L’Ajuntament de Vic entre els 17 més transparents de Catalunya segons el Segell Infoparticipa
Vic obté per segon any consecutiu la màxima puntuació del Segell Infoparticipa que certifica la transparència i la qualitat de la comunicació pública del web municipal mitjançant 52 ítems fixats per la Universitat Autònoma de Barcelona
Vic se situa entre els 17 municipis de Catalunya que obtenen el 100% de puntuació del Segell Infoparticipa, que lliura el Labotarori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que certifica la transparència i la qualitat de la comunicació pública.
Així, dels 948 municipis que hi ha a Catalunya, la capital d’Osona revalida la màxima puntuació d’aquest guardó. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, remarca la voluntat de l’Ajuntament per treballar diàriament per complir amb la qualitat i transparència de la comunicació pública local i així ho avala, un cop més, el Segell Infoparticipa. “Tenim l’objectiu que l’Ajuntament esdevingui de vidre i la ciutadania ho pugui veure”, diu Erra.
La distinció rebuda ahir avalua la informació que es presenta sobre qui són els representants polítics de la ciutat, com es gestionen els recursos col·lectius, com es gestionen els recursos econòmics, quina informació es proporciona sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i les eines que s'ofereixen per la participació ciutadana.
En aquesta línia, la tècnica responsable d’anàlisi de serveis de l’Ajuntament, Gemma Riera, detalla que també es publica, entre altres aspectes, l'agenda de l'alcaldessa, informació d'actes institucionals, currículums dels regidors, el cartipàs polític o la informació dels plens. D'altra banda, s'exposen les ordenances i les polítiques municipals; com es gestionen els recursos econòmics i en quin estat d'execució estan. També es publiquen les subvencions, qui són els seus perceptors i l'import.
El regidor de Recursos Humans, Ciutadania i Igualtat, Josep-Ramon Soldevila va ser l’encarregat de rebre el Segell Infoparticipa de la mà del secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Jordi Foz, en un acte que va tenir lloc a l’Auditori del Rectorat de la UAB. També hi van participar Victòria Camps, presidenta del Consell Certificador; Margarita Arboix, rectora de la UAB; i Amparo Moreno, directora del LPCCP.
Gairebé el 100% amb transparència internacional
D’altra banda i sota el mateix compromís, l’alcaldessa explica que “no ens hem volgut quedar amb aquests 52 indicadors i hem anat més enllà”. Així, l’Ajuntament ha fet analitzar la seva transparència de forma voluntària a través dels 80 indicadors de Transparència Internacional (ITA). L'única organització no governamental a escala global dedicada a combatre la corrupció, que vincula a la societat civil, sector privat i els governs en una àmplia coalició global. El resultat de transparència de l'Ajuntament de Vic se situa al 92,5% a nivell internacional.
Cal destacar que només els 110 ajuntaments de més població de l’estat estan obligats a realitzar l’avaluació de l’ITA.
Avançant en transparència
Tal com es va presentar a finals del passat mes de febrer, l’Ajuntament de Vic està elaborant un plec de clàusules perquè el codi ètic on s'estableixen els principis de conducta i les normes que han de complir els treballadors públics no només siguin d'obligat compliment per als membres del consistori, sinó que també ho siguin pels actors que contracta l'Ajuntament.
A més, el consistori vol crear un registre dels grups d'interès amb els que interactuen per determinar de quina manera es coordina l'Ajuntament amb l’àmbit professional i empresarial.
Podeu consultar el mapa d'Infoparticipa aquí.