L’Ajuntament de Vic dona suport a la vaga de fam dels presos polítics

El ple dona llum verda a la modificació de l’ordenança municipal de civisme i convivència i a la creació d’una taula de debat per a la redacció d’un nou pla d’usos comercials de Vic

Ple municipal d’ahir.
Ple municipal d’ahir

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va iniciar el ple d’ahir llegint una declaració institucional en suport a la vaga de fam iniciada pels presos polítics Jordi Sánchez i Jordi Turull, una iniciativa que denúncia les traves del Tribunal Constitucional per accedir a la justícia europea i internacional. Durant el ple es va conèixer que també s’hi adherien els presos polítics Joaquim Forn i Josep Rull i l’alcaldessa també els va voler fer arribar l’escalf de part del consistori vigatà.

 

En la declaració, Erra va exposar que “la duresa que comporta una vaga de fam demostra la fermesa de les conviccions dels presos i exiliats polítics i confirma el seu compromís amb la lluita pacífica” davant d’un Tribunal Constitucional, que amb la seva manera de procedir, admet a tràmit els seus escrits per oblidar-los en un calaix i impedint l’accés de les seves peticions als Tribunals Europeus i Internacionals.

 

Donem suport a totes les accions judicials impulsades pels nostres presos polítics per tal d’aconseguir que es revisi una presó provisional totalment injusta. Exigim al Tribunal Constitucional que resolgui els recursos d’empara presentats pels presos polítics”, va concloure Anna Erra.

 
 

Modificacions de l’ordenança de bon govern, civisme i convivència ciutadana

 

L’ordenança municipal que regula el bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana va ser modificat ahir en la sessió del ple municipal amb l’abstenció de Vic per a Tots i d’ERC-Som Vic i el vot en contra de Capgirem Vic.

 

La regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura, va enumerar els canvis que es volien modificar de l’ordenança i que es resumien en tres de concrets: assumir la competència sancionadora en el cas de tinença i consum de drogues a la via pública i l’abandonament de xeringues i altres estris relacionats amb el consum de drogues, “una acció en consonància amb la nova patrulla canina de Vic”; prohibir l’anunci de venda i lloguer de cotxes a la via pública excepte per a casos puntuals entre particulars, “donant compliment a una moció aprovada en un ple anterior i presentada per Vic per a tots”, i la prohibició de la venda d’alcohol als establiments de 24 hores entre les 11 de la nit i les 8 del matí, “per tal de protegir el descans dels veïns“.

 

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va justificar el vot en contra de la modificació de l’ordenança perquè “demanem una revisió a fons del seu contingut i una modificació més profunda, i que inclogui aspectes com l’eliminació de l’estigmatització de la pobresa. No diem que les modificacions no siguin necessàries però no pot esdevenir una mena de codi penal municipal amb una clara intenció recaptatòria”.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va celebrar la inclusió de les aportacions i modificacions a l’ordenança, encara que va assenyalar que l’ordenança, que va ser creada l’any 2007, “és una normativa caduca, redactada en una època prèvia a l’esclat de la crisi, el sorgiment de nova pobresa i la precarietat social que se n’ha derivat”. “El model de societat que volem és més divers, allunyada de la visió punitiva. Aquesta no és l’ordenança que necessita la ciutat”, va reblar.

 

Des d’ERC-Som Vic, el regidor Josep M. Diéguez va apuntar que “aquesta modificació manté el que hi havia fins ara. El que cal fer és treballar tots plegats per actualitzar i modificar la seva part ideològica”.

 

En el torn de rèplica, la regidora Susagna Roura va admetre que la moció era caduca però que “a causa de la urgència d’algunes modificacions s’aprofita per fer algunes petites millores agafant el compromís que la resta es pugui modificar a través d’un treball conjunt per arribar a una nova ordenança que treballi per la convivència a Vic”.

 

En aquest sentit, el regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va afegir que “cal posar aquesta ordenança al dia” i hi va votar a favor pel compromís adquirit de treballar-hi conjuntament en la sessió informativa.

 
 

Nou pla d’usos comercials de Vic

 

El pla d’usos comercials de la ciutat es va derogar el passat mes de novembre per l’obsolescència del que s’hi recollia i pel fet que quedava automàticament cancel·lat amb l’aprovació del nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM), tal com succeeix amb la resta de plans que pengen directament d’aquest planejament.

