Josep Pratdesaba, nomenat 34è vigatà il·lustre de Vic
El ple aprova un projecte fotovoltaic i l'impuls de serveis urbans amb el suport de la majoria dels grups municipals
En el ple municipal celebrat aquest mes de gener de 2025, es va aprovar definitivament l'atorgament de la distinció de Vigatà Il·lustre a l’astrònom i científic Josep Pratdesaba i Portabella, amb els vots favorables de tots els grups municipals a excepció de la CUP Vic. Aquesta decisió, que ja s’havia aprovat inicialment el passat mes de maig, respon a la proposta de l'Agrupació Astronòmica d'Osona, el Patronat d'Estudis Osonencs i la Venerable Congregació dels Dolors, en reconeixement a la tasca científica, acadèmica i cultural de Pratdesaba, així com al seu compromís amb la ciutat de Vic.
Durant el debat, la regidora de Cultura, Bet Piella, va agrair a tots els grups polítics el suport rebut i va anunciar que la cerimònia solemne tindria lloc el 20 de gener, coincidint amb el 58è aniversari de la seva mort. En aquesta cerimònia es descobrirà un retrat de Josep Pratdesaba, obra de l’artista Ferran Sanz, que s’incorporarà a la Galeria de Vigatans Il·lustres de la Sala de la Columna de l’Ajuntament.
Des d’ERC Vic, Maria Balasch va expressar el seu suport destacant que “tots som conscients del valor de la seva figura” i va agrair a les entitats implicades la seva lluita i constància per fer-ho possible. Per la seva banda, Susanna Vives, de la CUP Vic, va justificar el vot en contra per coherència amb el compromís de paritat, afegint que “la seva memòria no ha estat mai menystinguda, ja tenia la medalla de la ciutat i un carrer amb el seu nom”.
Josep Pou, portaveu del PSC Vic, va declarar que el seu grup també hi votava a favor, destacant la rellevància de l’acte i la vinculació d’entitats i associacions que han treballat per aquest reconeixement. Marta Riera, regidora de SOMI, va ratificar el vot favorable del seu grup, mentre que el regidor de VECP, Arnau Martí, va subratllar els mèrits de Pratdesaba com a gran divulgador científic i cultural. Per la seva banda, Xavier Farrés, d’Ara Vic, va assenyalar que el personatge reuneix tots els requisits per rebre aquesta distinció, compartint la glossa realitzada durant el ple.
Josep Pratdesaba i Portabella (1870-1967) va ser un home destacat en molts àmbits, conegut especialment per la seva passió per l'astronomia, però també per la seva implicació en l'esport, la música i la cultura. Va ser pioner en l'astronomia a Vic, amb la creació del primer observatori a la ciutat, i va deixar un llegat important en diversos moviments socials i científics.
Aprovació per unanimitat de projectes urbanístics i energètics a Vic
El ple va aprovar definitivament també els projectes d’enderroc d’edificis al futur carrer Joan Pau II i al passatge dels Aluders, dos projectes que s’emmarquen dins de l’ordenació i desenvolupament urbanístic de la ciutat. La regidora de Medi Ambient i Urbanisme, Ester Coma, va destacar que el projecte del carrer Joan Pau II contribuirà a millorar l’accés a l’Escola Centre i a la instal·lació de la caldera de biomassa. Pel que fa al passatge dels Aluders, Coma va defensar el projecte que permetrà esponjar la zona de l’Atlàntida i millorar l’entorn de les cavallerisses. Tots els grups hi van votar a favor.
També es va aprovar inicialment el projecte executiu per a la instal·lació fotovoltaica de 100 kW per autoconsum compartit a la nau de Can Codina. Ester Coma, regidora de Medi Ambient i Urbanisme, va subratllar que aquest és només un dels set projectes fotovoltaics que s’estan impulsant a la ciutat, com els de les piscines i els pavellons, amb l’objectiu de reduir la petjada ambiental, millorar l’estabilitat econòmica i no dependre dels preus energètics externs. Els grups de ERC, PSC i la resta de l'oposició van expressar el seu suport a la iniciativa, destacant la importància d’aprovar projectes que millorin la ciutat i afavoreixin la transició energètica. La proposta va ser aprovada per unanimitat.
