Ple de l’Ajuntament d’ahir

L’Ajuntament de Vic incrementa en un 3,4% el pressupost respecte el de l’any passat

Un pla d’inversions de més de 8 milions d’euros, ambiciós, possible i viable econòmicament facilitarà la posada en marxa de diferents projectes de millora per a la ciutat

El pressupost de l’Ajuntament de Vic per l’any que ve augmenta en 1.476.085 euros -suma un total de 44.531.370 euros- i aposta per la consolidació de les partides de l’àrea social, s’incrementen les aportacions per a l’educació i la cultura, s’estabilitzen totes les despeses referents a la cobertura dels serveis bàsics i augmenten les aportacions pels projectes de promoció de la ciutat, amb l’objectiu que Vic segueixi esdevenint un pol d’atracció econòmica beneficiós tant pels vigatans i vigatanes com per la resta de la comarca.

 

El pressupost va rebre els vots favorables de qui el van presentar, l’equip de govern i el regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, i els vots contraris dels regidors i regidores d’ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Plataforma Vigatana.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va remarcar que tot i ser minoria política “prioritzem el treball per la ciutat i som gent de paraula, som capaços de dialogar i pactar amb altres formacions polítiques com Capgirem Vic o Vic Per a Tots pel bé de la ciutat”. Erra va afegir que “el nostre mandat va relacionat amb els conceptes de progrés i convivència. Apostem per l'educació, la cultura, la dinamització de carrers i perquè el talent de la ciutat no marxi. Som un govern que va dret amb dues cames ben afincades”, va reblar.

 

Tal com va exposar el regidor d’Hisenda, Àlvar Solà, el pressupost per l’any 2018 és “un 3,4 superior al de l'any passat i va acompanyat d'un pla d'inversions ambiciós, possible i viable econòmicament que facilitarà la posada en marxa de diferents projectes per a millorar la ciutat”.

 

Les àrees de Recursos Humans (29,57%); Serveis i Manteniment (27,40%); Urbanisme, obres i activitats (16%); Hisenda (13,45%) i Educació (7,68%) són les partides amb major dotació econòmica.

 
ÀREA
PERCENTATGE

DESPESA

Recursos humans

29,57%

13.172.120 euros

Serveis i manteniment

27,40%

12.203.076 euros

Urbanisme, obres i activitats

16%

7.152.414 euros

Hisenda
13,42%

5.976.906 euros

Educació
7,68%

3.421.973 euros

Cultura i museus

5,23%

2.332.500 euros

Règim interior

3,68%

1.639.840 euros

Benestar social

3,15%

1.403.191 euros

Fires i mercats

1,96%

876.000 euros

Mobilitat i protecció civil

1,52%

677.250 euros

Esports
1,33%

592.300 euros

Igualtat i ciutadania

0,99%

444.375 euros

Societat del coneixement, noves tecnologies i promoció econòmica

0,87%

398.380 euros

Turisme, comerç i consum

0,69%

308.170 euros

Convivència i seguretat

0,68%

304.020 euros

Comunicació i transparència

 
0,43%

192.928 euros

Habitatge
0,34%

152.400 euros

Salut
0,29%

129.740 euros

Cooperació
0,28%

125.390 euros

Món rural i medi ambient

0,20%

89.400 euros

Joves
0,08%

37.500 euros

TOTAL
 

44.531.370 euros

 

Pel que fa al capítol d’ingressos, les partides d’impostos directes (43,92%), transferències corrents (30,81%) i les taxes i preus públics (22,19%) són les que suposen una major aportació.

