L’Ajuntament de Vic reconeix la tasca de Manel Dot al capdavant de l’Observatori Meteorològic de Vic

Divendres es va realitzar una jornada de portes obertes en aquestes instal•lacions amb la presència de tots els col•laboradors voluntaris de la comarca

Francesc Mauri, Manel Dot, Josep M. Vila d’Abadal, Oriol Puig i Mercè Vidal.
Francesc Mauri, Manel Dot, Josep M. Vila d’Abadal, Oriol Puig i Mercè Vidal

L’Ajuntament de Vic va celebrar divendres passat una jornada de portes obertes a l’Observatori Meteorològic situat a la zona del Mas Osona i va aprofitar l’ocasió per realitzar una reconeixement a la persona que està al capdavant de les instal•lacions i que promou i coordina tota al xarxa de voluntaris que aporten les dades meteorològiques de diferents pobles de la comarca. Tal com va dir la regidora de Medi Ambient, Mercè Vidal ‘en Manel Dot és un digne hereu de Mossèn Serinanell’ persona que va controlar els primers observatoris de Vic i un dels primers en recollir dades. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va lliurar un reconeixement a Manel Dot ‘per la teva tenacitat i per fer un servei molt útil no només a Vic sinó al país’.

 


L’observatori meteorològic és un equipament municipal. L’Ajuntament ha fet una gran inversió per acondicionar-lo tant en l’espai d’ús, com en els equips tècnics i humans. A l’observatori, s’hi desenvolupen les tasques habituals d’un emplaçament dedicat al temps, i a més , es poden fer visites guiades, visites per a escolars i universitaris. El responsable recull cada dia les dades de l’observatori i les envia a diferents estaments: a l’Instituto Nacional de Meteorologia, el Servei Català de Meteorologia i a TV3. A més, com a membre de la Xarxa Meteorològica d’Osona, cada mes recull les dades de quaranta poblacions de la comarca, n’elabora un resum mensual i l’envia a aquests estaments meteorològics.

 

L’alcalde de Vic va manifestar que recollir la informació meteorològica ‘no és només una afició’ sinó que és un element bàsic perquè ‘hi ha molta gent que viu del temps, com els pagesos’. El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, també present a l’acte va afirmar que la meteorologia de Catalunya ‘és la més complicada del món’ i va posar de relleu la tasca dels col•laboradors meteorològics perquè ‘les màquines poden dir moltes coses però ningú pot substituir l’ull humà’. La regidora Vidal va posar de relleu ‘que tenim un gran equipament’ i també una web ‘elaborada amb un pla d’ocupació’ que recull les dades consultables de la comarca i a més explica la història de meteorologia.

 

La història de la meteorologia a Vic i la seva comarca disposa d’un important llegat de dades i informacions sobre diferents fenòmens meteorològics. Des de mitjans del segle XIX es troben informacions en diverses fonts. Aquestes informacions s’han anat recollint en el temps. El 1992 es crea la xarxa meteorològica d’Osona (XMO) i gràcies als observadors voluntaris aquestes informacions es van mantenint sense interrupció. Amb la posada en marxa del nou web de meteorologia, que penja de la pàgina web de l'ajuntament de Vic, es podrà trobar informació meteorològica en temps real, dades meteorològiques dels últims 18 anys, resums anuals, un espai on es poden aportar fotografies, dades històriques de fenòmens extrems.