Inici de l'expedient de contractació del servei del Verd Urbà i del servei de neteja viària
En el ple municipal es van aprovar els expedients per a la licitació dels serveis del verd urbà i de la neteja viària de Vic, amb l’objectiu d’adaptar-los a les necessitats actuals d’una ciutat en creixement. La regidora de Medi Ambient i Manteniment i Serveis Urbans, Ester Coma, va defensar les dues iniciatives, destacant en el cas del verd urbà que el nou servei permetrà reforçar zones com l’Anella Verda, el Puig dels Jueus i el Castell d’en Planes, i potenciar nous espais verds per als ciutadans. Quant al servei de neteja viària, va posar en valor el treball previ realitzat, incloent proves amb nova maquinària, i va assegurar que aviat es presentarien els plecs definitius per a la seva execució.
Pel que fa al servei del verd urbà, Carla Dinarès (CUP Vic) va anunciar l’abstenció del seu grup per voler veure com es redacten els plecs, tot demanant que s’inclogui un Pla Director del Verd Urbà (PDVU) i que es convoqui la taula d’experts del verd urbà. Coma va assegurar que el PDVU s’incorporarà i que la taula es convocarà durant el mes de febrer. Aquesta proposta va ser aprovada amb el suport de la majoria dels grups municipals, exceptuant l’abstenció de la CUP Vic.
En relació amb el servei de neteja viària, Albert Palou, regidor d’ERC Vic, va justificar el vot en contra del seu grup per la manca d’un debat sobre la possibilitat de gestionar el servei de manera directa. Aquesta postura va ser compartida pels regidors Carla Dinarès (CUP Vic) i Arnau Martí (VECP), que també van votar-hi en contra, defensant l’exploració més a fons de la internalització i la municipalització del servei. Anglada (SOMI), per la seva banda, va donar suport a la proposta, celebrant-ne l’aprovació tot i no posicionar-se sobre el model de gestió. Aquesta segona iniciativa va tirar endavant gràcies als vots favorables de l’equip de govern, PSC Vic i SOMI, amb els vots contraris d’ERC Vic, de la CUP Vic i de VECP.
Bonificació de l’ICIO per les obres d'enderroc de l'antic laboratori de l'Hospital Universitari de Vic
En el ple municipal es va debatre la proposta de bonificar l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a les obres d'enderroc de l'antic laboratori de l'Hospital Universitari de Vic. La iniciativa, defensada per l'equip de govern, va obtenir els vots favorables del mateix govern i del PSC Vic, mentre que ERC, SOMI i VECP es van abstenir, i la CUP Vic hi va votar en contra.
Des de l’equip de govern, la regidora d’Economia Núria Homs va defensar la bonificació subratllant que “té un clar interès públic i contribueix a facilitar les polítiques de salut a la ciutat”. Per la seva banda, Albert Palou (ERC Vic) va justificar l’abstenció argumentant que la ciutat segueix pendent d’un debat sobre com ordenar els criteris per a les bonificacions fiscals. Quim Soler, regidor de la CUP Vic, va coincidir amb aquesta idea, destacant que ja s’havia acordat establir uns criteris clars i que la proposta podria haver esperat al proper mes, quan està prevista una reunió per avançar en aquest debat.
El regidor de SOMI, Josep Anglada, va indicar que, malgrat estar sempre a favor de projectes amb aquesta finalitat, s’abstenien perquè la decisió podria haver-se ajornat fins al mes de març per donar temps al debat sobre les bonificacions fiscals.
