Pavelló Vic Salut

L’Ajuntament de Vic calcula un impacte de 2,5 milions d’euros en les finances municipals per la crisi sanitària

S’està treballant en nous ajuts per al sector del comerç i restauració i per a les treballadores i treballadors autònoms

Amb dades encara provisionals, l’Ajuntament de Vic calcula que la crisi sanitària actual deixarà un impacte en les finances municipals d’uns 2,5 milions d’euros. Tot i que la planificació pressupostària s’ha vist alterada, ja que aquest exercici es preveia una recuperació de les finances, “confiem que a final d’any els ingressos i les despeses puguin quedar equilibrades, encara que segurament toqui fer més reajustaments”, explica la regidora d’Economia Núria Homs. Tant l’augment de la despesa social que se’n deriva com la inversió que ha calgut fer al pavelló municipal d’esports Castell d’en Planes per convertir-lo en Pavelló Vic Salut són les dues causes principals d’aquest increment de la despesa. En aquest últim cas, en què s’ha comptat amb l’ajut de patrocinis i mecenatges privats, cal veure encara quina part del cost assumirà la Generalitat.

 

La regidora d’Economia explica que la despesa més gran no ha vingut condicionada per la compra de material de protecció com ara mascaretes i guants, ja que també “hi ha hagut el teixit empresarial de la comarca que tenien vincles amb la Xina que ha ofert ajuda”. A més, segons Homs, “també s’ha rebut donacions de particulars de material que han sigut molt benvingudes i han ajudat molt”.

 

 

Ajuda social

 

La despesa que sí s’ha incrementat de manera important en les últimes setmanes ha sigut la social, especialment pel cost diari que té per a l’Ajuntament tot allò relacionat amb l’alimentació. Homs recorda que des que es va decretar el confinament Vic es va tancar els dos menjadors socials que tenia i va assumir el cost (que fins aleshores era compartit amb les entitats que els gestionaven) i la distribució dels àpats per a les persones més vulnerables, coordinats amb el Seminari.

 

Malgrat que el pressupost ordinari de l’Ajuntament de Vic ja té una important partida social, la regidora explica que s’està pendent de saber com es podran repartir els romanents de tresoreria de què es disposa. El de l’any passat és d’1,2 milions d’euros, un 20% dels quals es podran destinar a despesa social, a l’espera de saber per a què es podrà utilitzar la resta. “Afortunadament som un consistori amb una economia sanejada des de fa molt temps”, subratlla Homs.

 

També cal tenir en compte que la major despesa de l’Ajuntament en suport social i econòmic es veurà compensat per l’anul·lació de molts actes que estaven programats durant aquests mesos  ¡ com ara el Mercat del Ram, el Lactium o totes les activitats de Sant Jordi. El que encara està a l’aire és la celebració de la festa major, tot i que la voluntat del govern municipal és poder fer alguna cosa encara que sigui amb un format diferent.

 

 

Al costat de comerços i autònoms

 

El govern municipal des de fa setmanes ha posat en marxa diverses línies d’ajut per pal·liar els efectes de la crisi sanitària i econòmica en diferents sectors econòmics, col·lectius i per a la ciutadania, a més de les mesures d’ajut de caràcter general que ja existien per a aquest any 2020. En aquest moment, l’Ajuntament està treballant també per impulsar dues línies més de suport, una per a comerciants i restauració i una altra per a autònoms, dos sectors especialment castigats. En aquest cas es podria comptar amb el fons de contingència, dotat amb uns 300.000 euros, i les ajudes podrien implementar-se durant aquest mes de maig.

 

L’objectiu de l’Ajuntament de Vic és poder fer compatibles els seus ajuts amb el d’altres administracions i per aquest motiu ha preferit esperar una mica més per presentar les seves mesures, algunes de les quals s’estan acabant de perfilar.