Joan Ballana i Xavier Ruestes a la roda de premsa d’avui a la tarda a l’oficina de la Guàrdia Urbana

L’Ajuntament de Vic i el RACC impulsen la campanya ‘Vic, movem-nos amb seguretat”

La campanya inclou diverses accions durant el 2012 per conscienciar a la ciutadania de la importància de la seguretat viària en totes les etapes de la vida

La Regidoria de Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Vic conjuntament amb el RACC inicia aquest mes la campanya ‘Vic, movem-nos amb seguretat’. “La preocupació per fomentar la seguretat viària i reduir l’accidentalitat, i en concret els atropellaments, ha portat a la regidoria a planificar una campanya que durarà tot el 2012”, ha afirmat el regidor de Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Vic, Joan Ballana.

 

‘Vic, movem-nos amb seguretat’ compta amb dues línies de treball. Per una banda s’ha potenciat, conjuntament amb el RACC, una vessant pedagògica que arriba a totes les franges d’edat i se centra en la conscienciació dels nens i adolescents entorn de la seguretat viària. Per altra banda, la campanya estableix una vessant de control i prevenció a través de la presència diària del radar a diversos punts de la circumval•lació de la ciutat; actuacions esporàdiques en què els agents comproven que els conductors dels vehicles respectin la prioritat dels vianants als passos; la incorporació de passos de vianants asimètrics en aquells punts més perillosos; i l’eliminació de places d’aparcament en indrets prop dels passos de vianants on es fa imprescindible una zona de seguretat.

Cal ressaltar que Vic és la primera ciutat que treballa amb la Fundació del RACC en una estratègia amb tantes i tant diverses accions. L’objectiu de la campanya ‘Vic, movem-nos amb seguretat’ és reduir els accidents de trànsit i millorar la convivència.

La vessant pedagògica de la campanya ‘Vic, movem-nos amb seguretat’ es va iniciar la setmana passada amb la incorporació de l’eina 2.0 RACC Educa a les escoles i instituts que imparteixen formació en educació viària a través dels agents de la Guàrdia Urbana. Aquesta setmana també es posa en marxa el Concurs Joves i Conducció.

 

Tot seguit s’exposen les diverses accions que configuren la campanya:

 

RACC Educa

 

RACC Educa (www.racceduca.cat) és una nova eina 2.0 pensada per atorgar un nou recurs educatiu als docents i professionals de l’educació viària per formar la ciutadania del segle XXI. Durant aquest any la Guàrdia Urbana de Vic incorpora aquesta eina en la seva tasca de formació de la seguretat viària a les escoles i instituts.

 

Concurs Joves i Conducció

 

El concurs Joves i Conducció, organitzat pel RACC, i en el qual hi participen escoles de tot Catalunya, comptarà amb una edició especial, on els joves i les escoles de Vic podran competir entre ells. L’Ajuntament premiarà els joves guanyadors de Vic, a nivell individual i/o de grup, que presentin els millors treballs, escrits, fotografies, vídeos, etc., sota el lema ‘Motocivisme’. L’objectiu d’aquest concurs és estimular la formació dels joves en la seguretat viària i la conducció responsable. El joves podran presentar els seus treballs fins el 10 d’abril.


Obra de Teatre

 

El 18 de març es representarà al teatre ETC l’obra de teatre familiar “STOP. Una nova aventura dels Superagents de la Ketty”, un espectacle pedagògic i divertit que subratlla la importància que els més petits coneguin conceptes de mobilitat segura i sostenible. Aquesta activitat està dirigida als nens i nenes de 6 a 11 anys i explica les aventures de tres ex-agents de policia que investiguen la desaparició dels senyals de trànsit de la ciutat. L’obra serà gratuïta i es podran recollir les invitacions a diversos punts de la ciutat, entre ells l’oficina del RACC a Vic.

Presentació estudi “Envellir en moviment”

 

El RACC, amb la col•laboració del Centre d’Estudis Demogràfics (CED) ha realitzat un estudi on retrata la situació actual de la mobilitat de la gent gran, per poder planificar necessitats futures. Recull, per exemple, que el 75% dels majors de 64 anys afirma que es desplaça sovint caminant, o que a poblacions petites fa servir preferentment el cotxe. Aquest document reflexiona sobre els aspectes a abordar perquè el sistema de mobilitat i seguretat viària sigui sostenible en un futur pròxim i amb un major protagonisme de la gent gran en la societat.

 

Passos de vianants

 

La regidoria de Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Vic i el RACC, també col•laborant en una iniciativa que pretén reduir el nombre dels atropellaments als passos de vianants endegarà a finals d’any una acció que consisteix en pintar missatges de conscienciació i prudència en alguns dels passos de vianants a fi d’augmentar la prudència dels ciutadans. Aquesta iniciativa serà la última de la campanya ‘Vic, movem-nos amb seguretat’. Tal i com ha afirmat el regidor de l’Ajuntament de Vic, Joan Ballana, aquest missatge serà escollit a partir de la participació ciutadana que serà aquesta qui proposarà els missatge que finalment es pintarà al terra.

 

Pel que fa a la vessant de control i prevenció, la Guàrdia Urbana de Vic ha impulsat diverses accions que volen treballar sobre les persones i les vies. El mes de novembre va iniciar la presència del radar a diferents punts de la circumval•lació de Vic. Els punts actuals de situació del radar són els carrers Era d’en Sellés, Torelló i Mossèn Gudiol i l’Avinguda Països Catalans a l’alçada del Remei i dels Habitatges Montseny. El radar sempre és operatiu en ambdós sentits de la marxa i sempre es col•loca prop de passos de vianants. La seva situació s’anuncia diàriament via Twitter (@gurbanavic). La campanya del radar també inclou actuacions esporàdiques en què els agents comproven que els conductors dels vehicles respectin la prioritat dels vianants als passos.

A més a més i, com ja es va anunciar als mitjans de comunicació, la regidoria treballa en la implantació de passos de vianants asimètrics i en eliminar places d’aparcament al costat dels passos de vianants, per convertir-les en zones de seguretat, pintades de blanc i vermell.

 

Dades a destacar:

 

Al final de la roda de premsa el regidor de Convivència i Seguretat, Joan Ballana ha exposat als mitjans de comunicació una sèrie de dades a tenir en compte de les diverses accions que s’ha portat a terme des de la Guàrdia Urbana. Aquest és el cas de la campanya del radar mòbil que des de que es va fixar a diferents carrers de la ciutat ha pogut controlar un total de 19.238 vehicles. D’aquests, 2.330 han estat infractors però dins el marge de tolerància (han superat els 50 Km/h) i un total de 168 han estat els denunciats (han superat els 62 Km/h), aquesta última xifra que suposa un 0,87% del total. Destacar que aquestes dades s’han extret des de finals de novembre, desembre, gener i primera setmana de febrer. Ballana també ha comunicat que la xifra d’atropellaments de l’any 2010 va ser de 44 persones; el 2011 de 40 i aquest 2012 s’espera poder anunciar una disminució.