Actualització de les tarifes dels aparcaments de la plaça Major i de la Biblioteca Pilarin Bayés
El ple va aprovar, amb els vots a favor de Junts per Vic, Ara Vic, PSC Vic i SOMI, l’abstenció d’ERC Vic i de VECP, i el vot contrari de la CUP Vic, l’actualització de les tarifes dels aparcaments de la plaça Major i de la Biblioteca Pilarin Bayés. Aquests increments, tal com va detallar la regidora d’Economia, Núria Homs, “s’ajusten a normativa perquè corresponen a l’IPC”. Des d’ERC Vic, el regidor Albert Palou, va anunciar l’abstenció del seu grup adduint que “aquest servei es podria gestionar millor de forma directa i no mitjançant una concessió”.
Suport a la tramitació de la Llei Trans Catalana al Parlament: Moció presentada per ERC Vic i Acció Trans*
El grup municipal d'ERC Vic va presentar una moció per instar el Parlament de Catalunya a reprendre i aprovar durant aquesta legislatura la Llei Trans* Catalana, amb l’objectiu de dotar el col·lectiu trans d’un marc jurídic específic adaptat a la realitat catalana i amb mesures en àmbits com l'educació, la sanitat, l'habitatge i el treball. La moció va ser presentada per Fina Campàs, d'Osona Trans*, qui va agrair l'oportunitat de llegir-la i va defensar la necessitat de disposar d’una llei que aporti seguretat jurídica a les persones trans. La moció es va aprovar amb el vot favorable de tots els partits, excepte de SOMI, que s’hi va abstenir SOMI.
Victòria Terricabras, d'ERC Vic, va agrair la presentació de la moció i va insistir en la necessitat que el consistori modifiqui l'accés a presentar mocions per via directa, oferint veu als diferents col·lectius i defensant la seva postura a favor de la Llei Trans*. Per part de la CUP Vic, Susanna Vives va mostrar-se favorable a la moció, afegint que també compartien la petició d'ERC de modificar el ROM per facilitar la presentació d'aquestes mocions.
Débora Villena, del PSC Vic, va destacar la importància de no deixar aturada la Llei Trans*, posant l'accent en els drets humans i felicitant Fina Campàs pel seu treball de defensar els drets del col·lectiu, incloent-hi les reunions amb personalitats polítiques com Salvador Illa i Eva Menor. Marta Riera, de SOMI, va expressar-se favorablement a la moció en general, tot i que el seu company de partit, Josep Anglada, va manifestar la seva oposició a la moció per considerar que Fina Campàs no comptava amb la credibilitat suficient per defensar aquesta causa, citant la seva trajectòria prèvia com a un dels motius per justificar la seva abstenció.
Arnau Martí, de VECP, va cridar a centrar el debat en temes polítics i no personals, tot reconeixent la tasca d'Osona Trans* a la comarca i donant suport a la moció. Xavier Farrés, d'Ara Vic, va connectar la moció amb els drets humans i les minories, subratllant que la Llei Trans* Catalana s'ha de dissenyar per respondre a la realitat social actual de Catalunya, amb un enfocament pràctic i respectuós amb els drets individuals i els valors democràtics.
Anna Alemany, regidora d’Igualtat, va expressar el seu suport a la moció, destacant la importància de lluitar contra la transfòbia i de garantir una societat més justa i inclusiva per a totes les persones. Va defensar que la moció és un pas important per combatre la marginació que pateixen moltes persones trans, que es tradueix, per exemple en una major taxa de desocupació i una atenció sanitària inadequada.
L'alcalde va mostrar-se obert a parlar sobre la modificació del ROM, però va considerar que no era el moment adequat per abordar aquest tema davant d’un canvi pressupostari important. Va proposar discutir-ho més detalladament en comissió.
Suport a la modificació del Codi Penal per combatre la multireincidència delictiva
El grup municipal de Junts per Vic va presentar una moció per donar suport a la modificació del Codi Penal i altres normatives amb l’objectiu de combatre la multireincidència delictiva, especialment en furts, a través de mesures com l’agreujament de penes, l’increment de jutges i la participació dels ajuntaments en l’acció penal. La proposta va ser aprovada amb els vots de l’equip de govern, ERC Vic, PSC Vic i SOMI, mentre que la CUP Vic i VECP van votar-hi en contra.
