Homenatge institucional a les víctimes dels bombardejos a Vic durant la Guerra Civil

L’Ajuntament demana a familiars, coneguts i a la ciutadania en general la seva col·laboració per poder celebrar un acte el més representatiu possible

Imatge de la campanya.
Imatge de la campanya

La Sala de la Columna de l’Ajuntament acollirà el primer acte institucional en homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes a la ciutat durant la Guerra Civil. L’historiador i professor de la UVic-UCC, Josep Casanovas, serà l’encarregat de pronunciar la conferència “La Guerra Civil a Vic (1936-1939): Cues, cartes i bombes” el proper dijous, 16 de febrer, a les 7 de la tarda.

 

Per aquest motiu, des de l’Ajuntament es fa una crida a familiars o coneguts de les víctimes i a la ciutadania en general perquè contactin amb el consistori per poder ser presents en aquest acte commemoratiu. Així tothom qui tingui informació pot contactar amb comunicacio@vic.cat.

 
 

Vic va patir quatre bombardejos durant la Guerra Civil

 

Avui a la nit farà 78 anys que les forces franquistes van entrar a la ciutat. Va ser després que Vic patís quatre bombardejos aeris per part d’aquestes tropes durant la Guerra Civil Espanyola.

 

El primer bombardeig es va realitzar el 21 de desembre de 1938 a les dotze del migdia quan sis avions de la Segona Brigada Hispana van bombardejar les fàbriques i l’estació de tren causant 7 morts, segons el registre de l’arxiu municipal, i nombrosos ferits. L’hospital pels ferits de guerra ubicat a la Casa de Caritat de les Germanes Carmelites també va ser bombardejat.

 

El 20 de gener de 1939 arribava el segon bombardeig a la ciutat de Vic portat a terme pels pilots de la tercera esquadra de la Segona Brigada. En aquest cas, l’objectiu va ser el pont d’accés a la ciutat i a l’estació de tren provocant nombrosos morts i ferits, entre d’altres destrosses.

 

L’últim bombardeig contra el centre urbà va ser el 25 de gener de 1939, esdevenint el tercer bombardeig a la capital d’Osona.

 

El quart i últim bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que espiaven la ciutat des del 31 de gener. Amb l’ajuda del raid, les forces van entrar a Vic la nit de l’1 al 2 de febrer de 1939.