III Trobada Comunitària de Vic
L’Associació Tapís, l’Ajuntament deVic i l’Obra Social ”la Caixa” presenten la programació comunitària del curs 2018-19 a la ciutat de Vic per donar resposta col·lectivament als reptes actuals i millorar la convivència i la cohesió social de la ciutat. A la Trobada Comunitària s’han anomenat les accions realitzades durant el curs 2017-2018 en els eixos de treball d’educació comunitària, salut comunitària i convivència, i s’ha presentat la programació comunitària, el conjunt d’accions previstes de cara al proper curs.
L’Associació Tapís, l’Ajuntament de Vic i l’Obra Social ”la Caixa” han promogut la III Trobada Comunitària de la ciutat de Vic, emmarcada dins del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI).
El projecte actua com a impulsor d’un procés col·lectiu de transformació del context social i de les institucions per adaptar-se als reptes de la diversitat i ales noves necessitats de la població. Alhora, treballa per evitarels processos que generen desigualtat i contribueix a fer possible la participació en igualtat de condicions de totes les persones. Així doncs, el Projecte ICI té per objectius la millora de la convivència i la cohesió social en l’àmbit local, per afavorir el benestar i la millora de les condicions de vida dels vigatans i vigatanes.
La Trobada Comunitària és un espai de relació entre representants polítics, professionals, entitats, ciutadans i ciutadanes de Vic que, de forma col·lectiva, treballen per la millora de la convivència i la cohesió social a Vic. La trobada s’ha dut a terme al Centre Cívic Can Pau Raba, amb la presència de
representants de l’Ajuntament de Vic, de la Fundació Bancària “la Caixa”, tècnics municipals, representants de diverses entitats de Vic i ciutadania a títol individual. La benvinguda de l’acte ha estat a càrrec de Josep-Ramon Soldevila, regidor d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Josep Freixa, gerent de l’Associació Tapís, i Francesc Ventura, director del departament d’interculturalitat i cohesió social de la Fundació Bancària “la Caixa”. Tots ells han posat l’accent en la importància del treball comunitari i han agraït la participació i la implicació de la ciutadania en la construcció d’una societat més justa i on totes les persones esdevinguin iguals, afavorint així, la convivència a la ciutat.
A l’acte s’ha fet una revisió d’accions realitzades durant el curs 2017-2018 en els eixos d’educació comunitària, salut comunitària i convivència. Per altra banda, s’ha presentat la programació comunitària pel curs 2018-2019, que és la proposta d’activitats, iniciatives, programes i espais de trobada, consensuades de forma participativa i previstes en el marc del Projecte ICI. Aquesta part de la Trobada Comunitària ha estat dinamitzada per representants de cadascun dels eixos de treball, que han explicat de primera mà quins són els projectes que tenen previst desenvolupar per aquest any.
En educació comunitària s’ha destacat el treball fet amb el Grup Motord’AMPA, format per famílies de cadascun dels centres educatius de la ciutat. Aquest grup s’ha trobat periòdicament per dissenyar, organitzar i avaluar l’Escola de Pares i Mares – Factor Q 2018, amb la finalitat de millorar alguns aspectes relacionats amb aquest projecte amb aquest projecte i aconseguir una major participació de les famílies, especialment de les d’origen nouvingut, i ampliar la diversitat de tallers, xerrades i franges horàries de les activitats.
Les AMPA es van coordinar per fer una programació comunitària del Factor Q 2018, que va ser en general ben valorada, malgrat recollir alguns reptes pendents per a properes edicions. Pel curs 2018-2019 es proposa mantenir el treball en xarxa entre les AMPA per a programar l’Escola de pares i mares – Factor Q 2019. El tema d’enguany està per definir, tot i que tot apunta a que sigui la segona opció més votada per les famílies en una enquesta que es va passar el curs passat, salut i higiene. Així doncs, molt probablement s’abordaran temàtiques diverses com la salut bucodental, la salut mental infantil, la sexualitat, alimentació, hàbits de vida saludables, adicions, etc... En quan a salut comunitària, s’ha explicat que durant el curs anterior la participació a la Taula de Salut Comunitària de Vic ha augmentat fins a 20 professionals de 15 serveis i equipaments diferents, tots ells vinculats directa o indirectament amb temes de la salut. S’ha desenvolupat una diagnosi molt acurada que ajuda a conèixer quines són les problemàtiques, els reptes i els actius que tenim com a ciutat. Aquest diagnòstic parteix d’una mirada àmplia dels factors i determinants que afecten a la salut de les persones i és un element clau pels tècnics que formen la Taula de Salut Comunitària de Vic, per tal de conèixer l’estat de situació real de la ciutat, i conseqüentment poder definir estratègies d’actuació, organitzar-se en comissions de treball i començar a posar fil a l’agulla amb alguns dels temes detectats. Així doncs, aquest curs l’iniciem fent la presentació deles conclusions del diagnòstic de salut comunitària de Vic i aprofitarem el mateix acte de presentació per dur a terme una priorització comunitària dels reptes més rellevants que tenim com a ciutat.
