L’Ajuntament de Vic adquireix les dues adoberies amb més valor patrimonial
S’aprova el conveni d’expropiació per avinença de les dues adoberies més properes al costat del Pont de Queralt que suposen un pas definitiu per la remodelació del barri de les Adoberies, declarat Bé d’Interès Nacional
El riu Méder ha d’esdevenir una cremallera que permeti cosir la ciutat de Vic, tal com va explicar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, i en el ple d’ahir es va avançar perquè sigui així. Per una banda, amb l’adquisició de les dues adoberies amb més valor patrimonial que ha de promoure la reforma d’aquest barri, declarat Bé d’Interès Nacional, que es va aprovar per unanimitat; i per l’altra, amb l’aprovació inicial, també unànimement, del projecte executiu de la nova Biblioteca que s’ubicarà al solar que ocupava l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, al passeig de la Generalitat.
En el cas de la nova biblioteca, Fabiana Palmero va recordar que des del principi ha estat un projecte en què la ciutadania hi ha participat, reiterant l’aposta de l’equip de govern per la participació ciutadana. Palmero afegia que “tenim la voluntat que aquest equipament no sigui només una biblioteca, sinó que el concebem com un espai viu i d’intercanvi social i cultural”. A més, el seu emplaçament ajudarà a consolidar la idea del “riu com a element vertebrador i cosidor de la ciutat”.
Per la regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, “el projecte té molt bona pinta” i “ja era hora que es construís aquest equipament al Remei”, encara que va retreure que aquest tipus de projectes “serveixin per penjar-se medalles”. Blázquez va finalitzar la seva intervenció demanant pel procés participatiu que s’ha d’engegar a final d’any per escollir-ne el nom.
El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va celebrar l’aprovació inicial del projecte executiu, qualificant-ho com “un gran dia per a la ciutat”. Anglada va demanar si l’increment final del pressupost per a la construcció de la nova biblioteca, que passarà dels 7.000.000 d’euros inicials als 7.800.000 euros, estaria finançat per l’Ajuntament o es buscarien altres fonts de finançament.
Per Arnau Martí, de Vic per a Tots, l’aprovació del projecte és “una bona notícia per a la ciutat, ja que la posa en valor en la seva totalitat”, tot i que va demanar a l’equip de govern que vetllessin “perquè el pressupost no es dispari i que se sigui curós amb la despesa”.
En el torn de rèplica, la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va afirmar que “les medalles ens les pengem tota la ciutadania perquè es tracta d’un treball conjunt”. Palmero va explicar que l’endarreriment del projecte s’ha degut a elements externs, com ara l’anul·lació del POUM, i que l’increment pressupostari estava causat per “l’increment de places de pàrquing, que s’han doblat, i el canvi en el material de les lames de la façana, un comentari realitzat pel jurat del concurs i que havia estat acceptat per l’estudi que ha realitzat del projecte”. Finalment, la regidora d’Urbanismeva exposar que s’estàtreballant per poder trobar finançament d’altres organismes públics.
Pas clau per la remodelació del barri de les Adoberies
Un altre dels grans projectes de ciutat que es van tractar al ple va ser la reforma del barri de les Adoberies, un espai declarat Bé d’Interès Nacional. En aquest sentit, es va aprovar el conveni urbanístic d’expropiació per avinença de dues adoberies, els dos de major valor patrimonial i que se situen a tocar del Pont de Queralt. Així, l’Ajuntament les comprarà per un import d’uns 400.000 euros.
Fabiana Palmero va aclarir que “amb aquesta expropiació d’acord amb la propietat volem començar la transformació de les Adoberies, que considerem que té un potencial immens. Per això adquirim les dues primeres, per valor simbòlic però sobretot perquè són les de major valor patrimonial”.
Des d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, es va congratular que l’equip de govern hagi adquirit la propietat de dues de les adoberies, ja que “des de sempre hem exigit que l’Ajuntament entrés a formar part del barri com a propietat per poder incidir realment en aquesta transformació, i celebrem que l’equip de govern se sumi a la nostra visió de les coses. Les adoberies són imatge de Vic des de sempre”.
El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, es va felicitar per l’aprovació d’aquesta iniciativa i va rememorar la llarga trajectòria del projecte: “Avui recollim els fruits d’una llavor plantada fa temps i volem fer un reconeixement a totes aquelles persones, especialment als Maulets i a la plataforma ‘Salvem les Adoberies’, que van aixecar la veu i es van mobilitzar per evitar que s’enderroquessin”. Barnolas va celebrar també que l’aprovació no vagi lligada a uns usos determinats que determini el futur projecte, sinó que hi hagi flexibilitat.
El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada va congratular-se de la iniciativa, “una inversió arriscada, però que beneficiarà tota la ciutat”.
Arnau Martí, de Vic per a Tots, també va mostrar-se satisfet per la posada sobre la taula del projecte “molt lluitat per la gent i que ha servit per salvar el barri”. “Aquesta adquisició ha de servir de tractor per impulsar altres projectes i esperem que la ciutadania pugui participar dels usos que es faran d’aquest espai”, va concloure.
Palmero, va detallar que fa dos anys que estan negociant aquesta expropiació d’acord amb la propietat i va agrair a les persones propietàries dels edificis la discreció amb què havien portat el tema, “a fi d’evitar una guerra de preus amb altres compradors”, i que malgrat que van existir ofertes econòmiques superiors a les de l’Ajuntament, la propietat es va mantenir ferma en el seu compromís que esdevinguessin propietat municipal.
