L’Ajuntament de Vic penja la bandera estatal obligat per una sentència judicial

Després d’uns 6 anys de requeriments judicials, l’incompliment de la sentència i dels requeriments comportarien delicte de desobediència greu amb la conseqüent inhabilitació de l’alcaldessa i multes personals

L'Ajuntament de Vic ha col·locat la bandera espanyola al balcó de la Torre del Rellotge en compliment d'un requeriment judicial del 18 de desembre de 2012, d'una sentència judicial ferma del 14 d’agost de 2017 i d'un requeriment d'execució de sentència de 15 de maig de 2018.

La bandera estatal estarà hissada al costat de la Senyera i la bandera de la Ciutat, en compliment de la sentència judicial del Jutjat Contenciós Administratiu 14 de Barcelona, i està acompanyada amb la col·locació d’una pancarta amb el text: “La bandera estatal penjada en aquest Ajuntament per imposició del govern central i en compliment d’una sentència judicial”.

Durant uns 6 anys, l’Ajuntament ha estat treballant i valorant amb els seus assessors totes les opcions jurídiques per evitar haver de complir i executar la sentència, seguint també les indicacions de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que vetlla perquè cap alcalde o alcaldessa pugui ser inhabilitat per una tema de banderes.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha explicat que durant tot aquest temps s’ha estat recorrent legalment el compliment de la sentència amb diferents estratègies fins que s’ha arribat al punt en què l’incompliment, tant de la sentència com dels requeriments, podrien comportar “multes personals, la seva inhabilitació i acusació de desobediència greu”. En aquest sentit, Erra lamenta que la Delegació del Govern espanyol denunciés la falta de la bandera espanyola sense que prèviament hi hagués hagut cap conflicte al municipi sobre aquesta qüestió, creant confrontació, i quan mai ha estat present a la façana de l’Ajuntament de la ciutat. L’alcaldessa de Vic ha remarcat que tot i haver d’acatar i sentir-se fruit d’una persecució, “la col·locació de la bandera estatal no afluixarà el treball cap a la República”.

 
Pas a pas
 

L’origen de la sentència es remunta al desembre de 2012 quan fruit de la denúncia del Sindicat Manos Limpias, la Delegació del Govern Espanyol a Catalunya requereix a l’Ajuntament que l’informi sobre l’incompliment de la Llei de banderes (Ley 39/1981 de 28 d’octubre de banderes).

Al març de 2013, la delegada del Govern Central a Catalunya, María Llanos de Luna, ordena interposar un recurs al Contenciós contra l’Ajuntament de Vic per no posar la bandera espanyola a la façana del Consistori.

El 25 de novembre de 2014, davant l’incompliment, la Delegació del Govern Espanyol interposa una demanda contra l’Ajuntament al Jutjat Contenciós Administratiu 14 de Barcelona. L’Ajuntament interposa un recurs d’apel·lació el 3 de setembre de 2015 (recurs 683/2015).

El 3 de febrer de 2017 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dicta la sentència 86/2017 en què desestima el recurs d’apel·lació presentat per l’Ajuntament de Vic i obliga a penjar la bandera i pagar les costes processals de 1.000 euros. Una sentència que es dona a conèixer el 28 de febrer de 2017.

El 14 d’agost de 2017 informa de nou al registre de l’Ajuntament la sentència ferma 86/2017 que recau en el recurs d’apel·lació 683/2015. L’Ajuntament abona les costes processals el 14 de setembre de 2017 i no penja la bandera.

 

Finalment, el 15 de maig de 2018 el Contenciós dona la raó a la Delegació del Govern i ordena la immediata col·locació de la bandera espanyola a la façana de l’Ajuntament de Vic en un plaç màxim de 5 dies. Dita notificació alerta que en cas de no penjar la bandera espanyola, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, podria ser acusada de delicte de desobediència greu que suposaria la seva inhabilitació i la imposició de multes personals.