Joaquim Capdevila rebrà la Medalla d’Or de la ciutat de Vic

El ple municipal aprova per unanimitat la concessió d’aquest reconeixement al destacat activista polític i mestre xocolater vigatà

Votació favorable a la concessió de la Medalla d’Or de la ciutat a Joaquim Capdevila .
Votació favorable a la concessió de la Medalla d’Or de la ciutat a Joaquim Capdevila

L’activista polític i mestre xocolater Joaquim Capdevila rebrà la Medalla d’Or de la ciutat de Vic. Així ho va decidir per unanimitat el ple municipal celebrat ahir.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va agrair el suport de la resta de grups polítics per lliurar-li aquest reconeixement i va repassar la trajectòria professional i com a activista polític de Joaquim Capdevila, de qui va destacar la lluita per la fraternitat, la llibertat i la justícia social, i que “va marcar políticament a molts vigatans i vigatanes”.

 

Martí va subratllar que aquest reconeixement serviria per homenatjar “una generació d’homes i dones que va perdre la por per lluitar pel que creien”, i en concret d’una figura involucrada en la lluita antifranquista i en l’Assemblea Catalana, que va actuar d’element catalitzador de la transició democràtica. A més, va recordar com la creació d’una mona de Pasqua reivindicativa l’any 1976 li va comportar un segrest de la peça i una multa econòmica.

 

El regidor d’ERC-Som Vic, Josep M. Diéguez, va emfatitzar que “si algú personifica la major part de la política vigatana des de la Guerra Civil fins ara és en Joaquim Capdevila, des del PSUC fins a la lluita independentista a dia d'avui. És un gran exemple del que anomenaríem internacionalisme real, amb accions arreu del món, i en especial a l’Amèrica Llatina, i que vol un Vic obert al món”.

 

En la mateixa línia, des de Capgirem Vic, el regidor Joan Coma va insistir que la Medalla d'Or de la ciutat per Joaquim Capdevila és més que merescuda: “Estem davant d'una gran persona: lluitadora, incansable i honesta que pren partit”. Coma va recordar que Capdevila va generar mecanismes perquè el Moviment 30/03 s'autogestionés, i va remarcar la figura de Joaquim Capdevila com la d’algú que “se solidaritza amb qui pateix la repressió estatal independentment de la seva ideologia política”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va valorar positivament l’inici de l’expedient de la concessió de la Medalla d’Or, tot i que es va mostrar sorprès pel seu reconeixement com a activista polític. Tot i així, Anglada va posar en valor els mèrits recollits al llarg de la seva trajectòria professional com a mestre xocolater.

 

El 1r tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany, va verbalitzar el suport total de l’equip de govern per lliurar la Medalla d’Or a Joaquim Capdevila. Arimany va destacar que Capdevila era “un ambaixador de la ciutat de Vic que porta el vigatanisme a la sang”, i un gran activista polític en defensa “dels presos polítics en un moment repressiu molt complicat”, ara fa més de 40 anys.

 
 

Bonificacions per fomentar polítiques socials

 

El ple d’ahir també va aprovar la bonificació del 95% de la taxa per serveis urbanístics i ICIO per les obres de reforma interior de les aules del Col·legi Pare Coll, l’adequació tècnica de les instal·lacions de l’àrea quirúrgica i la instal·lació d’aigua calenta sanitària a les plantes d’hospitalització de l’Hospital Universitari de Vic.

 

En el cas de la votació per la bonificació d’aquestes taxes per la reforma de les aules del Col·legi Pare Coll, hi van votar a favor tots els grups polítics a excepció de Vic per a Tots que s’hi va abstenir i Capgirem Vic que hi va votar en contra.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va explicar que el sentit negatiu del seu vot venia motivat per la part política de la decisió de bonificar el 95% d’aquestes taxes: “Es tracta d’una escola concertada, que ja té entrada de recursos públics per mitjà del concert. No hem vist cap document que acrediti una falta de recursos econòmics per poder fer front a aquest pagament, i des de l’equip de govern es dona carta blanca a fer aquest tipus de bonificacions”. Barnolas va demanar que l’equip de govern reflexionés sobre el no ingrés d’aquests diners que es podrien destinar a altres polítiques de caire social.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va demanar també a l’equip de govern que es revisés la política de bonificacions de taxes urbanístiques als centres concertats, “especialment quan els imports siguin superiors als 5.000 o 6.000 euros” .

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va afirmar que “aquesta és la política social que fem des de l’equip de govern. Els diners que no s’ingressen es destinen directament a fomentar l’educació, la salut i els serveis socials per a les entitats que vetllen i milloren el benestar de la ciutadania”.

 

Els dos dictàmens de bonificació de taxes urbanístiques per obres de l’Hospital Universitari de Vic es van aprovar amb tots els vots favorables dels grups polítics representants al ple a excepció de Capgirem Vic que s’hi va abstenir.

 

En aquest sentit, Barnolas, de Capgirem Vic, va aclarir que l’abstenció es devia a que no són partidaris de la gestió mixta. A més, des de 2016, l’Hospital Universitari de Vic s’ha estalviat més de 99.000 euros en bonificacions de taxes urbanístiques”.

 
MOCIONS
 

a/ Moció presentada per Capgirem Vic per la millora i la promoció de l’àrea d’autocaravanes de la ciutat. La moció s’aprova per unanimitat amb la inclusió d’esmenes.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic per al dret a vot de totes les persones residents a Vic. Després d’incloure esmenes, la moció s’aprova amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot en contra de PLV.