L’Ajuntament de Vic reclama per unanimitat millores i el desdoblament de la línia ferroviària R3
Tots els grups amb representació municipal (JxCat, ERC, Capgirem Vic i PSC) demanen la millora d’aquesta infraestructura per la cohesió territorial i social
Al ple municipal de Vic d’ahir, tant l’equip de govern (JxCat) com tots els grups a l’oposició (ERC, Capgirem Vic i PSC), van presentar conjuntament i van aprovar per unanimitat una moció per al desdoblament i la millora de la línia ferroviària R3. El text fa palès la necessitat de disposar d’infraestructures competitives que potenciïn el transport públic i les històriques mancances que pateix aquesta línia de connexió entre La Tor de Querol i l’Hospitalet de Llobregat. La portaveu de Junts per Catalunya, Susagna Roura, que va ser l’encarregada de presentar la moció en absència d’una de les persones impulsores del document, el regidor de Ciutat del Coneixement i Universitat Josep Arimany, va apuntar que “Catalunya és un país de dues velocitats”.
A banda d’aspectes com ara l’excessiva durada del trajecte entre Vic i Barcelona i de les dificultats per realitzar intercanvis modals, la moció fa un especial èmfasi en el fet que “és l’única línia de Rodalies que discorre en gran part del seu recorregut per via única”. El desdoblament d’aquesta línia, una petició feta des del territori que va començar fa dècades, és una necessitat que “avança molt lentament”.
Per aquest motiu, la moció acorda:
· Definir l’ampliació i desdoblament de la R3 com una obra estratègica de país per avançar en la cohesió territorial i social de les comarques afectades i millorar la qualitat de vida i benestar de la ciutadania, així com reforçar l’activitat econòmica.
· Reclamar a ADIF l’execució de les obres anunciades i compromeses
· Demanar que els propers pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2021 contemplin les quantitats i partides necessàries per iniciar de manera urgent les obres, i que aquestes es desenvolupin de manera seguida, sense dilacions, fins acabar la remodelació total de la línia. Així mateix, sol·licitar que les inversions en aquesta línia siguin incloses dins dels projectes prioritaris de l’Estat espanyol del Pla de Reconstrucció de la Unió Europea.
· Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya, que és qui en té competència, a presentar una proposta d’increment i millora dels horaris i la tipologia dels trens que s’utilitzen en la R3, així com una millora de la coordinació horària amb les línies de bus d’aportació, de les quals també és titular, i amb els serveis de la SNCF a la Tor de Querol-Enveig.
· Demanar a les institucions, entitats i associacions de les poblacions i comarques afectes que se sumin i adhereixin a aquest acord.
· Notificar aquest acord al Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, al President del Govern de l’Estat, al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i al president de la Generalitat, això com també comunicar aquest acord als ajuntaments i consells comarcals afectats.
La regidora d’ERC Viqui Terricabras va subratllar que el desdoblament és molt important “no només per Vic sinó per tota la comarca” i que aquest treball s’ha de fer amb totes les institucions i entitats implicades. “La R3 és un element cohesionador de les comarques centrals de Catalunya” i un element bàsic per reforçar, entre altres aspectes, el teixit industrial. Terricabras va lamentar que s’hagi prioritzat projectes com ara el desplegament de la línia del tren d’alta velocitat “i no s’ha apostat per les Rodalies”.
Des del grup municipal Capgirem Vic, el regidor Roger Cumeras va argumentar el seu vot a favor afirmant que “el transport públic forma part del nostre ADN” i que la seva potenciació és imprescindible. Per aquest motiu va reclamar “la millora de tota la línia R3”. Cumeras va esmentar algunes esmenes proposades pel seu grup sobre la importància de la R3 com a vertebrador de l’eix Ter-Congost, sobre les deficiències de l’intercanvi modal o sobre la possible connexió ferroviària amb la R8. El regidor va animar el govern de la ciutat a participar en els debats de la plataforma Perquè no ens fotin el tren i, atès que tots els grups amb representació al consistori tenen competències en altres administracions, “esperem que no hi hagi entrebancs a les altres institucions per dur a terme aquests acords”, va afegir.
La regidora del PSC Carme Tena va dir que els pressupostos del 2021 incorporen reclamacions de la moció, com ara el desdoblament de la R3 al Vallès Oriental, que veuen amb bons ulls.