Durant el debat, Anna Alemany, portaveu de Junts per Vic, va exposar que la seguretat ciutadana és una de les principals preocupacions, afirmant que molts dels delictes queden impunes i que això genera una sensació d'inseguretat a la societat. Va destacar la necessitat de modificar el registre de penats, d’augmentar els jutges per evitar el col·lapse judicial, i va reclamar més recursos per als cossos de seguretat.
Maria Balasch (ERC Vic) va expressar el suport al contingut de la moció, però va criticar la incoherència que suposava presentar una moció amb una proposta tan generalista en un ple municipal. Va recordar que, en altres ocasions, el seu grup municipal havia estat recriminat per presentar mocions d’àmbit més general i va demanar que es faci el mateix quan altres grups portin propostes similars. Tot i això, va subratllar la importància d'abordar la percepció d'inseguretat i la necessitat de millorar els mecanismes per combatre la delinqüència. El regidor de la CUP Vic, Quim Soler, va qüestionar l’eficàcia de la moció, considerant-la una proposta vinculada a una agenda política més que a una solució efectiva per a la seguretat ciutadana. Arnau Martí (VECP) va afegir que, tot i compartir la preocupació per la seguretat, considerava que la moció tenia un enfocament parcial i populista que no resolia el problema de fons.
El regidor del PSC Vic, Josep Pou, va manifestar el seu suport a la moció, subratllant la importància de coordinar els esforços dels diferents agents i de dotar-los de més recursos. També van proposar afegir una esmena per reconèixer la tasca dels cossos policials.
Finalment, l’alcalde de Vic, Albert Castells, va expressar la seva voluntat de debatre la moció amb un enfocament més ampli, posant l’accent en la necessitat de coordinar-se amb altres administracions i de garantir que les mesures proposades siguin realistes i adequades a les necessitats actuals. La moció va rebre el suport generalitzat dels grups municipals, amb algunes esmenes acceptades.
VECP presenta una moció per a la instal·lació de semàfors pedagògics amb sensors de velocitat per millorar la seguretat viària
El grup municipal VECP va presentar una moció per instal·lar semàfors pedagògics amb sensors de velocitat al carrer Torelló, al carrer Era d’en Sellés i a l’avinguda dels Països Catalans, amb l’objectiu de complementar els radars instal·lats recentment i millorar la seguretat viària de manera educativa i preventiva. Arnau Martí (VECP) va defensar la moció, subratllant la necessitat de millorar la informació i senyalització dels radars per evitar sancions injustes, i va proposar l'ús dels semàfors pedagògics per evitar frenades sobtades. Carla Dinarès (CUP Vic) va expressar dubtes sobre l'eficàcia dels semàfors, suggerint altres alternatives com reductors de velocitat, estrènyer carrils i millor senyalització, tot i que va reconèixer la importància de controlar la velocitat. Elisabet Franquesa, regidora de Seguretat i Convivència, va destacar la importància de garantir la seguretat viària de manera eficaç, sense afany recaptatori, i va introduir tres esmenes a la moció presentada per VECP. Xavier Farrés (Ara Vic) va coincidir en la necessitat de garantir la seguretat sense afany recaptatori, mentre que Débora Villena (PSC Vic) va afegir una esmena a favor del reductor a l’era d’en Sellés. Marta Riera (SOMI) també va donar suport a la moció. La moció va ser aprovada, amb l'esmena afegida i el suport de tots els grups, excepte la CUP Vic.
Moció sobre ocupacions il·legals d’habitatges
La moció presentada pel grup municipal SOMI va abordar l'augment de les ocupacions il·legals a Vic i la resta de Catalunya, un fenomen que afecta tant els propietaris com els veïns. Es va destacar l'aprovació de la Llei 1/2025, que permet desallotjaments ràpids en casos d'ocupació il·legal i violació de domicili. A més, la moció demanava que els ajuntaments i les comunitats de propietaris tinguessin més eines per afrontar les ocupacions que alteren greument la convivència. Es va proposar també la necessitat de reformes legals addicionals per defensar la propietat privada i garantir habitatge social mitjançant els immobles recuperats.
