Primer ple telemàtic

L’Ajuntament de Vic realitza el primer ple telemàtic arran de la situació excepcional d’emergència sanitària

Tant l’alcaldessa Anna Erra com els portaveus de tots els grups municipals tenen paraules d’agraïment cap a la ciutadania i mostren el seu suport a les famílies víctimes de la COVID-19

L’Ajuntament de Vic va fer ahir, per primera vegada a la història i degut a l’excepcional situació de crisi que estem vivint a causa de la pandèmia de COVID-19, un ple telemàtic que la ciutadania va poder seguir en directe al web de l’Ajuntament. “Cap de nosaltres ens hauríem pogut pensar que avui estaríem així”, va admetre l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, que va iniciar la sessió plenària amb nombrosos agraïments, entre ells al personal sanitari i al voluntariat “per la seva vocació de servei per ajudar-nos a superar aquesta crisi”, en referència també a la recent adequació del Pavelló Vic Salut. “El teixit humà demostra la qualitat humana de la nostra ciutat”, va subratllar Erra, la qual també va voler agrair l’actitud “dels vigatans i vigatanes que heu complert els deures de quedar-vos a casa; sabem que és un esforç, un fort sacrifici, però ens cal fer-lo per al bé de tothom”.

 

L’alcaldessa va tenir paraules de reconeixement per a tots els treballadors públics i als diferents grups polítics amb representació al consistori “per la seva actitud constructiva”, així com també va agrair la tasca d’empreses, emprenedors i de totes les persones que en menys d’una setmana han ajudat per convertir el pavelló esportiu Castell d’en Planes en un pavelló de salut. L’alcaldessa va acabar la seva intervenció expressant el seu condol a totes les famílies que han patit la malaltia i la mort d’algun dels seus membres  -“són moments molt difícils”- i el suport a les persones contagiades: “Estan en bones mans, perquè tenim uns professionals sanitaris que treballen amb abnegació”.

 

La regidora Maria Balasch (ERC) també va tenir unes paraules de conhort per a tothom qui ha patit de prop la malaltia. “Volíem enviar una abraçada molt gran a familiars i amics que han perdut una persona estimada. El nostre suport i la nostra abraçada gegant a tots”. La portaveu d’ERC també va agrair l’actitud de la ciutadania, “per entendre des del primer moment que el millor que podíem fer era quedar-nos a casa” i va avançar que, quan aquesta crisi estigui superada, caldrà sospesar la importància que tots els professionals del món sanitari, assistencial i científic tenen. La seva gratitud també va anar dirigida a tot el personal que treballa a primera línia de l’atenció social i mèdica, així com també a tots els voluntaris i voluntàries de la ciutat que des del primer dia s’han organitzat per gestionar aquesta crisi “i per arribar on les institucions soles no podem arribar”, en al·lusió també a l’extensió de l’Hospital Universitari de Vic al Pavelló Castell d’en Planes.

 

Balasch va estendre la mà a l’equip de govern: “Ens posem a disposició per afrontar sense por el postcoronavirus; haurem de ser valents per afrontar polítiques valentes. Ara més que mai toca posar els ciutadans per davant de tot”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va voler reconèixer en primer lloc la tasca dels serveis informàtics de l’Ajuntament per poder fer el ple a distància i poder “mantenir un mínim de normalitat institucional”. Coma va enviar abraçades a totes les persones que han vist perdre la vida de familiars, amics i veïns i va agrair a totes les persones de la ciutat que, en un exercici de responsabilitat, compleixen el confinament no perquè els ho digui ningú sinó per compromís social.

 

El regidor va tenir paraules de record cap a la gent gran i les criatures i també cap a “totes les treballadores que s’estan veient obligades a anar a treballar”, tant si és en sectors com el petit comerç com en feines que no consideren que siguin imprescindibles. Coma va lloar que “del no res” emergeixen col·lectius que donen suport a col·lectius de persones vulnerables i desafavorides i va acabar dient que d’aquesta crisi n’haurien de quedar tres aprenentatges: que existeix un treball domèstic i assistencial totalment feminitzat i infravalorat a la societat; la importància de tenir un sistema de salut públic universal i gratuït per a tothom; i la necessitat de valorar el treball productiu en confrontació a l’economia especulativa.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, també va sumar-se als agraïments al personal sanitari, de seguretat, comerç, supermercats, residències, voluntaris, etc. “i a tota la gent gran, que els costa entendre el que està passant”. També va voler agrair a l’Ajuntament la gestió d’aquesta crisi –“sabem que no és fàcil gestionar una situació com aquesta, sense precedents”- i va oferir la col·laboració del seu grup municipal posant-la a disposició del consistori.