La segona moció que es va debatre al ple i que també va ser aprovada per unanimitat per part de tots els grups municipals amb representació al consistori, va ser la presentada pel grup de Capgirem Vic per la regulació de l’aparcament de l’estació de trens com a aparcament d’intercanvi modal (P+R). És a dir, per proporcionar l’ús exclusiu d’aquest aparcament per als usuaris del transport públic amb l’objectiu de reduir el temps d’accés a les estacions de tren i autobús i promoure l’ús del transport públic. La moció, que proposava impulsar la regulació d’aquest aparcament sota els principis d’exclusivitat i gratuïtat per als usuaris del transport públic el proper any 2021, va rebre el suport conjunt de tots els grups.
El regidor Cumeras, encarregat de presentar-la, va destacar que “molts usuaris de l’estació de tren utilitzen el cotxe per arribar-hi”, com també passa amb els usuaris de línies de bus intercomarcals. Amb tot, l’actual aparcament de l’estació, de 92 places i d’ús lliure, té una alta ocupació a totes les hores del dia, freqüentment utilitzat per accedir en cotxe directament al centre de Vic, amb la qual cosa “la major part del dia no actua com a aparcament d’intercanvi modal”, va dir el regidor.
Des d’ERC, el regidor Josep Lluís García va manifestar que era un tema que al seu grup interessa molt i que ja duien al programa de les anterior eleccions municipals. “És evident que l’aparcament de l’estació de tren desgraciadament no fa la funció que hauria de fer”. Segons aquest regidor, d’acord amb l’aposta que Vic està fent per ser una smart city, “ens semblaria molt, molt escaient que la moció tirés endavant”. García va lloar el contingut del text i va defensar el seu vot a favor.
La regidora Carme Tena (PSC) va dir que des del seu grup estaven “totalment a favor” de la moció, ja que “és un model que ja funciona amb èxit al Baix Llobregat”.
La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va argumentar: “Estem treballant en la millora de la mobilitat de Vic, en la promoció de la mobilitat sostenible i en la salut de la ciutat” tal com es recull a l’Eix 5 del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023. Palmero va enumerar diferents actuacions que s’han fet per promoure una mobilitat més activa, com ara crear més i nous carrils bici, connectar els actuals, ampliar voreres per donar més espai a les persones en els desplaçaments a peu, o treballar en una nova concessió de busos urbans i en una nova flota, de manera que “abans d’acabar l’any tindran un nou bus híbrid que substituirà els obsolets”, entre altres.
“Estem molt d’acord amb aquesta moció, va en la línia de les polítiques en què creiem i que tirem endavant”, va dir Palmero abans de fer constar: “Podríem haver presentat aquesta moció conjuntament amb la voluntat de millorar la mobilitat sostenible i saludable com s’ha fet amb la reclamació de les millores i el desdoblament de l’R3”. La regidora d’Urbanisme i Mobilitat va recordar que l’aparcament de l’estació de trens és d’Adif, i no de l’Ajuntament, “i caldrà un acord amb Adif per tirar endavant la moció”. També va afegir: “Pensem que allà hi ha d’haver un aparcament de bicis segur i també ens comprometem a tirar-lo endavant”.
Cumeras va agrair a tots els grups “haver estat a l’alçada i esperem que els acords es duguin a terme al més aviat possible”.
La tercera moció que es va debatre al ple, però que va ser rebutjada amb 4 abstencions (Capgirem Vic) i 15 vots en contra (JxCat i ERC), va ser la presentada el PSC per reclamar ajudes al govern de la Generalitat a fons perdut per als sectors de la restauració i el comerç del municipi. El text instava a què aquestes ajudes fossin immediates a fons perdut i directament vinculades a poder pagar lloguer de locals, sous del personal contractat per tal d’evitar tancaments de negocis i empreses relacionades amb el sector. La moció també feia una crida als restauradors del municipi a cedir els aliments que es poden malbaratar al Banc d’Aliments i altres entitats d’atenció social i incentivar el consum d’àpats per emportar atorgant vals de descompte municipals.