ÀREA
PERCENTATGE

INGRESSOS

Impostos directes

43,92%

19.561.000 euros

Transferències corrents

30,81%

13.720.713 euros

Taxes i preus públics

22,19%

9.882.390 euros

Passius financers

8,67%

3.864.230 euros

Transferències de capital

 
7,60%

3.387.927 euros

Impostos indirectes

1,45%

650.000 euros

Vendes d’inversions reals

1,10 %

490.000 euros

Ingressos patrimonials

0,51%

227.266 euros

TOTAL
 

44.531.370 euros


El regidor d’ERC-SOM Vic, Joan Ballana, va exposar les seves discrepàncies amb el pressupost presentat per l’equip de govern i Vic per a Tots: “Convé parlar de projectes i no de partides amb el principal grup a l'oposició. Reclamem posar sobre la taula els projectes del Mercat Municipal, la carretera de Roda i les Adoberies per poder arribar a acords”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va detallar que el seu grup municipal va proposar “la universalització de llibres en les escoles de primària de la ciutat de Vic i la línia de bus dels vigatans que van a treballar als polígons. Dues propostes socials que no han quedat recollides al pressupost.”

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va lamentar que no hi hagi res de nou en aquest pressupost i considera que no hi ha reflectit un projecte de ciutat. “Es tracta d'un pressupost sense vitalitat ni dinamisme. El nostre grup ha decidit no presentar cap proposta perquè sabem que no ens l'acceptarien”, va incidir.

 

Per la seva banda, el regidor de Vic Per a Tots, Arnau Martí, va agrair la bona predisposició de l’equip de govern per arribar a consensos, ja que “la virtut de la política ha de ser la capacitat d'arribar a pactes i saber cedir pel benefici de la ciutat”. Amb aquest pressupost, “posem en valor projectes per donar resposta a necessitats socials, ecològiques i de promoció econòmica i del comerç. Fomentem, entres d'altres, polítiques urbanes per disminuir les desigualtats i millorar els espais públics, a fi de seguir treballant en positiu”.

 
 

Camí per a vianants i bicicletes entre Vic i La Guixa

 

La creació d’un nou camí per a vianants i bicicletes entre Vic i La Guixa també va ser aprovada en la sessió plenària d’ahir, per unanimitat.

 

Tal com va subratllar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, “el nou camí per a vianants i bicicletes entre Vic i La Guixa fomentarà la sostenibilitat i dóna resposta a una demanda ciutadana. Estem contents de portar-lo a terme complint el nostre programa electoral. El camí passarà per sota la C-17 i es portarà a terme a finals d’aquest hivern.”

 

Un projecte que va rebre suport de la resta de grups municipals, com el d’ERC-Som Vic, en què el regidor Jaume Colomer va afirmar que “aquest camí suposa un gran salt endavant per les connexions entre Vic i La Guixa.”

 

Des de Capgirem Vic, el regidor Marc Barnolas va valorar positivament “que s’aprofitin terrenys sense ús i valorem que es busquin usos realistes dels vorals de les carreteres”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va celebrar l'aprovació inicial d'aquest projecte ja que “és una reivindicació de fa molts anys dels veïns de La Guixa”.

 

Arnau Martí, de Vic per a Tots, va remarcar que “el nou camí entre Vic i La Guixa permet obrir el sector d'El Graell per integrar-se a la ciutat d'una forma natural sense fer plantejaments excessivament agressius“.

 
 
 

Llum verda al Pla Estratègic de la Bicicleta

 

Les bicicletes també van ser protagonistes del ple d’ahir, i va aprovar-se, per una banda, el Pla Estratègic de la Bicicleta, i, per l’altra, l’adhesió de Vic a la “Red de Ciudades por la Bicicleta”.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va exposar que “el Pla Estratègic de la Bicicleta a Vic fa una diagnosi de la ciutat i proposa una xarxa de bicicletes en funció del centre històric, les rondes de circumval·lació i unes vies radials de connexió”. Actualment, Vic compta amb una mobilitat en bicicleta inferior al 2%, i es pretén augmentar fins a un 5% el seu ús en un futur.