Reordenament del sistema de recollida de residus a la ciutat
La gestió de la recollida de residus a la ciutat va ser objecte de debat en dos dels dictàmens de l’ordre del dia, que va ser delegada al Consell Comarcal d’Osona, i la modificació del contracte de gestió del servei de recollida selectiva de residus a la societat mixta Vialnet. Els dos dictàmens van ser aprovats amb el vots de tots els grups polítics, a excepció d’ERC-SOM Vic que hi va votar en contra i Capgirem Vic que es va abstenir.
El regidor d’ERC-Som Vic, Joan Ballana, va fer palesa que aquestes dues propostes que es duien a aprovació no eren més que “una reordenació per requisits legals”, i que el vot en contra de la seva formació venia determinat perquè “aquest no és el nostre model”.
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va reiterar la posició en contra del seu partit polític envers la gestió mixta o privada dels serveis municipals. En aquest sentit, va manifestar que no donarien suport en iniciatives que enforteixen els interessos del sector privat. “Reclamem que l’Ajuntament aposti per la recuperació de la gestió pública i directa d’aquests serveis”, va afegir Coma.
Des de Vic per a Tots, Arnau Martí, va afirmar que “es poden defensar tots els models de gestió, però el que no té lògica és que un mateix servei de recollida de residus estigui gestionada per tres empreses diferents”, i va demanar que tots els partits estiguin representats en les comissions de seguiment d’aquest tema.
El regidor de Serveis, Toni Serrat, va reafirmar que “no es modifiquen les feines que s’estan fent, sinó que es reordenen tenint en compte que moltes d’elles no estaven contemplades en les encomanes de gestió inicials”. A més, va afegir que “tot i que des de fora sembli estrany, el fet que el sistema de recollida de residus es gestioni des de tres empreses afavoreix la ciutadania en el sentit que la protegeix contra possibles vagues laborals i es promocionen empreses amb finalitats socials, com Sant Tomàs”.
Primer pas pel desmantellament de l’antena de Sant Fidel
El trasllat de la instal·lació de la xarxa RESCAT pels serveis d’emergència del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, aprovada per unanimitat per tots els grups municipals, és el primer pas pel desmantellament de l’antena del carrer de Sant Fidel, en compliment de la moció aprovada per ple en relació a la seva retirada, tal com subratllar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero.
Per a Marc Barnolas, de Capgirem Vic, aquest és un pas “que el veïnat esperava amb candeletes, però a costa de la retirada de l’antena de Rescat, i reclamem que l’Ajuntament doni una data definitiva de la retirada per complet de l’antena”.
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va admetre que “es tracta d’un primer pas i emplacem a assistir a tots els grups a una reunió sobre aquest tema que ja està programada i on podrem donar detalls més tècnics. El compromís el vam adquirir tots els grups municipals i seguim treballant perquè sigui una realitat”.
Joan Ballana, d’ERC-Som Vic, va posar sobre la taula una proposta de petició formal de reunió amb l’empresa Telsius, propietària del pal de l’antena: “L’objectiu és que tots puguem fer pressió per aconseguir la retirada del pal de l’antena”.
El regidor Josep Anglada, de Plataforma Vigatana, va celebrar també el trasllat d’aquesta instal·lació, encara que va recordar que “els operadors no faran cap pas per la retirada de l’antena fins que tinguem firmades les tres noves ubicacions, al Carme, al carrer Indústria i a l’antiga comissaria de la Guàrdia Urbana”.
Finalment, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va agrair el suport dels diferents grups i “els canvis d’actitud”. “Saben que és un tema complicat i depenem també d’altres organismes, però m’alegra veure que el compromís per retirar l’antena del carrer de Sant Fidel hi segueix sent per part de tots els partits”, va reblar.
Adhesió al programa ‘Municipi Cooperatiu’
Un altre dels dictàmens aprovats per unanimitat pel ple va ser l’adhesió de la ciutat al programa “Municipi Cooperatiu” impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, i que té per objectiu el foment d’aquest tipus d’empreses socials.
La regidora de Comerç, M. Carme Bover, va detallar que amb aquest programa s’impulsaria la formació de persones en risc d’exclusió social” i que “és un eina que presentem a la ciutadania i que es gestionarà des de la regidoria de Comerç”.
La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va assenyalar que des dels diversos departaments de l’Ajuntament i en especial des de Creacció s’havia de reconèixer “la bona feina i la bona voluntat per donar a conèixer aquesta tipologia d’empreses, encara que segueix sent desconeguda per bona part de la població”. Blázquez va demanar que “això no es quedi en una simple declaració d’intencions i que de veritat es treballi des de l’Ajuntament pel foment del teixit cooperatiu, que ha demostrat ser un generador d’ocupació i un model d’èxit també a llarg termini.”
MOCIONS
a/ Moció del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!) que presenta Capgirem Vic per l’aplicació del reglament de bones pràctiques per la contractació d’artistes. Després de sotmetre’s a debat, i degut a l’interès dels diversos grups polítics representants al Ple, la moció es retira per poder-la treballar en la comissió de Cultura i ser presentada més endavant.