La regidora Maria Balasch (ERC) va donar des del seu grup tot el suport a restauradors, bars i altres negocis de la ciutat que han hagut de tancar “i ens tindran al costat per al que faci falta com ja hem demostrat durant tota la pandèmia per sumar esforços amb el govern de la ciutat”. Amb tot, la regidora va dir que no podien donar suport als acords que es proposaven “perquè és una moció generalista i els nostres restauradors necessiten coses concretes, necessiten que els ajudem des del carrer”. Balasch va proposar mesures més concretes com ara congelar o allargar per a aquests negocis impostos i lloguers i no apujar-los els autònoms com s’ha fet ara, o establir un servei de repartiment a domicili per a bars i restaurants com s’ha fet amb els comerços de la ciutat.
Susanna Vives, regidora de Capgirem Vic, va exposar: “A nosaltres ens sembla bé el que diu la moció però entenem que és l’Estat qui hauria de destinar-hi diners perquè és qui recapta els impostos”.” Vostès que governen a Espanya haurien de demanar que així es fes”, va afegir abans de citar la despesa que el govern de l’Estat espanyol fa en Defensa, per exemple, on destina 9.000 milions d’euros, un 5% més que l’any passat, o el 6% més que enguany destina a la Casa Reial. “Si la moció fos una aposta real, la feina es faria d’una altra manera. La batalla política sense efectes pràctics no serveix per a res”, va reblar Vives.
La regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació, Bet Piella, va defensar la feina que s’està fent des de l’Ajuntament per pal·liar els efectes econòmics de les últimes mesures per aturar el contagi de la pandèmia i va avançar: “Des de l’Ajuntament estem estudiant la possibilitat d’obrir una segona convocatòria per donar suport al comerç de proximitat i serveis a les persones”. “Els empresaris i els treballadors tenen tot el suport de l’Ajuntament, així ho vam fer durant la primera onada de la pandèmia” i es continuarà fent amb la convocatòria de nous ajuts a les empreses que contractin o aixequin ERTOs. “Demanem a les altres administracions la mateixa celeritat”, va puntualitzar.
Sobre el Banc d’Aliments, Piella va dir que als restauradors “no cal que els fem una crida a portar el menjar al Banc dels Aliments perquè d’això n’estan molt conscienciats”. En aquest sentit, la regidora també va anunciar que amb els restauradors s’està treballant una campanya sobre el malbaratament. A més també va avançar que per Nadal es posarà en marxa la campanya que gira al voltant que a Vic hi compraràs i hi consumiràs segur, que per un cantó promou la seguretat de venir a comprar o a menjar a Vic, i per l’altra, la veritat d’oferta que té la ciutat. Paral·lelament s’està buscant una plataforma que lliuri menjar de bars i restaurants de la ciutat a domicili. Per tot això, “no podem votar a favor perquè creiem que l’Ajuntament ha reaccionat i ho continuarà fent sempre que ho requereixi com s’ha fet fins ara”, va concloure Piella.
Adhesió de Vic a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària
Un altre punt de l’ordre del dia que també es va aprovar per unanimitat va ser l’adhesió del municipi de Vic com a membre de ple dret de l’associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària. La regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació, Bet Piella, va explicar que la xarxa es va constituir el 2017 “per promoure i reforçar un model socioeconòmic alternatiu i transformador pel territori”. Segons ella l’adhesió a aquesta xarxa està pensada per tirar endavant a Vic projectes sobre enjardinament, transport adaptat, escoles bressol, bustiades, habitatge cooperatiu, concertacions amb algun centre cívic o la Fira Alterna’t, entre altres. La voluntat és presentar la candidatura d’adhesió a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària a l’assemblea general del proper 27 de novembre amb l’objectiu de “compartir projectes, formació, contractació responsable...”, segons Piella. Formar part d’aquesta xarxa suposarà a l’Ajuntament de Vic pagar una quota de 1.025 euros anuals.
El regidor Roger Mas (ERC) va expressar la satisfacció del seu grup “al veure que es va desplegant la moció aprovada al juny per tots els grups amb l’abstenció del PSC”. “Si l’Ajuntament vol apostar per l’economia social i solidària ha de fer-ho aviat; cal apostar per un model que posi les persones al centre i cal fer un gir en la manera d’entendre l’administració”, va apuntar Mas. I va afegir: “Cal integrar l’economia social i solidària en totes les àrees de l’ajuntament i en tots els projectes. Si ens creiem que cal canviar el sistema, en primer lloc hem de pensar en el bé comú per fer una ciutat per a tothom. Volem creure fermament que hi ha la voluntat de canviar de model”.