 

Des d’ERC-Som Vic, el regidor Jaume Colomer va subratllar que “la bici no és un només un tema de lleure, sinó de mobilitat”. En aquest sentit, va anunciar l’abstenció del seu grup en detectar “moltes mancances com la connectivitat amb els polígons, els nuclis veïns o els punts de recàrrega, i, per aquest motiu, hi presentarem esmenes”.

 

Per Marc Barnolas, de Capgirem Vic, “s'ha fet bona feina amb el Pla Estratègic de la Bicicleta per treballar per una ciutat sostenible. Hi farem al·legacions perquè es millori la senyalització en els carrils bici i s'habilitin més aparcaments per bicis”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va declarar que “serà molt difícil que a Vic s'augmenti i es consolidi l'ús de la bicicleta”, tot i considerar-lo “un bon Pla Estratègic de la Bicicleta”.

 

Per la seva banda, el regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va posar en relleu que “el Pla Estratègic de la Bicicleta és una eina molt útil que realitza un diagnòstic molt acurat. Es posa de manifest que tenim deficiències en senyalística i en tipus de carrils bicis”.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va afegir que amb l’aprovació inicial del Pla Estratègic de la Bici s'obre un període d'al·legacions. “El pla està obert a adaptacions i es disposarà de 125.000 euros per transformar els carrils bici. Cal dir que tenim sempre present la bici en les noves urbanitzacions”.

 

Emmarcat dins del Pla Estratègic de la Bicicleta s’hi troba l’adhesió de la ciutat de Vic a la “Red de Ciudades de la Bicicleta”, una iniciativa que si bé va sorgir en un ple anterior, no va ser ben acollida pels grups d’ERC-Som Vic i de Capgirem Vic.

 

La regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura, va explicar que aquesta acció “servirà per implantar una base de dades de bicicletes, i xipar-les per tenir un millor control en cas de robatoris. Té un cost anual de 600 euros i en dos mesos es pot fer efectiva la seva posada en marxa.”

 

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va demanar la no adhesió a aquesta xarxa “per diversos motius: la junta de govern d’aquest òrgan està en mans dels partits polítics estatals favorables a l’aplicació del 155 i té un caràcter de control.”

 

En el mateix sentit, es va pronunciar el regidor d’ERC-Som Vic, Joan Ballana.

 

“L’adhesió a aquesta xarxa no va més enllà que la seva utilitat logística per poder xipar les bicicletes. Volem millorar la seguretat del parc de bicicletes de la ciutat, i ens és indiferent si l’abast de la xarxa és espanyol o europeu”, va aclarir el regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí.

 

La regidora Susagna Roura va cloure la seva intervenció detallant que “les dades mostren que un 70% de les bicicletes no tenen identificador, i un 20% dels usuaris declaren haver estat víctimes de robatori de la seva bicicleta. La raó d’adhesió no és punitiva, al contrari. Això sí, cal que els usuaris hi col·laborin xipant les seves bicicletes”.

 
 

Creació d’un espai familiar

 

El ple va aprovar unànimement l’encomana de gestió a la Fundació Privada Educació i Art (FEDUART) per a la redacció del projecte pedagògic de l’espai familiar municipal i tota la gestió vinculada a la seva posada en marxa.

 

El regidor d’Educació, Àlvar Solà, va manifestar que “l’espai familiar és un dels projectes  més importants de la legislatura per a la regidoria d’Educació. Servirà per pal·liar la diferència de nivell de socialització entre infants que van a l’escola bressol i aquells que no”.

 

En aquest sentit, la regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, va sol·licitar que “aquest projecte no suposi l’eliminació de l’espai d’autogestió familiar de ‘La Caseta’, que es desenvolupa a les instal·lacions de l’ETC.”