Les intervencions van ser diverses. Anglada (SOMI) va destacar que la qüestió de les ocupacions il·legals era una de les principals preocupacions de la ciutadania, i va subratllar la necessitat de posicionar-se clarament a favor dels propietaris i de posar sobre la taula aquest tema.
Josep Pou (PSC Vic) també va expressar-hi el seu suport, assenyalant que les ocupacions il·legals eren sovint impulsades per màfies que generaven problemes a la comunitat. Des de VECP, el regidor Arnau Martí es va mostrar més crític, afirmant que les respostes immediates podrien no ser eficaces en situacions d'emergència habitacional, i que calia diferenciar entre aquells que ocupen per necessitat i els delinqüents.
Xavier Farrés, regidor d’Ara Vic, va expressar la seva preocupació davant l'augment de les ocupacions il·legals i va proposar mesures concretes, com un pacte amb els jutjats de Vic per accelerar els desallotjaments. Va defensar també la necessitat d'evitar la impunitat per part dels ocupants il·legals.
La regidora d’Habitatge, Núria Homs, va expressar el seu suport a la moció, indicant que calia protegir la propietat privada i que l'ocupació il·legal no podia quedar impune. Va destacar que l'Ajuntament estava treballant activament per resoldre la problemàtica, amb iniciatives com la rehabilitació de pisos buits i l'augment de recursos per facilitar l'accés a l'habitatge.
La moció va ser aprovada amb els vots a favor de l’equip de govern, PSC Vic i SOMI, VECP i la CUP Vic van votar-hi en contra i ERC Vic es va abstenir.
Precs i preguntes dels grups municipals
Durant el torn de precs i preguntes de l’oposició, es van tractar diverses qüestions rellevants. Victòria Terricabras (ERC Vic) va preguntar sobre l’estat de la comissió de seguiment del Palau de Justícia de Vic. L’alcalde, Albert Castells, va explicar que la regidora d’Urbanisme, Ester Coma, sol·licitaria el calendari d’execució de les obres i també va anunciar que al gener es convocaria una taula per compartir les actualitzacions amb els diferents grups polítics.
Quim Soler (CUP Vic) va manifestar dubtes sobre el procés d’elaboració de l’Agenda Urbana 2030 i va criticar la manca de participació ciutadana fins ara. La regidora de Cooperació, Elisenda Carrera va respondre que el termini no podia superar el març, ja que es tracta d’un recurs proporcionat per la Diputació de Barcelona. Va detallar les fases de treball de tot l’any 2024, la implicació d’equips tècnics i polítics, i les activitats participatives previstes, destacant que aquest pla és una guia estratègica per projectar una ciutat sostenible i inclusiva fins al 2040.
El regidor del PSC Vic, Josep Pou, va preguntar sobre el volum de multes a les illes de vianants i si el govern municipal havia valorat una possible manca d’informació a la ciutadania. El regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va justificar l’actuació del govern afirmant que s’havien dut a terme múltiples accions de comunicació, incloent accions digitals i físiques, com ara cartes en paper, tríptics, publicitat pagada en mitjans de comunicació, publicacions a xarxes socials i reunions presencials amb el veïnatge, o augmentar la presència d’agents cívics durant els primers dies de funcionament. A més, va afirmar que s’havien triplicat esforços comunicatius respecte a altres campanyes similars, com ara la posada en marxa del CEM Patí Vic.
Finalment, Josep Anglada, regidor de SOMI, va preguntar sobre la disponibilitat de la piscina gran exterior al CEM Patí Vic per a l’estiu vinent. Eduard Comerma, regidor d’Activitat Física i Esports, va admetre que el projecte s’havia endarrerit i que no estaria llest per a l’estiu de 2025. Tot apunta que les instal·lacions seran les mateixes que l’any passat i no es preveu tenir la piscina exterior fins a l’estiu de 2026.