Per part del grup municipal Capgirem Vic, la regidora Carla Dinarès va exposar: “Ens sembla molt encertat que Vic s’adhereixi a la xarxa. Esperem que no sigui un gest simbòlic i que es treballi de veritat per fomentar aquest tipus d’economia”. Segons la regidora, “falta que aquest consistori s’ho cregui de veritat, per revertir el model capitalista que deixa de banda les persones”.
Bonificacions de l’ICIO i alienació d’una parcel·la al carrer Tavèrnoles
Per 16 vots a favor (JxCat, ERC i PSC) i 4 en contra (Capgirem Vic) també es va aprovar la bonificació de l’ICIO per les obres d’adequació de la Clínica de Vic, sol·licitada pel Consorci Hospitalari de Vic (CHV).
La regidora socialista Carme Tena va dir que el vot del seu grup seria a favor ”per coherència amb altres bonificacions de l’Hospital; la Clínica de Vic també forma part de la xarxa pública”.
La regidora de Capgirem Vic Carla Dinarès, per la seva banda, va comentar: “Hem perdut el compte de les vegades que hem hagut de fer aquest argumentari”. “La mateixa salut pública alimenta la privada amb els seus propis recursos”, va dir. Segons Dinarès, “no entenem si de veritat cal pagar aquesta reforma a Can Bayés en una situació de pandèmia com l’actual”. En canvi, sobre la bonificació de les obres al local de Creu Roja a Vic sí que van donar-hi suport: “Estem a favor de donar un cop de mà a qui ho necessita i qui treballa per al bé comú”.
Per part d’ERC, la regidora Maria Balasch va comunicar que hi votarien a favor: “Una altra cosa és si ens agrada, però allà dins hi ha una bona part del CHV”. Segons va explicar al ple la regidora, “han aconseguit unes línies de finançament que són expresses per fer reformes; tenien un problema de goteres i aprofiten per fer la façana, que està catalogada”.
La regidora d’Economia Núria Homs va recordar que el titular de l’edifici és el CHV, institució que té l’obligació de mantenir-lo. “Les obres es fan per a la Clínica de Vic però també hi ha consultes externes”, va dir Homs, la qual va subratllar que els diners anaven destinats a fer una reforma estructural i que la bonificació és per al CHV “per donar una millor qualitat a tots els serveis d’aquell edifici”.
En un altre ordre de coses, un altre dictamen que es va aprovar, amb 15 vots a favor (JxCat i ERC) i 5 en contra (Capgirem Vic i PSC), va ser l’expedient d’alienació de la parcel·la 75, al carrer Tavèrnoles núm. 9 del polígon industrial El Bruguer. En aquest cas es presenta una baixa del 15% respecte el preu de licitació de la segona subhasta. El preu de licitació actual és de 423.000,62 euros. Amb els ingressos que s’obtinguin d’aquesta alienació es finançarà l’adquisició del Castell d’en Planes, valorada en 340.000 euros.
El regidor de Capgiren Vic Pere Freixa, va anunciar que el seu grup hi votaria en contra. “És la tercera i última vegada que es pot sol·licitar aquesta rebaixa. S’ha rebaixat un 28%. Entenem que si no és urgent tenir aquests diners no cal malvendre aquesta parcel.la i vendre-la més endavant per no perdre-hi tants diners”. La regidora socialista Carme Tena, va argumentar: “Ell nostre vot serà en contra i ja saben què pensem, no cal repetir-ho una altra vegada”.
Nous nomenaments i canvis de dates dels propers plens
El ple municipal d’ahir també va aprovar per unanimitat nomenar com a representant de l’Ajuntament de Vic, en qualitat de regidora que no forma part de l’equip de govern, al patronat de la Fundació Privada Universitària Balmes (FUB) a la regidora de Capgirem Vic Susanna Vives. També es va aprovar el nomenament del regidor Roger Cumeras, de Capgirem Vic, com a representant de l’Ajuntament de Vic al Consell d’Administració de la societat mercantil Creacció. Així mateix, el plenari va donar la seva conformitat a designar Cumeras com a membre del Consell Rector de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM).
Un altre punt de l’ordre del dia d’ahir era la modificació de les dates de les sessions ordinàries dels plens de desembre del 2020 i gener del 2021. El proper es farà el dia 14 de desembre (i no el 7 com correspondria en ser primer dilluns de mes) i el següent es traslladarà al dilluns 11 de gener (en comptes del dia 4).