Joaquim Capdevila rep l'homenatge de la universitat i de la societat en la inauguració de la Universitat d’Estiu

El mestre xocolater i activista agraeix a la UVic-UCC el suport a la feina que fa la seva fundació Kabk'Uh

Fotografia de la Sala de la Columna plena de gom a gom.
Fotografia de la Sala de la Columna plena de gom a gom

 Amb la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic plena de gom a gom i amb tots els assistents dempeus, el mestre xocolater i activista Joaquim Capdevila va rebre l’homenatge de la XXI edició de la Universitat d’Estiu, que ahir donava el tret de sortida. En un acte presidit pel tinent alcalde Josep Arimany i el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, la professora de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Eva Rovira, va glossar la trajectòria personal i professional de Capdevila, del qual va destacar “la seva voluntat de donar a conèixer Vic al món, en els àmbits social, econòmic i cultural”.

Rovira també li va reconèixer el mèrit d’haver trencat amb la tradició pastissera per ser un innovador sense deixar de banda les arrels. “Va introduir un art nou a casa nostra, fidel a la voluntat d’acostar els coneixements i els gustos d’Europa”, va dir Rovira.

Joaquim Capdevila va agrair amb emoció totes les persones que li havien donat suport, molt especialment a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya “que sempre ha fet costat a la feina que porta a terme la meva fundació”. Capdevila, a més d’empresari i lluitador pels drets socials, és el creador de la Fundació per a l’Alimentació, Nutrició i una Gastronomia Sostenible Kabk’Uh, que treballa per reduir les desigualtats i aconseguir un desenvolupament equitatiu i sostenible.

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que va assistir a l’acte com a amic personal de Capdevila, va demanar als assistents i també a la UVic-UCC “que incorporin en els aprenentatges els quatre valors que han caracteritzat Joaquim Capdevila: que ha estat lluitador, creador, divulgador i solidari”. També va demanar que “s’incorpori el seu mestratge a la Universitat i a tot el territori”.

Joaquim Capdevila, emprenedor i activista

Joaquim Capdevila Anfruns és fill i net d’una família de pastissers i cuiners, fundadors de la pastisseria La Lionesa a Vic. Als quinze anys comença l’aprenentatge de l’ofici i completa la seva formació inicial a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis de Vic, a l’Escola de Belles Arts i a l’Institut Britànic de Barcelona, i posteriorment a diverses ciutats europees. Ha estat l’impulsor de l’Associació de Pastissers Artesans d’Osona i Ripollès, i de diversos projectes empresarials, entre els quals Cacao Sampaka. El 2001 impulsà, juntament amb un grup de persones interessades en la cooperació, la creació de la Fundació per a l’Alimentació, Nutrició i una Gastronomia Sostenible Kabk’Uh. Després de rebre molts premis nacionals i internacionals, l’any 2013 va ser nomenat membre de l’Académie Française du Chocoloat et de la Confiserie. Capdevila ha estat sempre una persona compromesa amb la cultura i la societat. Durant la dictadura va lluitar pels drets dels presos i va ser membre l’Assemblea de Catalunya.
 
Compromís amb el territori i projecció internacional

A més de l’homenatge a Joaquim Capdevila, el vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Joan Masnou, va presentar la nova edició de la Universitat d’Estiu  de la UVic-UCC, que enguany oferirà trenta-tres cursos, una dotzena d’activitats culturals i tres escoles d’idiomes a Vic, Manresa i Barcelona. Masnou va destacar quatre elements que defineixen la Universitat d’Estiu i que són l’oferta formativa i cultural, la territorialitat, la col·laboració institucional i la internacionalització. En aquest darrer aspecte va afirmar que “el programa de la Universitat d’Estiu reflecteix el moment d’expansió que viu la Universitat, que encara la internacionalització com un clar repte de futur”.

Per la seva banda, la regidora d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, present a l’acte en representació del consistori manresà, va destacar la importància d’haver treballat conjuntament UVic i UManresa en l’oferta formativa d’estiu, i va afirmar que “la suma ha beneficiat les dues parts i els resultats demostren que és un encert treballar de cara i no d’esquena”.

En el seu parlament institucional, el rector Jordi Montaña va destacar la importància de la oferta formativa d’estiu “per acostar la formació a la ciutadania i la ciutadania a la universitat”. Va cloure l’acte el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Dr. Arimany, que després de felicitar  Joaquim Capdevila “per ser un ambaixador vigatà”, va demanar suport i col·laboració a tota la societat per tirar endavant el projecte universitari de la UVic-UCC.