L’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona donen el tret de sortida als actes de commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Amb el que portem d’any, a la comarca s’han atès un total de 368 dones a les oficines de VicDones-SIAD Osona i SIAD Manlleu, i d’aquestes, 281 ho han estat per violència masclista

Consuelo Carmona, Josep-Ramon Soldevila, Montserrat Juvanteny i Montserrat Pineda.
Consuelo Carmona, Josep-Ramon Soldevila, Montserrat Juvanteny i Montserrat Pineda

Dijous, l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona van donar el tret de sortida als actes programats per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, celebrat el 25 de novembre, en un acte institucional a l’Edifici El Sucre de Vic.

 

El regidor d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Josep-Ramon Soldevila, va contextualitzar la diada, explicant les actuacions que es duen a terme des de l’oficina del VicDones-SIAD Osona per eliminar les violències vers les dones a través de l’atenció directa, les polítiques públiques d’igualtat i les diferents accions de sensibilització i prevenció d’aquestes violències.

 

“Fins el 15 de novembre, un total de 368 dones han estat ateses pel VicDones-SIAD Osona i el SIAD de Manlleu: 323 A VicDones-SIAD Osona i 45 al SIAD de Manlleu. D’aquestes, 281 han estat ateses per violència masclista, concretament 241 a VicDones-SIAD Osona i 40 a SIAD Manlleu. A tota Catalunya, amb el que portem d’any, 7 dones han estat assassinades per les seves parelles i exparelles, i també una nena en mans del seu pare”, va detallar el regidor Soldevila.

 

Soldevila va explicar que durant els mesos d’octubre i novembre, professionals de la comarca van rebre una formació específica sobre l’afectació directa de la violència masclista dins de l’àmbit de la parella en els fills i filles, per tal de donar una millor atenció.  “Eliminar la violència vers les dones suposa tenir una mirada àmplia i no només centrar-se en la violència masclista dins l’àmbit la parella”, va subratllar Soldevila.

 

La consellera de Joventut, Cultura i Dona del Consell Comarcal d’Osona, Montserrat Juvanteny, va centrar la seva intervenció en la creació d’eines per l’erradicació de la violència masclista també en els espais públics d’oci, especialment a través del “Protocol d’agressions sexistes en espais públics d’oci de Vic i Comarca”. El treball en aquest sentit ja ha estat iniciat, i la consellera va exposar algunes de les accions realitzades més focalitzades a l’oci nocturn, que han permès recollir informació, encara molt generalista, sobre la situació de les agressions sexistes en l’oci nocturn de la comarca. No obstant, va remarcar la necessitat de treballar en aquest àmbit específic i fer-ho des de tots els àmbits involucrats, és a dir, des de cossos de seguretat, sanitat, educació, cultura, fires, associacionisme, entre d’altres; ja que “és responsabilitat de totes i de tots que els espais públic d’oci siguin espais lliures de violència i, per tant, segurs per a les dones i els homes”.

 

La cap de la Secció de Polítiques Municipals de l’Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona, Consuelo Carmona, va posar en relleu “la molta i bona feina que s’està duent a terme des de la comarca i la importància de continuar el treball sobre les agressions que pateixen les dones”. Va recordar, també, que la Diputació aposta per “seguir donant suport als municipis perquè puguin desenvolupar polítiques d’igualtat de gènere i LGTBI”.

 

Montse Pineda, de l’entitat Creación Positiva, encarregada de donar suport a l’elaboració dels protocols, va afirmar que “les violències sexuals reflecteixen l’eix de dominació de la societat patriarcal en la que vivim i que s’expressa en tots els àmbits de la vida, no només als espais públics d’oci”.

 

L’acte va finalitzar amb la lectura del “Manifest unitari del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones”, per part de la consellera de Joventut, Cultura i Dona del Consell Comarcal d’Osona, Montserrat Juvanteny i el d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Josep-Ramon Soldevila.