Ple telemàtic de l'11 de gener de 2021

L’Ajuntament de Vic destina 200.000 euros més del pressupost en ajuts directes per a comerços i establiments obligats a tancar

S’obre una segona convocatòria de subvencions a comerços i establiments, tant del centre urbà com dels polígons, perquè es puguin pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia

 

El ple d’ahir va aprovar amb 16 vots a favor (JxCat, ERC i PSC) i l’abstenció dels 4 regidors de Capgirem Vic destinar 200.000 euros del pressupost municipal en ajuts econòmics a comerços i establiments -com poden ser gimnasos i centres d’estètica- que s’han vist obligats a tancar per les mesures decretades pel Procicat. D’aquesta manera s’activarà una segona convocatòria per ajudar “de forma directa i immediata” els comerços i establiments, tant del centre urbà com dels polígons, perquè puguin pal·liar els efectes econòmics de la crisi sanitària, tal com va exposar al regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella.

 

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va defensar la seva abstenció exposant que els ajuts, tot i ser necessaris, “acaben beneficiant als grans tenidors per ser massa generalistes”. Per això va demanar que es fes un seguiment per saber si els ajuts serveixen per mantenir el personal o per fer front al lloguer, entre d’altres.

 

També en l’àmbit del comerç, el ple va aprovar, en aquest cas per unanimitat, la suspensió del pagament de la taxa del mercat setmanal als marxants, de moment, des del mes de gener a juny. Piella va remarcar la necessitat d’eximir el pagament d’aquesta taxa davant les dificultats que tenen els marxants a l’hora de venir als mercats setmanals de dimarts, dissabte i diumenge.

 

Més inversió en polítiques d’habitatge

 

En la mateixa sessió es va aprovar el conveni de cooperació entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Vic per finançar la inspecció dels habitatges buits que hi ha a Vic i que ha de permetre verificar els pisos que realment estan desocupats.

 

La regidora d’Habitatge, Susagna Roura, va assegurar que el nou conveni permetrà destinar 24.000 euros més a fer polítiques d’habitatge, molt necessàries a la ciutat, i que ajudarà a fer 80 inspeccions a pisos que estan buits amb l’objectiu de destinar-los a habitatge social.

 

Per altra banda, el consistori va aprovar per unanimitat la bonificació del 95% de l’impost de construccions per les obres que van permetre que aquest estiu es finalitzés el gimnàs de l’Escola Vic Centre. “Amb aquesta actuació ja podem dir que tenim l’escola Vic Centre completa per tots els infants i joves de Vic i adaptat a totes les mesures d’accessibilitat necessàries”, va reblar la regidora d'Educació, Elisabet Franquesa.

 

Millora del conveni per un transport públic de qualitat

 

El ple d’ahir va aprovar amb els únics vots en contra de Capgirem Vic el conveni necessari per poder millorar els serveis de transport urbà i la seva gestió municipal. La regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, va exposar que el conveni és necessari per “millorar el transport, la qualitat de l’aire i la salut de la ciutat i per poder posar en marxar el bus híbrid que ja s’ha adquirit”.

 

Per la seva banda, el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va assegurar que el conveni és deficient i no serveix per millorar el transport públic de Vic ja que “no s’aprofita per millorar el servei urbà ineficient de Vic amb una manca de planificació de les línies, una freqüència de pas molt baixa i una mala coordinació entre el bus urbà, l’interurbà i el tren”. Cumeras va afegir que “la flota urbana és antiga i el que el nou bus híbrid adquirit ja té tres anys.“

 

Palmero va explicar que el que es posava a votació no era el primer conveni treballat. “No es pot estripar un conveni que l’empresa Sagalés té amb la Generalitat i és per això que s’està dissenyant un nou servei amb nous recorreguts, busos a demanda i renovant la flota sota el paraigües que tenim”. A més, la regidora de Mobilitat va afegir que el bus híbrid només té 12.000 quilòmetres circulats, és una molt bona oferta i el conveni aprovat amb els vots a favor de JxCat, ERC i PSC permetrà que es pugui posar en circulació.

 

La primera sessió plenària de l’any també va aprovar, amb l’única abstenció de Capgirem Vic, la segona pròrroga perquè Rases Vic pugui continuar efectuant obres a voreres, clavegueram i a la via pública que siguin de competència municipal en el termini d’un any. El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, assegurava que era una pròrroga necessària causada pel canvi de normativa i que amb un any no n’hi havia hagut prou per fer totes les gestions necessàries per canviar-ne el model.

 

Pere Freixa, regidor de Capgirem Vic, va al·legar que s’obre una porta per prestar els serveis de forma totalment pública però que temen que s’acabi licitant a empreses privades que només provoquen el desmantellament de la participació pública.

