L’Ajuntament de Vic adquireix el fons fotogràfic del vigatà Xesco Jiménez, amb més de 500.000 imatges

Una modificació de crèdit permet comprar-lo per 40.000 euros i també destinar 100.000 euros en subvencions als centres educatius del municipi per combatre la bretxa digital

Ple telemàtic de Vic d'ahir dilluns.
Ple telemàtic de Vic d'ahir dilluns

L’Ajuntament de Vic adquirirà el fons fotogràfic del vigatà Xesco Jiménez per un valor de 40.000 euros, tal com va aprovar ahir el ple per unanimitat. El fons, format per més de 12.000 negatius que representen més de 500.000 imatges, és un testimoni de 70 anys de la història de Vic en fotografies i cinema. El material fotogràfic, que està en perfecte estat, és un testimoni documental de la història de la ciutat de la segona meitat del segle XX i està classificat en diferents categories: mercats, espais i edificis, actes festius i socials, personatges històrics, actes esportius, obres i construccions, fenòmens meteorològics i curiositats. Aquest material es digitalitzarà per a la seva conservació i consulta, i també es tractarà el material més sensible.

 

Susagna Roura, regidora de Cultura, va exposar que “els tràmits per a l’adquisició del fons es van començar l’anterior mandat” i que l’interès ja ve de “més de tres anys enrere”, però ha calgut, entre altres, diversos informes de la Direcció General de Patrimoni Cultural per valorar econòmicament el fons. La importància històrica del fons, amb un abast cronològic que comprèn de l’any 1944 fins al 2007, queda avalada pels respectius informes de l’Arxiu Municipal de Vic i de l’Arxiu Comarcal d’Osona. A banda de les fotografies i de les filmacions, existeix un instrument de descripció del fons que consisteix en tres llibretes manuscrites elaborades pels mateixos autors que abracen els anys 1945-1986.

 

El regidor d’ERC, Roger Mas, va exposar la satisfacció que aquesta compra suposa per al grup d’ERC al “poder ser partícips de l’adquisició, pel seu valor documental però també per a la persona i la família, una família de fotògrafs”. “Ens sembla just que una vida dedicada a l’art passi a formar part del patrimoni col·lectiu”, va dir. Joan Coma, regidor de Capgirem Vic, va mostrar també la seva aprovació tot destacant: “Més enllà d’adquirir l’arxiu és molt important garantir-ne la conservació, que es pugui digitalitzar i fer-ho arribar al màxim de gent possible”.

 

 

100.000 euros per combatre la bretxa digital a Vic

 

L’adquisició del fons fotogràfic Jiménez s’ha fet amb l’aprovació d’una modificació de crèdits del pressupost municipal 2020. Una modificació que també contempla, entre altres partides, destinar 100.000 euros a subvencions per a les escoles i centres educatius de Vic per pal·liar la bretxa digital i les desigualtats que pateixen els nenes i les nenes de famílies vulnerables i sense accés a material informàtic i a l’escolarització digital. La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, va explicar que aquests diners “es destinaran als projectes telemàtics dels centres per a un curs complex i amb noves necessitats digitals”.

 

En aquest punt, el regidor Mas (ERC) va celebrar aquesta partida per ajudar els infants i joves més necessitats ja que, “ens acosta a un model de societat més justa i és una demostració del que podem fer tots si treballem per la prosperitat conjuntament”. Coma (Capgirem Vic) també va celebrar que s’ajudi als col·lectius més necessitats tot confiant que es faci una correcta gestió d’aquests recursos: “Estem convençuts que es farà en els termes més equitatius possibles”.

