L’Ajuntament de Vic i la Fundació Sant Tomàs gestionen conjuntament el Centre Cívic Santa Anna

Un projecte pilot i pioner a Catalunya d’integració i participació comunitària per a persones amb altres capacitats

Presentació al Centre Cívic Santa Anna.
Presentació al Centre Cívic Santa Anna

Vic compta amb un nou model pioner a Catalunya d’integració i participació comunitària per a persones amb altres capacitats. L’Ajuntament de Vic i la Fundació Sant Tomàs van presentar ahir el nou model de funcionament i d’integració al Centre Cívic Santa Anna, en una aposta per la gestió conjunta d’equipaments cívics, socials i culturals de la ciutat de Vic per promoure l’accessibilitat i l’ocupació de persones amb altres capacitats. 

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va remarcar la importància de donar oportunitat a tothom i treballar per una ciutat accessible, participativa i cohesionada. “Vic és un clar exemple de ciutat integradora i inclusiva” va afegir Erra, per això “esperem que aquest projecte de gestió compartida que presentem avui segueixi creixent amb altres entitats de la ciutat per fomentar i treballar conjuntament per la integració social i laboral de persones amb dificultats i altres capacitats”.

 

El president de Sant Tomàs, Toni Ramírez, va remarcar que aquest era un pas més cap a la inclusió social i per ser partícips de la ciutat i del teixit de barri. Els centres cívics són espais de trobada i entorns de participació i “creiem que aquest és un espai idoni per ser-hi presents i poder interactuar amb la gent del barri”. Aquesta aposta afavoreix la participació d’aquestes persones en un espai comunitari gestionant-ne les activitats i el dia a dia del centre.

 

L’educadora del centre ocupacional, Montse Ropero, va agrair l’acompanyament per part de l’equip tècnic i personal de la Fundació Sant Tomàs, el Centre Cívic Santa Anna i l’Ajuntament de Vic. “És un projecte per donar resposta a les inquietuds d’aquestes persones amb la col·laboració de les entitats dels barris de la ciutat” va detallar Ropero qui va donar el torn de paraula a Francesc Domènec, una de les persones ateses per la Fundació i que va explicar el seu dia a dia a la feina al Centre Cívic Santa Anna.

 

Domènec va explicar que cada matí revisen els diaris i la propaganda per assegurar que està al dia, col·laboren amb el banc de joguines, han decorat el Centre per Nadal i “cada un de nosaltres té una tasca diferent segons el que s’hagi de fer”. Actualment col·laboren amb l’entitat de Joguines sense Fronteres i properament ho faran amb els Gegants en una festa del barri, amb la intenció de seguir promovent aquestes col·laboracions amb altres entitats. És un projecte que “em queda més a prop de casa, em facilita el desplaçament i estic més content,” va afegir Domènec.

 
 

El paper dels Centres Cívics a la ciutat de Vic

 

L’alcaldessa va agrair a tots aquells veïns, entitats i associacions que van crear i gestionar durant molt temps els centres cívic de la ciutat de Vic, uns espais municipals, socials i culturals, de trobada veïnal, que van passar a ser coordinats i dinamitzats fa uns deu anys per l’Ajuntament de Vic sempre conjuntament i amb paral·lel amb les activitats de barri.

 

El recent Pla d’Acció Cultural 2018-2025 de la ciutat seguirà apostant per aquests equipaments de proximitat, amb tallers, propostes culturals i activitats per a tota la ciutadania, amb l’objectiu d’apropar la cultura de proximitat al barri. 

 
 

Obres al Centre Cívic Santa Anna

 

Els alumnes de Casa d’Oficis de l’especialitat formativa ‘Manteniment d’espais públics i habitatges’ en el marc del projecte Treball als Barris que ofereix el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, van ser els encarregats de redistribuir, reubicar i adequar els diferents equipaments del centre cívic durant tres mesos per tal de poder disposar d’un espai idoni i donar resposta a les necessitats dels ciutadans.