 

En el transcurs del ple també es va aprovar amb els vots en contra d’ERC, Capgirem Vic i PSC l’expedient per licitar la redacció del projecte i l'execució, construcció, direcció d'obres, gestió i explotació d'un aparcament soterrani per a vehicles al parc Maria Àngels Anglada. La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va detallar que està previst que la licitació s’iniciï en el període d’un mes i que el nou aparcament donarà servei al veïnat d’aquest punt del centre històric i al nou servei que s’instal·larà al Seminari Vell.

 

El regidor d’ERC, Roger Mas, va sentenciar que el projecte no reflecteix el seu model de ciutat i que no respon a les necessitats d’aparcament del centre històric, genera trànsit al centre de la ciutat, no es pensa en el bé comú i és una concessió privada que mercantilitza un parc públic del centre.

 

En la mateixa línia, Carla Dinarès de Capgirem Vic,  va exposar que la construcció al parc de Maria Àngels Anglada no està justificada perquè està basada en un estudi del 2010 que no reflecteix les necessitats de la mobilitat actuals. “Al centre històric no falten places d’aparcament sinó que en sobren”, va afirmar Dinarès dient que hi ha 653 vehicles censats i es tenen unes 700 places d’aparcament. La regidora de Capgirem Vic va finalitzar dient que “la compra del Seminari Vell forma part d’una acció especulativa”.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va assegurar que no servia de res fer passos en la mobilitat sostenible com els carrils bici, aparcaments paisatgístics als afores del centre o limitar la velocitat a 30 km/h si després es fa un aparcament al centre històric.

 

Moció a favor de la unilateralitat com a camí preferent per assolir la independència

 

Amb els vots a favor de JxCat, ERC i Capgirem Vic i el vot en contra del PSC, el ple va aprovar la moció de compromís amb la via unilateral per assolir la independència de Catalunya, proposada per iniciativa ciutadana, que va recollir 500 firmes per poder-la presentar, tot exercint el dret fonamental de petició.

 

Xavier Gustems va ser l’encarregat de presentar la moció, com a representant de la ciutadania que la va signar, i va remarcar que “l’1 d’octubre ens va ensenyar que l’Estat espanyol està disposat a tot i que caldrà que defensem la República Catalana units, decidits i valents fins on sigui necessari”. “Volem que el compromís que avui agafa l’Ajuntament de Vic es faci extensiu a totes les institucions catalanes, ajudant així a recuperar la confiança entre les forces polítiques independentistes”, va afegir.

 

Gustems va dir que la moció tenia per objectiu reivindicar la legitimitat i vigència del mandat popular sorgit de les urnes l’1 d’octubre de 2017, i manifestar el compromís explícit de l’Ajuntament de Vic amb la independència de Catalunya.

 

Maria Balasch, regidora d’ERC, va exposar que estaven d’acord en tots els punts tot i que no descartaven la via unilateral una vegada s’haguessin esgotat tots els altres camins. “No ens podem casar amb un text que descarta altres maneres d’actuar que no siguin la via unilateral. La unilateralitat no ens portarà una independència immediata”, concloïa.

 

Des de Capgirem Vic, Susanna Vives, va remarcar que la moció no diu res que no digui la CUP. “Treballem per recuperar el paper desenvolupat entre el 9 de novembre i l’1 d’octubre i cal que construïm un nou pol d’unitat amb lluites”.

 

Des del PSC, Carme Tena va assegurar que era una moció nul·la de ple dret i que el PSC no donarà mai suport a una acció que està fora de la llei. “L’1 d’octubre va marcar un després perquè es va portar Catalunya a l’abisme, va provocar que s’empresonessin polítics i que alguns haguessin de marxar a corre cuita”. Tena es va fer seves les paraules de Raimon Obiols: “No vull la independència el que vull és la no dependència”.  

 

Susagna Roura, portaveu de JxCat, va recordar que els acords presos al ple obliguen a nivell municipal i que si es buscava un compromís en el territori català hauria estat millor presentar-la en alguna instància superior. Tot i així, Roura va anunciar el compromís amb la independència de Catalunya dient que “la via unilateral ha de ser el camí preferent però no excloent per assolir l’objectiu” i va felicitar la victòria d’Adrià Carrasco i del conseller Lluís Puig que hauria de suposar un canvi en el govern central.

 

 

El ple d’ahir va començar amb una paraules de condol de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, per la mort del pare de l’ex regidor de Capgirem Vic, Joan Coma. Al llarg de la sessió tant el regidor de Capgirem Vic Pere Freixa i la regidora d’ERC Maria Balasch, com a representants d’ambdós partits, també van expressar de forma pública el seu condol. Balasch, per la seva banda, va excusar l’assistència del regidor Josep Lluís Garcia que s’havia hagut d’absentar per motius professionals.