 

 

 

Modificació de l’ordenança sobre tinença d’animals

 

Amb 17 vots a favor (JxCat, ERC i PSC) i 4 abstencions (Capgirem Vic) el ple d’ahir també va aprovar inicialment la modificació del text de l’article 66 de l’ordenança sobre la tinença d’animals. D’aquesta manera, les infraccions en matèria de tinença i protecció dels animals, previstes a l’article 61 de l’ordenança es sancionaran amb els següents imports:

  • Amb multes de fins a 400 euros si estan considerades lleus

  • Amb multes de 401 euros fins a 1.500 les considerades greus

  • Amb multes de 1.501 fins a 3.000 euros, les considerades molt greus

 

Les infraccions en matèria de gossos potencialment perillosos, previstes a l’article 62 se sancionaran de la manera següent:

  • Amb multes de 300 a 750 euros les considerades lleus

  • Amb multes de 751 euros fins a 1.500 euros les considerades greus

  • Amb multes de 1.501 fins a 3.000 euros les considerades molt greus

 

 

Aparcament soterrat al parc M. Àngels Anglada

 

El ple municipal va incorporar una proposta d’urgència per aprovar l’establiment del servei d’un estacionament soterrat de vehicles al parc M. Àngels Anglada i la seva gestió en règim de lliure concurrència. La creació d’un aparcament per a 45 places soterrat al parc de M. Àngels Anglada, 10 de les quals per al veïnat, es va aprovar amb els vots en contra d’ERC, Capgirem Vic i PSC. Carla Dinarès, regidora de Capgirem Vic, va dir: “No ens han sabut explicar quina necessitat hi ha de fer un aparcament subterrani al centre històric de Vic quan estan fomentant la ciutat sostenible”. La regidora d’ERC Viqui Terricabras, va defensar: “Tampoc tenim clar com afectarà a la mobilitat”.

 

Fabiana Palmero, regidora d’Urbanisme i Mobilitat, va explicar que aviat es disposarà d’un sistema d’informació intel·ligent “que indicarà en temps real l’ocupació dels aparcaments”, per tal de limitar al màxim el trànsit rodat innecessari de vehicles en determinats punts de la ciutat. Palmero va continuar defensant els aparcament paisatgístics i el treball que s’està fent “per la mobilitat sostenible, la ciutat de les persones i de la salut”. Amb la venda de l’edifici del Seminari Vell i la rehabilitació del parc “es donarà un ús a aquesta part de la ciutat, donarà vida a aquest espai. La plaça ara mateix està degradada. Serà pública, oberta, amb un espai obert de qualitat i per a això treballem”.

 

 

Moció sobre l’ingrés mínim vital i compte general del 2019

 

El que també va aprovar per unanimitat el plenari de Vic va ser la moció conjunta de les àrees bàsiques de serveis socials de la comarca d’Osona, presentada per Junts per Catalunya, per sol·licitar a l’Institut Nacional de la Seguretat Social l’accés a la tramitació de l’ingrés mínim vital (IMV). La moció demana, entre altres coses, que l’Administració central de l’Estat, a través d’aquest institut, posi els serveis i mecanismes necessaris per tal d’atendre les demandes d’informació i tramitació de l’IMV a la comarca d’Osona, procedint a l’obertura de la seva oficina de Vic.

 

L’aprovació per 16 vots a favor (JuntsxCat i ERC) i 5 abstencions (Capgirem Vic i PSC) del compte general de l’exercici 2019 va servir perquè la regidora d’Economia i Serveis Generals Núria Homs donés algunes dades econòmiques de l’Ajuntament de Vic, el qual té un superàvit de 5,7 milions i un  romanent líquid de tresoreria (2019 i acumulat) de 9,3 milions d’euros, dels quals només s’ha pogut disposar de 200.000 euros, la meitat dels quals per a eliminar la bretxa digital.

 

El que es deu a l’Ajuntament per part d’altres administracions i en concepte de tributs ascendeix fins al 2019 a 6 milions d’euros, tot i que el percentatge de recaptació de tributs és molt alt, d’un 93%. L’endeutament és del 26,8% (es permet arribar al 75%), amb la qual cosa, Homs va dir que “és un ajuntament molt sanejat” i va reiterar la necessitat que als ajuntaments se’ls permeti una major disposició dels romanents i que s’ampliï el seu sostre de despesa.