 

 

Aprovació de tots els punts

 

En el ple d’ahir dilluns, que només va durar 48 minuts i va permetre posar en pràctica el vot electrònic dels càrrecs electes des de casa seva, es van aprovar tots els punts de l’ordre del dia menys dos que es van retirar: l’aprovació del projecte de subministrament i instal·lació dels compactes mòbils d’emmagatzematge de llibres de la biblioteca Pilarín Bayés i l’aprovació inicial del projecte d’adequació de l’espai públic La Noguera.

 

Es va aprovar per majoria el canvi de dates dels plens del mes de juny i agost, que es faran el dia 8 de juny (per no coincidir amb el Dilluns de Pasqua, festiu local) i el 27 de juliol (en avançar-se el del mes d’agost). També es van aprovar per majoria el conveni interadministratiu per a la gestió del servei de Centre de Dia per a la Gent Gran de Vic i l’adhesió a l’aliança Educació 360 de la Diputació de Barcelona.

 

Pel que fa a l’aprovació de l’encomana de la gestió  de les escoles bressol municipals, l’Espai Familiar, l’Escola de Dibuix, el Centre d’Arts Visuals de Vic i els Casals d’Estiu municipals per al 2020 a la fundació privada Educació i Art (Feduart), va tirar endavant amb l’aprovació de 16 vots (JxCat i ERC), 4 vots en contra (Capgirem Vic) i l’abstenció del PSC. La regidora Carla Dinarès (Capgirem Vic) va argumentar el seu vot contrari “perquè apostem que l’educació sigui pública i de gestió directa per estalviar problemes de subcontractacions i externalitzacions”. Dinarès va discrepar del fet que aquesta encomana s’aprovés al ple sense haver-se presentat a la darrera reunió de la junta de Feduart, que es va suspendre arran de la crisi del coronavirus, motiu per al qual va demanar que es retirés aquest punt del ple fins que no s’hagués pogut reunir el patronat. L’alcaldessa va argumentar que no es podia retirar perquè “limitaria la feina de gestió d’aquesta fundació”. Tena (PSC) va justificar la seva abstenció en considerar que una fundació privada que porti la gestió de serveis públics “s’allunya del model de ciutat que volem”.

 

 

 

Aprovació dels increments salarials del personal de Minsvic i VialnetVic

 

En el ple d’ahir també es va aprovar per unanimitat un increment salarial del 2% per al 2020 del personal de la societat mercantil d’economia mixta Minsvic S.L, per la gestió dels serveis de conservació i manteniment de l’enllumenat de la ciutat de Vic. Tena va dir que hi votaven favorablement perquè “hi ha un acord amb els treballadors” i va demanar que en les properes revisions salarials no només prevalgui un criteri d’igualtat sinó també d’equitat. El regidor Pere Freixa (Capgirem Vic), va anunciar que el seu grup ho veia amb bons ulls perquè “és una reivindicació de les treballadores que equipara els sous al dels treballadors públics” i va suggerir que l’augment de sou podria anar a càrrec del soci privat de l’empresa mixta. El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va destacar el paper que recentment han tingut les empreses mixtes en la posada en funcionament  del Pavelló Vic Salut i va sumar-se als agraïments cap al personal treballador.

 

Pel que fa a l’increment salarial i l’amortització anticipada de les màquines del contracte de gestió del servei de recollida selectiva de residus a favor de la societat mercantil de capital mixt VialnetVic, també es va aprovar per unanimitat, tot i que Freixa va subratllar que haurien volgut votar per separat aquestes dues qüestions, ja que estan a favor de l’increment salarial però en contra de l’amortització de les màquines, que ascendeix a 123.723,14 euros.

 

També es va aprovar la massa salarial de l’any 2020 del personal laboral de l’Ajuntament de Vic (955.961,13€) i la modificació de la plantilla del personal de l’Ajuntament per a aquest any.

 

Un altre punt que va prosperar, amb l'abstenció dels quatre regidors de Capgirem Vic i els vots a favor de la resta de grups, va ser l'aprovació de la modificació del reglament del servei d'abastament d'aigua potable.  

 

 

Podeu veure el ple aquí.