L’Ajuntament de Vic explica a la ciutadania com minimitzar les molèsties dels gavians en una sessió telemàtica

Una cinquantena de persones es connecta per conèixer com pot ajudar l’Ajuntament a minimitzar les molèsties causades pels prop de 150 gavians detectats

Sessió informativa telemàtica.
Sessió informativa telemàtica

 

L’Ajuntament de Vic va presentar ahir al vespre la campanya de control de gavians a la ciutadania en una sessió telemàtica. Prop d’una cinquantena de persones van assistir a la reunió per informar-se de quines ajudes ofereix l’Ajuntament per minimitzar les molèsties i quin protocol s’ha de seguir si es detecta un niu de gavians proper al domicili.

 

La regidora de Salut pública, Núria Vergés, va remarcar la necessitat d’avisar a l’Ajuntament si es detecta un niu a la teulada del domicili on es viu o en un punt proper. El control dels gavians és una de les accions portades a terme per mantenir la salut pública i amb una bona diagnosi i coresponsabilitat es pot actuar de manera eficaç i controlada, va afirmar Vergés.

 

 

La campanya s’iniciarà el proper mes d’abril amb el control dels nius detectats tant per l’ajuntament com pel veïnat. Les principals zones identificades on es produeixen els nius i les cries són el centre històric, les Adoberies i el barri del Remei. Els gavians tenen predilecció per niar en edificis vells i abandonats i també en teulades que puguin estar malmeses.

 

Tot i que el nombre d’aquestes aus ha disminuït per la retirada de la matèria orgànica dels abocadors a la comarca, a Vic encara hi ha uns 150 gavians controlats i detectats, aproximadament.

 

 

Teulades en bon estat

 

Jordi Baucells, biòleg de l’empresa Biodiversitat -que s’ocupa de gestionar la fauna urbana a la ciutat- va subratllar la importància dels controls i la restauració dels edificis. “És molt important fer un bon manteniment de les teules i mantenir-les netes i restaurades”, va puntualitzar.

 

Tot i que aquestes aus no són perilloses per l’ésser humà, sí que són molt territorials i es tornen agressives en l’època de cria, quan ponen els ous i especialment quan neixen els pollets. “És en aquest moment quan es poden produir episodis de vols en picat destinats a defensar les cries però no ataquen”, va puntualitzar Baucells.

 

Des de Biodiversitat es protegeix la zona del niu i evitant que es ponguin ous ja que a Vic la captura amb sacrifici de l’animal no s’ha aplicat mai ni es contempla com a solució, va concloure Jordi Baucells.

 

 

Què puc fer si tinc un niu de gavià a casa?

 

Quan es detecti que a casa o en un punt proper hi ha un niu de gavià s’ha de trucar a l’Ajuntament al 93 886 21 00 extensió 26101 o escriure a salut@vic.cat.

 

Un cop rebut l’avís un equip especialitzat farà una visita personalitzada per determinar quines mesures correctores es poden realitzar, i sobretot aplicar mesures preventives de cara a la següent època de cria.

 

Vergés va remarcar la tasca que es fa des de l’Ajuntament per mantenir el control dels gavians i la voluntat per seguir treballant per minimitzar les molèsties que causen. A més, va agrair la responsabilitat del veïnat per ajudar a fer un control estricte i acurat de l’aparició de nous nius.

 

 

Enllaços d’interès

 

Més detalls de la campanya per minimitzar les molèsties dels gavians en aquesta notícia