L’Ajuntament de Vic enceta un cicle de conferències per la Diada

<span lang="CA" style="">Estarà dirigit pel Dr Joaquim Albareda i vol oferir una visió historiogràfica comparada de Catalunya amb altres països d’Europa</span><span lang="CA" style="font-family: "Trebuchet MS";"><o:p></o:p></span>

L’Ajuntament de Vic ofereix una versió renovada dels actes commemoratius de l’11 de setembre amb un nou cicle de conferències que tenen com a objectiu oferir una visió historiogràfica comparada de Catalunya amb altres països d’Europa.

 

El cicle estarà dirigit pel Dr Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna a la UPF qui serà el conferenciant d’enguany amb el títol: “Catalunya i Escòcia el 1707: destins paral·lels?”.

 

Fins l’any passat les conferències de l’11 de setembre volien oferir una reflexió política, en sentit ampli, de Catalunya i de la  identitat nacional. Ara es fa una aposta per situar els moviments europeus de defensa d’aquesta identitat nacional i dels drets de les persones, tant individuals com col·lectius.

 

Abans de la conferència, a les 19.30h, es farà l’ofrena floral, com cada any, per part de les institucions, partits polítics i entitats a la placa commemorativa de Bac Roda que hi ha situada a la confluència del carrer Verdaguer i la rambla Davallades. Hi haurà una actuació dels grallers i els Sagals d’Osona aixecaran un pilar.

 

La conferència s’iniciarà a les 20.00h, a la Sala de la Columna.

 

El doctor Joaquim Albareda és catedràtic d’Història Moderna a Universitat Pompeu Fabra i secretari de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives. És coordinador del grup d’investigació de la Universitat Pompeu Fabra sobres les institucions i la societat a la Catalunya Moderna dels segles XVI- XVIII. És autor, entre d’altres, dels llibres Els catalans i Felip V, Premi Internacional Jaume Vicens Vives de Ciències Socials; Escrits polítics del segle XVIII (vol.1); La guerra de Successió i l’Onze de Setembre; Política, religió i vida quotidiana en temps de guerra (1705-1714); Felipe V y el triunfo del absolutismo. Cataluña en un conflicto europeo (1700-1714); El cas dels catalans. La conducta dels aliats arran de la guerra de Successió (1705-1742).

És autor d’Història de la Catalunya Moderna, juntament amb Pere Gifré i ha dirigit del V Volum d’Història, Política, Societat i Cultura dels Països Catalans (B. de Riquer), amb el títol Desfeta política i embranzida econòmica. Segle XVIII. També ha estat coordinador dels llibres col·lectius Del patriotisme a catalanisme. Societat i política (segles XVI- XIX) l’any 2002 i Una relació difícil. Catalunya i l’Espanya moderna, el 2007. És director de les col·leccions d’història d’Eumo Editorial.