Camió carregant contenidors

L’Ajuntament de Vic envia 50 contenidors d’escombraries al Senegal en el marc d’un projecte de cooperació tècnica

L’objectiu és transferir a l’Ajuntament de Ziguinchor capacitats tècniques en la millora de la gestió dels residus municipals

 Aquest dilluns al matí, l’Ajuntament de Vic ha enviat al Senegal 50 contenidors d’escombraries que tenia en desús per donar servei a la ciutat de Ziguinchor, en el marc del projecte de cooperació tècnica en gestió de residus municipals que va començar-hi l’any passat.

 

L’enviament d’aquests contenidors suposa un suport material a aquest projecte de cooperació municipalista que pretén transferir capacitats tècniques en la millora de la gestió de residus al Senegal. La manca de tecnologia, de sensibilització en temes mediambientals i també l’absència total d’una política de sanejament, fan que moltes de les ciutats del Senegal comparteixin un problema greu de salubritat.

 

A Ziguinchor, les escombraries es concentren als carrers, voreres i rierols de la ciutat, provocant una manca de condicions higièniques que causen problemes greus de contaminació. En aquesta ciutat de 300.000 habitants, la brigada només comptava amb dues motocicletes amb un petit remolc per portar els residus a l’únic abocador dels afores de la ciutat.

 

En el marc d’aquest projecte,  el 2019 ja es varen portar a terme  diverses accions, ja que el mes de març tres agents de l’Àrea de serveis de Ziguinchor van fer una estada a la ciutat de Vic per rebre formació tècnica en gestió de residus. El contingut de la formació, que va anar a càrrec de l’empresa Vialnet Vic i RROO,  es va basar sobretot en l’experiència i l’expertesa que al llarg dels anys Vic ha assolit en la gestió dels residus municipals. L’any passat, l’Ajuntament de Vic també va cedir dos camions recol·lectors d’escombraries totalment amortitzats per l’empresa Ferrovial, els quals a Ziguinchor se’ls ha pogut donar un segon ús.

 

Ara, amb l’enviament d’aquests contenidors d’escombraries, l’Ajuntament de Ziguinchor podrà començar a implantar la recollida  al centre de la ciutat i començar la sensibilització ciutadana en la necessitat de concentrar els residus domèstics en un contenidor perquè després puguin ser degudament tractats.

 

“La cooperació tècnica municipal consisteix en l’intercanvi de coneixements, tecnologies i experiències entre entitats locals i els seus equivalents en altres països”, explica Josep-Ramon Soldevila, regidor de Cooperació. El seu principal objectiu és millorar les capacitats d’organització interna i la qualitat dels serveis públics dels municipis implicats, a més de permetre treballar de forma transversal entre diferents departaments municipals i augmentar el valor afegit de la cooperació local.

 

 

L’objectiu d’aquest projecte de cooperació és treballar la prevenció de la contaminació  i l’assoliment de drets bàsics com són el dret a la salut, el dret al medi ambient, al dret a l’educació i a la bona governança, “temes prioritaris per un desenvolupament sostenible arreu del món”, subratlla Soldevila. Per això les línies d’actuació són l’enfortiment institucional, la gestió operativa i les experiències municipals replicables, ja que la gestió de residus té components ambientals, econòmics i socials que van molt més enllà de l’entorn local.

 

Aquesta mesura s’emmarca també dins de les accions a realitzar des de l’àmbit local, en els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) 1, 11 i 13 de l’Agenda 2030 que va aprovar l’Assemblea General de les Nacions Unides.