 

En la sessió celebrada ahir, la regidora de Comerç, M. Carme Bover, va presentar la proposta de creació d’una taula de debat per a la redacció d’un nou pla d’usos dels eixos comercials, i que va ser aprovada per unanimitat. Així, Bover va explicar que els objectius de la taula de debat són “arribar a un consens entre tots els agents, assolir un màxim equilibri amb els interessos públics a preservar i estudiar tècnicament totes les alternatives, per tal d’aconseguir un document consensuat per a la ciutat i la seva ciutadania”.

 

El regidor d’ERC-Som Vic, Josep M. Diéguez, va demanar que es mantingués la promesa de contractar un expert “que tindrà una intervenció molt important en el Pla d’Usos Comercials de Vic” i que sigui consensuat prèviament per tots els grups amb representació al Ple.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, es va felicitar per la posada a debat d’aquesta taula, “que és el que vam demanar en el darrer ple”, i que “s’incloguin representants d’altres associacions de comerciants, com ara els del carrer de Gurb, Arquebisbe Alemany i de la Rambla de l’Hospital i de Sant Domènec”.

 

M. Carme Bover va acceptar les esmenes en relació al consens en l’elecció de l’expert i va aclarir que els comerciants de del carrer de Gurb, Arquebisbe Alemany i de la Rambla de l’Hospital i de Sant Domènec ja formen part de Vic Comerç.

 
 

Nous passos per la construcció de la nova biblioteca

 

El ple d’ahir va aprovar per unanimitat l’expedient de contractació i convocatòria de la licitació de les obres de construcció  de la nova biblioteca de Vic, valorada en 7.814.196,04 €.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va agrair a la part tècnica i política la inclusió de les esmenes que va presentar el seu grup municipal en el darrer ple.

 
 

Finançament per la segona fase de l’Illa de la Pietat

 

El ple va aprovar per urgència el suport a la presentació a la convocatòria de la línia d’ajuts europeus FEDER en relació a la segona part del projecte de l’Illa de la Pietat, valorada en 1.400.000 euros. Concretament, es va aprovar la sol·licitud de la meitat d’aquest finançament a través d’una convocatòria d’ajuts que calia presentar abans del dimecres d’aquesta setmana.

 

Tots els grups municipals hi ha votat a favor excepte Capgirem Vic, que s’hi va abstenir al·legant que no havien tingut temps suficient per estudiar la proposta.

 
 

Crispació a l’inici del ple

 

L’inici del ple va estar marcat pels retrets entre els grups municipals de Capgirem Vic i de Plataforma Vigatana, derivats per un comentari realitzat pel regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, en el darrer ple, en què deia a la regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, “potser el que hauria de fer és anar-se’n al Brasil i ajudar els seus companys, perquè el Bolsonaro va treure un 55% de l’electorat, que el va votar democràticament”. Marc Barnolas,de Capgirem Vic, va reclamar a l’alcaldessa, com a presidenta del ple, que hauria d’haver desqualificat aquest comentari en el moment en què es va produir.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va fer una crida al respecte mutu i a l’ús d’una bona dialèctica per part de tots els grups polítics i va recordar que “estem aquí per defensar els interessos de la ciutat de Vic”. Erra es va comprometre a mantenir l’odre i el respecte en els futurs plens i a no permetre aquest tipus d’accions i actituds per totes les partes implicades. Erra es va excusar per no haver actuat en aquell moment, com ja havia traslladat personalment després del ple de novembre, a la regidora Juncks

 
 

MOCIONS

 

a/ Moció presentada pel PDeCAT de suport a la resolució 92/XII del Parlament de Catalunya sobre la priorització de l’agenda social i la recuperació de la convivència. La moció s’aprova amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC-Som Vic i Vic per a Tots, l’abstenció de Capgirem Vic i el vot en contra de PLV.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic per a la incorporació de la perspectiva de gènere a l’urbanisme municipal. La moció s’aprova per unanimitat.

 

c/ Moció presentada per Plataforma Vigatana de condemna als actes protagonitzats per l’organització juvenil Arran. La moció no s’aprova amb els vots en contra de l’equip de govern, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots i el vot a favor de PLV.

 

d/ Moció presentada per Vic per a Tots de suport al 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència Masclista. La moció és retirada per Vic per a Tots.

 

e/ Moció presentada per Vic per a Tots per instar el Departament d’ensenyament a aturar els treballs d’elaboració i aprovació del decret de menjadors. La moció s’aprova per unanimitat.