 
 

 Modificació del PGMO al Prat d’en Galliners

 

El ple celebrat ahir va donar llum verda a la modificació puntual del Pla General Municipal d’Ordenació Urbana i Territorial de Vic (PGMO) al Prat d’en Galliners, amb els vots favorables de l’equip de govern, Vic per a Tots i Plataforma Vigatana i els vots en contra d’ERC-Som Vic i Capgirem Vic.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que “l'aprovació provisional d'aquesta modificació de Prats d'en Galliners permetrà construir la Facultat de Ciències de la Salut per la qual tant s'aposta pel desenvolupament de la ciutat”. En aquest sentit, el regidor de Ciutat del Coneixement, Promoció Econòmica i Salut, Josep Arimany, va afegir que “la UVIC-UCC necessita l'ampliació ja que cada any augmenta el nombre d'alumnes. Cal tenir en compte que molt important per potenciar la ciutat.”

 
 

Reurbanització dels carrers Montserrat, Sant Segimon i Torelló i de la plaça Jaume Balmes, Pont de la Pista i un tram del carrer Anselm Clavé

 

Dos projectes de reurbanització van rebre ahir l’aprovació del ple municipal. El primer, que implica el carrer Montserrat, el carrer Sant Segimon i el carrer Torelló, va rebre el vot favorable de tots els grups.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va puntualitzar que “esperem signar el conveni amb la Diputació de Barcelona aquest mes de gener per poder tirar endavant aquet projecte de reurbanització molt necessari per la ciutat”.

 

L’altre projecte de reurbanització que es va posar sobre la taula va ser el que inclou la plaça Jaume Balmes, el Pont de la Pista i un tram del carrer Anselm Clavé, i va ser aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern, Vic per a Tots i Plataforma Vigatana i les abstencions d’ERC-Som Vic i de Capgirem Vic.

 

El regidor d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, va celebrar “que un ciutadà particular hagi fet al·legacions en aquest projecte”. “Defensem que la urbanització de la ciutat es faci al voltant del riu i aprofitem per sol·licitar, de nou, el Pla de Mobilitat de la ciutat”, va afegir.

 

Des de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va assenyalar que “les al·legacions milloren el projecte pel vianant però sense un projecte a part pel carrer Soledat no es veu una continuïtat per seguir circulant en bici en direcció al Passeig de la Generalitat. Sol·licitem una bona senyalització per facilitar la mobilitat durant les obres”.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va lamentar que “ERC-Som Vic no hagi presentat una al·legació si ho creieu pertinent perquè també s’hauria admès, tal com va passar amb la proposta ciutadana. Respecte a la senyalització de les obres estan previstes dins del projecte i es portarà a terme com en totes les obres a la ciutat.”

 
 

Augment del parc d’habitatges de protecció oficial en lloguer

 

Tots els grups municipals van votar a favor del dictamen que aprovava l’addenda del conveni per la implantació d’un model integrat d’atenció i gestió a la ciutat del parc d’habitatges de protecció oficial en lloguer.

 

El regidor d’Habitatge, Titi Roca, va afirmar que amb aquesta addenda “s'incrementarà el parc d'habitatges de protecció oficial en lloguer en 36 pisos més, un 33%”.

 

En aquest sentit, el regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va afegir que “ampliar el parc d'habitatge públic és una bona notícia, i un element clau en matèria d'urbanisme que permet fer polítiques socials des de l'àmbit municipal.

 
 

MOCIONS

 

a/ Moció presentada per PDeCat-Unió, ERC-Som Vic, Capgirem Vic, Plataforma Vigatana i Vic per a Tots de suport i adhesió al manifest de Somescola.cat per refermar el suport a l'escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa. La moció s’aprova per unanimitat.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic per la llibertat immediata dels presos polítics del procés independentista i exigint l'arxivament de la seva causa. La moció s’aprova. Vots favorables de PDeCAT-Unió, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i del regidor no adscrit Benjamí Dòniga, l’abstenció de Vic per a Tots i el vot en contra de Plataforma Vigatana.

 

 

c/ Moció presentada per Capgirem Vic per fomentar la publicitat no sexista i no LGTBfòbica. La moció s’aprova per unanimitat.