L’Ajuntament de Vic fomenta l’ocupació amb subvencions a les empreses que contractin o aixequin ERTOs

El Servei Local d’Ocupació i Creacció es posen a disposició de la ciutadania i dels negocis per ajudar tant en la contractació com en la viabilitat dels projectes

Bet Piella i Helena Tanyà.
Bet Piella i Helena Tanyà

 

La regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella, i la responsable del Servei Local d’Ocupació, Helena Tanyà, van presentar ahir a la tarda en una sessió telemàtica oberta a empreses, gestories, assessories laborals i mitjans de comunicació els “Ajuts per estimular i reactivar la contractació a les empreses” de l’Ajuntament de Vic. Aquests ajuts, en forma de subvencions, oscil·len entre 3.325 euros i 6.650 euros i van dirigits tant a empreses de Vic que treguin d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a personal com també a empreses de la comarca d’Osona que contractin persones de Vic que estiguin a l’atur. Tant en un cas com en l’altre, el requisit indispensable és que el contracte sigui, com a mínim, de 6 mesos.

Bet Piella va explicar que aquests ajuts formen part del pla de xoc de l’Ajuntament per reimpulsar l’ocupació i l’activitat econòmica a la ciutat arran dels efectes que ha tingut la crisi sanitària i econòmica en diferents sectors. L’Ajuntament ha destinat una partida de 2 milions d’euros “primer a atacar les urgències i després a fer plans de reactivació”, va dir la regidora. Un cop fet un recull de les necessitats detectades a la ciutat, es va observar que “una d’elles era el foment de l’ocupació”, tot i que segons Piella, “Osona ha sigut de les comarques catalanes menys afectades per l’atur gràcies a la indústria agroalimentària”.

La regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç va explicar que l’Ajuntament de Vic cada any reserva 40.000 euros a subvencionar el foment de l’ocupació i incentivar les empreses per la contractació laboral de veïns i veïnes de Vic, uns diners que “cada any s’esgoten i aquest, lògicament, també”. Aquest any, atesa la situació d’excepcionalitat derivada de la pandèmia, l’Ajuntament a més destina 85.000 euros addicionals a subvencions per estimular i reactivar la contractació a les empreses. Amb vista a la campanya de Nadal, “pensem que hi ha comerços petits i no tan petits i empreses que funcionen que poden tenir la necessitat de contractació”, va dir Piella.

Les subvencions es poden sol·licitar fins al dimarts 1 de desembre del 2020 a la seu electrònica de l’Ajuntament de Vic o bé a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) amb cita prèvia. En tots els casos, l’ajut serà proporcional a la jornada laboral, tenint en compte que s’ha de garantir una mitja jornada com a mínim.

Les dues línies de subvenció van dirigides a la contractació de nou personal i a la desafectació d’ERTOs de persones treballadores. Els requisits que cal tenir en compte en cada cas són els següents:

Contractació de nou personal

·         Cal ser una empresa amb seu a la comarca d’Osona.

·         S’ha de contractar una persona empadronada a Vic que estigui a l’atur.

·         La jornada laboral no pot ser inferior al 50%.

Desafectació d’ERTO de persones treballadores

·         Cal ser una empresa amb seu a Vic.

·         S’ha de desafectar d’ERTO a la persona treballadora a jornada completa.

 

La responsable del Servei Local d’Ocupació de Vic, Helena Tanyà, va afegir que aquestes subvencions són “un encàrrec per donar resposta al moment que vivim” i va recordar els requisits esmentats per poder-les demanar. Tant les noves contractacions com els aixecaments d’ERTO han d’haver-se fet entre l’1 de juliol i l’1 de desembre. Les persones contractades han d’estar a l’atur “o haver encadenat diversos contractes i trobar-se en situació de precarietat”, va matisar Tanyà. Amb tot, per a atendre qualsevol dubte, consultar les bases de la convocatòria o per a informació addicional, es pot contactar amb el Servei Local d’Ocupació de Vic al telèfon 93 886 21 00 (ext. 19101) o bé enviar un correu a ocupació@vic.cat, on resoldran totes les peticions.

Fins ara ja hi ha mitja dotzena d’empreses que han presentat la documentació per optar a aquestes subvencions, que estaran disponibles fins a esgotar la partida. “Si el pressupost s’esgota serà bon senyal, perquè són uns diners de bon aprofitar, però de cara a l’any que ve hi tornarà a haver una nova convocatòria”, va anunciar Piella.

Pel que fa al foment de l’ocupació, Bet Piella també va recordar que l’Ajuntament destinarà 15.000 euros al programa “Punt de partida”, pensat perquè empreses de Vic acullin durant unes setmanes alumnes de 4rt d’ESO que, mitjançant una adaptació curricular, puguin fer-hi pràctiques. Aquestes empreses –fins ara han sigut una cinquantena- rebran uns diners “perquè la tutoria no suposi un càrrec extra per a elles”.

A més a més, Piella també va anunciar que hi haurà unes partides econòmiques destinades a formacions específiques per a persones a l’atur “que es portaran a terme des de Creacció, on l’Ajuntament té delegada la promoció econòmica”.

A la part final de la sessió, la directora executiva de Creacció, Núria Macià, va fer un repàs dels serveis que actualment ofereix a les empreses i a particulars l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement:

·         Itineraris formatius: Per a les persones a l’atur es programaran tres línies de programes específics. Un serà per a gent interessada en desenvolupar un perfil més digital; un altre, de capacitació i formació adaptada per trobar noves oportunitats laborals; i un tercer programa girarà al voltant del màrqueting digital i la comunicació.

·         Pla de xoc per a les empreses: Arran de la pandèmia, Creacció va activar-lo amb tres línies definides. D’una banda, ajudar a treballar la tresoreria de les empreses amb l’assessorament de mentors i experts en reflotar empreses i reconduir ingressos i despeses. D’una altra banda, ajudar els negocis a fer el salt en la transformació digital, “un element crític que la pandèmia ha fet més evident”, segons Macià. I en tercer lloc, ajudar a detectar noves oportunitats, canvis i tendències amb l’ajuda d’una xarxa de mentors.

·         Serveis a emprenedors: Creacció ajuda i acompanya les persones emprenedores que volen tirar endavant un projecte, cedint-los també espais de coworking i vivers, “espais compartits que cada vegada més permeten col·laborar i compartir coneixements”, va dir la directora executiva de Creacció.

·         Reempresa: Servei orientat a la compra-venda d’empreses i negocis; “una altra manera d’emprendre”, va apuntar Macià. L’objectiu és crear “matchings entre persones emprenedores i empreses que han de tancar per falta de relleu professional”.

·         Grup de compra d’energia d’Osona: L’objectiu d’aquest projecte col·laboratiu entre empreses és “aconseguir comprar amb millors condicions el subministrament elèctric” basant-se en energies renovables.

·         Suport en temes puntuals com ara R+D+I, eficiència energètica o la identificació de fons europeus, entre altres. “Hem d’ajudar a què les empreses de la comarca explorin aquestes vies”, va subratllar Macià.