punt on actualment hi ha una escala metàl·lica.

 

Les actuacions a la Capella Fonda passaran per l’enderrocament del vestíbul de la capella per mostrar la façana original. S’obrirà una antiga porta a la façana exterior del castell i es recuperarà la sotacoberta. A més, s’hi instal·larà el muntatge audiovisual “Vic, ciutat d’art” que repassarà els actius patrimonials i turístics de Vic. Les pintures de Sert que s’hi ubiquen actualment seran reubicades a la Catedral. 

 

Pel que fa al Temple Romà i el castell dels Montcada, es construiran rampes per accedir a la cota superior del temple i s’ampliarà el seu entorn immediat a favor de l’espai públic.