La Taula de Salut Comunitària de Vic, pretén ésser un grup de tècnics vinculats, fins ara només a l’àmbit sanitari, però cada cop més oberta a acollir interessats i
interessades d’altres àmbits com el social i educatiu, i que persegueix la finalitat de generar propostes de treball que ajudin a millorar la pròpia salut i la de la comunitat. De cara el pròxim curs, i vist l’èxit que va tenir l’any passat, també està previst fer la segona edició de la Jornada de Salut Comunitària. Un espai formatiu que aplega uns 200 professionals d’àmbits molt diversos per debatre i compartir visions sobre la salut comunitària, projectes i polítiques públiques vinculades a aquest tema.
Finalment,durant el curs que s’enceta, s’engegarà la implementació del Programació de Prescripció Social i Salut, el qual pretén augmentar la participació dels pacients en activitats de la comunitat, tot reduint l’aïllament social, millorant la salut mental positiva, la qualitat de vida, reduint la prescripció inadequada de psicofàrmacs i la hiperfreqüentació a l’atenció primària. Per altra banda, emmarcada en l’eix de convivència, durant el curs anterior es va seguir reunint la Taula de Convivència, que va néixer en un moment en el que la Xarxa d’Acollida Municipal de Vic (XAM) va fer el pas de l’acollida a la convivència i per tant va donar entrada a nous professionals i entitats directament vinculats amb el treball amb la convivència. Aquest és el punt d’inflexió que va evidenciar la necessitat d’una taula de treball més operativa on hi fossin presents aquelles entitats i tècnics que treballen directament i de forma diària amb la convivència de la ciutat de Vic. El que es pretenia és que aquest espai fos més operatiu que la XAM alhora de poder resoldre temes o crear comissions de treball per desenvolupar noves propostes i accions concretes.
Actualment la Taula de Convivència de Vic (TCV) està formada per tècnics i representants d’entitats i té la finalitat d’esdevenir l’observatori de la convivència de la ciutat, de manera que siguin els professionals que la formen els que tractin les línies de cap a on s’han de posar esforços, o per on s’ha de començar a treballar per millorar certes preocupacions que els professionals de la XAM han identificat com a necessàries i en algunes ocasions prioritàries. El sentiment de pertinença dels joves de la ciutat ha set el tema que s’ha treballat al llarg de l’any i que s’ha concretat en el projecte JoVinc!: Fem barri que s’iniciarà durant aquest pròxim curs.
Finalment, s’ha fet balançdel projecte Viu el carrer! emmarcat també en aquesta programació comunitàriai en el Pla de l’Esport de Vic – Vic Activa’t, que ha ofert una proposta d’activitats esportives i de lleure, gratuïtes i adreçades a infants i joves, durant els períodes no lectius del curs escolar. Aquestes accions que es van fer durant tot l’any, van comptar amb la participació de 2.500 infants, joves i famílies, entre tardor, setmana santa i estiu. Aquesta programació es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració i implicació de més de 140 persones, entre ells, professionals, voluntaris, membres d’entitats, i estudiants en pràctiques.
La III Trobada Comunitària de Vic va donar doncs, el tret de sortida a un nou curs on es vol promoure i fomentar encara més les iniciatives conjuntes, el treball en xarxa i la coordinació entre tots els agents de la comunitat, per tal de donar respostes col·lectives als reptes actuals de la ciutat.