IX edició del Clàssica Jove a Vic
Més de dos-cents músics d'àmbit local, nacional i internacional es citen a Vic per donar veu a les noves generacions de la música clàssica
L'Atlàntida ha presentat en roda de premsa la IX edició del Clàssica Jove, un cicle que pretén donar visibilitat a les noves generacions de la música clàssica del nostre país, a través d'un projecte que vincula cultura i educació.
Bet Piella, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic ha destacat la trajectòria del cicle i la importància que les residències artístiques han anat adquirint durant els darrers anys. Un projecte resultat de la sinergia entre L'Atlàntida Centre d'Arts Escèniques d'Osona i l'EMVIC (Escola de Música i Conservatori de Vic) i que compta amb el mecenatge de la Institució Puig-Porret i la Fundació ”La Caixa". Un cicle que, a més a més, genera múltiples complicitats amb altres centres educatius, entitats i espais culturals de la ciutat com l'ACVic, la Universitat de Vic o l'Orquestra de Cambra de Vic, entre d'altres, i que compta amb el suport de mitjans de comunicació de rellevància local i nacional com el diari Ara i El 9 nou. També ha manifestat la clara vocació nacional del projecte. Durant la primera quinzena de juliol, la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) realitzarà el seu stage anual a Vic . Aquest any, a més a més, L'Atlàntida acollirà l'Stage del Cor Jove Nacional de Catalunya. I, per acabar, Bet Piella ha destacat l'itinerari formatiu d'àmbit internacional L'Acadèmia de Quartet adreçat a joves formacions cambrístiques de tot el món.
Montse Catllà, directora general de L'Atlàntida ha posat de manifest la relació íntima que s'estableix durant tot el cicle entre cultura i educació i de la perllongació de l'esperit d'aquesta iniciativa a través del projecte Clàssica en moviment, en el qual cada any participen més de 500 joves estudiants de secundària de Vic. També ha destacat la bona feina educativa que s'ha fet durant els darrers vint anys a tot el país per tal d'oferir estudis musicals superiors homologables a nivell europeu. "Ara, però, cal crear espais perquè aquests joves puguin realitzar-se com a músics".
L'edició d'enguany del Clàssica Jove serà protagonitzada per J. S. Bach, fonament de la música occidental i també comptarem amb la presència de l'oboista Cèlia Tort i Pujol, artista resident d'aquesta edició que actualment viu i treballa a Amsterdam. Segons Montse Catllà, Cèlia Tort i Pujol és una artista molt versàtil, va començar els estudis musicals a l'Escola de Música i Conservatori de Vic amb només sis anys i més endavant va seguir ampliant coneixements i experiència a l'estranger. Una artista que dialoga constantment amb altres disciplines artístiques i que reflexiona sobre què vol dir interpretar música escrita fa anys en el moment actual.
Una altra de les característiques del cicle és que tots els concerts o activitats que s’hi presenten són resultat d'encàrrecs específics que només succeeixen a Vic o Barcelona i algunes d'elles són produccions pròpies ideades des de L'Atlàntida.
Cèlia Tort i Pujol, com a artista resident del cicle, ha explicat els diferents projectes que portarà a terme al llarg de la seva residència en el Clàssica Jove 22 i ha compartit amb els assistents algunes de les preguntes que es formula abans d'interpretar la música de Bach. Què passa amb les notes escrites en un moment que no és el nostre? Com ens podem desfer d'unes notes que hem estudiat durant anys? Què vol dir interpretar Bach després de Bach? Un altre dels aspectes que Cèlia Tort intentarà mostrar en les seves performances és la transformació de la pràctica instrumental a partir d'incorporar altres disciplines artístiques. Finalment, ha presentat l'equip de col·laboradors que intervindran en el concert itinerant sobre quatre paisatges sonors que s'oferirà el dimecres 22 de juny i el diumenge 26 de juny a la Casa Serratosa de L'Atlàntida, al Centre d'Arts Contemporànies de Vic i L'Albergueria i l'objectiu del concert que El ressò de Bach: diàleg entre l'oboè i el violí que farà el 19 de juny a la Sala 2 Joaquim Maideu.
Per acabar, Anna Maria Carbonell, com a presidenta de la Institució Puig-Porret, ha manifestat la satisfacció de formar part d'aquest projecte que des del present (tenint en compte el passat i amb mirada al futur) avança amb humilitat, treball i perseverança.
Durant el transcurs de la roda de premsa, s'ha projectat una càpsula audiovisual interpretada per l'equip de col·laboradors de la Cèlia Tort, s'ha presentat el recurs educatiu Divertimento Bach i també s'ha assistit a un passi coreogràfic del projecte Clàssica en moviment que paral·lelament s'estava realitzant a la Sala 2 Joaquim Maideu de L'Atlàntida.
El cicle Clàssica Jove 2022 promou la màxima accessibilitat del públic, amb diverses propostes d'accés gratuït, preus molt reduïts i amb la creació de materials educatius i audiovisuals per a la Sala 4 L'Altàntida digital. Els joves menors de 25 anys, en els espectacles de pagament, disposen de preus que van dels 5 € als 10 €.