L’Ajuntament de Vic presenta la programació del II Cicle d’Arts Digitals
“Resiliència, resistència, recuperació” és l’eix temàtic de la segona edició i explora el paper de l’art digital en el context actual
Aquest matí s’ha presentat a les Adoberies la segona edició del Cicle d'Arts Digitals de Vic (CADVic), impulsat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vic amb la participació de la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya. El cicle forma part de les polítiques de desenvolupament de la cultura digital com a desplegament del Pla d’Acció Cultural (PAC) i té com a objectiu crear una programació estable en l’àmbit de la cultura digital i acostar-la al públic.
El cap de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Xavier Mingo, ha remarcat que la funció del CAD és complementar l’oferta cultural de la ciutat per garantir i amplificar la presència de les arts digitals. Així també, te com a voluntat de generar elements de reflexió al voltant de la digitalització de la cultura i de la contemporaneïtat, apostant per una mirada crítica i conscient. I per acabar, Mingo ha destacat la intenció de crear comunitat al voltant del fet digital. Una comunitat que s’expressa ja en la pròpia programació, amb participació de diversos agents culturals de la ciutat com l’Ateneu de Vic, la Xarxa de Centres Cívics o el mateix ACVIC. Però també per voler generar una comunitat de persones que tenen el CAD un referent de la seva expressió i una eina per al diàleg i la creació.
Per la seva banda, el comissari Joan Soler-Adillon, artista i professor de la Universitat Oberta de Catalunya, ha subratllat que l’eix temàtic d’enguany, “Resiliència, resistència, recuperació”, proposa explorar un art digital que ens parla de com enfrontar-nos als reptes d’un món canviant, on la crisi –entesa com a multiplicitat de crisis interconnectades, passades, presents i futures– es fa omnipresent. Soler-Adillon ha afirmat també que aquesta segona edició del cicle vol reforçar l’aposta per un art digital que posa l’accent en la pràctica artística, i no en la tecnologia. Un art compromès i arrelat, amb una selecció d’obres que, en relació a l’eix temàtic, treballen de diverses maneres la relació entre el món virtual i el material.
Per acabar, la regidora de Cultura, Bet Piella, ha volgut mostrar el seu agraïment als diferents agents de la ciutat que fan possible el Cicle i ha fet una apel·lació a la ciutadania, no sols perquè descobreixi els diferents espais sinó també perquè hi participi del Laboratori d’Arts Digitals. Per a Piella, l’objectiu del cicle és convertir el Cicle d’Arts Digitals en un referent de creació, reflexió i participació ciutadana.
Aquesta segona edició inclou novament un Laboratori d’Arts Digitals i dues exposicions.
El Laboratori d’Arts Digitals és l’espai de creació i de reflexió obert a tothom que permet conèixer de primera mà les propostes artístiques presents al II Cicle d’Arts Digitals. Hi participen diversos experts en la matèria que ofereixen tallers al voltant de la creació de l’art digital. Tindrà lloc fins al 13 de desembre a les Adoberies, cada divendres de 5 de la tarda a 7 del vespre i cal inscripció prèvia per a participar.
Pel que fa a les exposicions, aquest proper divendres dia 25 d’octubre s’inaugura a les Adoberies Virtualitat i realitat: Resiliència, resistència i recuperació que planteja una reflexió sobre els límits entre la realitat i la virtualitat, una frontera cada cop més difuminada, que esdevé una de les qüestions principals de l’art digital. Hi participen: Irma Marco, el Col·lectiu Axolot, Shook Studio, Nits Digitals i Joan Soler-Adillon.
#internetflags, d’Irma Marco, és un projecte col·laboratiu que porta els missatges digitals de tornada a l’espai físic, amb frases elaborades pels participants de l’altre eix del cicle: el Laboratori d’Arts Digitals. Els col·lectiu Axolot ens presenten una instal·lació on una sèrie de robots interactuen entre ells, de forma exclusivament local, tot generant patrons emergents com a grup. Stream, de Shook Studio, és una obra que combina participació ciutadana i intel·ligència artificial, i parla de la lluita per preservar un espai natural. Nits Digitals documenta el període 2005 i 2013 d’un projecte pioner que va portar el bo i millor de l’art digital català a Vic, establint un precedent que el cicle vol homenatjar. Finalment, l’Esbós Infinit, on l’ordinador fa i refà un dibuix obsessivament, és un homenatge a les marques i inscripcions que s’han conservat a les parets de les Adoberies, fetes per les persones que van treballar-hi durant tants anys.
Es podrà veure de dimarts a divendres, de 5 de la tarda a 8 del vespre, i els dissabtes d’11 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre.
La segona exposició serà Nova Pantalla. El món dels videojocs a Catalunya, que s’inaugurarà el 15 de novembre al Centre Cívic Joan Triadú, concretament al claustre. És una mostra itinerant que ofereix l’oportunitat d’acostar-se a la creació del videojocs. Es podrà veure fins a l’11 de desembre de dilluns a divendres, de 4 de la tarda a 8 del vespre.
A més, s’hi faran activitats relacionades amb l’exposició. Els dies 20, 27 de novembre i 4 de desembre tindrà lloc el Club de (vídeo)joc: Ficció en joc; el 14 de novembre, a l’ACVIC tindrà lloc una sessió a càrrec d’Higo Mental i el 28 de novembre, una taula de debat al voltant dels videojocs con a eina educativa, amb la col·laboració de la UVic-UCC.
Consulta la programació del Cicle d'Arts Digitals de Vic aquí.