Anna Erra lluirà la vanera i insígnia de la ciutat a Marc Camacho

L’Ajuntament de Vic reconeixerà Maria Dolors Orriols i Monset com a vigatana il·lustre

Marc Camacho pren possessió com a regidor de Capgirem Vic en el primer ple presencial fet des del mes de setembre passat

Ahir es va tornar a celebrar el ple de l’Ajuntament de Vic de manera presencial després de l’última sessió feta a la sala de plens el passat mes de setembre. La sessió va començar amb la presa de possessió de Marc Camacho com a regidor de Capgirem Vic. Després de fer el “jurament per imperatiu legal” i manifestar la voluntat de treballar per la justícia social i la igualtat, Camacho va rebre la vanera i l’insígnia de la ciutat com a nou membre del consistori de part de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

La primera sessió presencial, després de deu mesos fent-se telemàticament, va aprovar per unanimitat reconèixer l’escriptora Maria Dolors Orriols i Monset com a il·lustre vigatana. La regidora de Cultura, Susagna Roura, va ser l’encarregada de repassar la “dilatada trajectòria literària i personal d’una dona avançada del seu temps i una feminista sense saber-ho”. Orriols era d’un tarannà lluitador insòlit en una dona de la seva època, un fet que la va ajudar a vèncer tot allò que s’oposava al seu desig de ser escriptora i que va permetre publicar una sòlida obra narrativa i fundar una revista cultural.

Roura en va destacar els mèrits per ser conseqüent fins que va morir l’any 2008, als 94 anys, i va recordar que Orriols es reivindicava com a escriptora compromesa, autodidacta i soliua, constant i esforçada. La seva obra va ser silenciada en la seva època, per raons alienes a la qualitat literària, tant per motius de la censura com per l’avarícia dels sectors intel·lectuals catalans que no van acceptar una dona que no estigués integrada en el món acadèmic ni en corrents ideològics dominants.

Roger Mas, regidor d’ERC, va recordar que la iniciativa va sorgir de la comissió de treball pertinent i que és un primer pas per posar remei a la discriminació històrica que fa que només hi hagi 2 vigatanes il·lustres davant de 30 vigatans il·lustres.

Susanna Vives, regidora de Capgirem Vic, va afegir que caldria fer més visibles les persones recoengudes com a vigatanes il·lustres, més enllà d’un quadre penjat a la Sala de la Columna. Vives va recordar la iniciativa de fer-les visibles en un apartat al web municipal tot recordant que “cal revertir la situació masclista horrorosa que es viu dia a dia alçant la veu de les dones”.

 

Nova àrea de transformació digital i govern obert

L’Ajuntament de Vic va aprovar amb l’única abstenció de Capgirem Vic l’aprovació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament de Vic i l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM). La regidora de Recursos Humans, Núria Homs, va destacar la importància d’aquesta primera relació de llocs de treball amb què compta l’ens municipal i que ha d’ajudar a endreçar les funcions, condicions i retribucions dels treballadors i treballadores municipals ja que “els recursos humans són els principals actius de les organitzacions”.

Homs va detallar que l’aprovació arribava després de més de dos anys de treball amb representants sindicals, tècnics i on s’ha analitzat cadascun dels llocs de treball per definir-ne els valors i els atributs per calcular-ne les retribucions. “S’ha arribat a un molt bon acord amb els quatre sindicats que tenen representació a l’Ajuntament”, apuntava la regidora.

El nou organigrama incorpora la nova àrea de transformació digital i govern obert (tecnologies i administracions, ciutat intel·ligent, govern obert i atenció a la ciutadania) que se suma a l’àrea d’atenció a les persones, l’àrea de territori, l’àrea de serveis generals, l’àrea de promoció econòmica i l’àrea de seguretat ciutadana.

Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, anunciava que es votaria amb un “si condicional” (i no un “sí crític”) perquè era una mesura que també portaven al programa electoral. Garcia remarcava que tot i fer servir un mètode interessant sempre hi pot haver persones agraciades i damnificades i sol·licitava que s’escoltés a aquelles que es consideraven menystingudes. Tot amb la finalitat d’ajudar a que la nova relació de treball fos millor i encara més objectiva.

Carme Tena, regidora del PSC, va agrair a tothom que va fer possible tenir una relació de llocs de treball que ha de servir per poder millorar els serveis públics.

 

Nou programa de Formació Professional Inicial

Amb l’única abstenció de Capgirem Vic, es va aprovar la modificació de crèdit que ha permès ajustar 149.000 euros del pressupost per poder tirar endavant, entre d’altres, l’inici d’un nou programa de Formació Professional Inicial (PFI) d’imatge personal, perruqueria i estètica. La regidora d’Economia, Núria Homs, també va detallar que 118.000 euros del romanent serviran per assumir les despeses extres de neteja en temps de pandèmia d’equipaments municipals, escoles i la Biblioteca Joan Triadú, entre altres.

 
 

Talent Treball i Tecnologia

També amb l’abstenció de Capgirem Vic, es va aprovar el conveni d’encomana de gestió, a traves de l’agència d’emprenedoria, innovació i coneixement Creacció, per executar el programa Treball, Talent i Tecnologia. El president de Creacció i regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement, Josep Arimany, va detallar que el programa s’emmarca en un pla de reactivació econòmica i social per oferir treball digne i capacitat digitalment en l’àmbit del sector de la metal·lúrgia i de l’àmbit agroalimentari en aquells municipis d’Osona que han decidit agrupar-se (Calldetenes, Centelles, Gurb, Masies de Roda, Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d’Osormort, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Tavèrnoles i Vilanova de Sau).

També es va aprovar amb l’única abstenció de Capgirem Vic l’adjudicació del contracte dels serveis integrals de gestió de serveis informàtics i comunicacions de l’Ajuntament de Vic. Unes mesures que serviran per millorar el servei ofert i incorporar un soci tecnològic que permetrà actualitzar el sistema amb millores constant, detallava la regidora de Serveis Generals, Núria Homs.

 

Un pas més per una ciutat pacificada i saludable

El ple va aprovar amb les abstencions d’ERC, Capgirem Vic i PSC el projecte d’urbanització del carrer d’Andreu Febrer, entre el passeig de la Generalitat i el carrer Mestre Garriga, al voltant de la nova Biblioteca Pilarín Bayés per convertir-lo en un espai pacificat i millorar la connexió en un equipament al costat del riu, recordava la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero. Unes obres que haurien de durar uns tres mesos.

Viqui Terricabras, regidora d’ERC, va argumentar que tot i veure bé el projecte no es va en consonància en la línia de mobilitat que defensa el seu grup municipal. “Si creiem en una ciutat més sostenible seria bàsic traçar el pas de bicicletes”, afegia Terricabras.

Roger Cumeras, regidor de Capgirem Vic, afegia que “se segueix construint una gimcana ciclista”. “Osona és una de les comarca amb menys mobilitat activa i accions com aquestes no ajuden”, concloïa.

Al llarg de la sessió també es va aprovar per unanimitat modificar el contracte del Club Natació Vic ETB perquè la gent d’edat avançada pugui fer natació pagant la meitat de la quota, va indicar el regidor d’esports, Titi Roca. Per Capgirem Vic, el regidor Marc Camacho va voler deixar constància que no disposar d’una piscina municipal dificulta encabir-hi aquestes activitat.

També en l’àmbit d’esports es va aprovar amb les abstencions de Capgirem Vic i el PSC iniciar els tràmits perquè la Universitat de Vic pugui portar formar en el grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport en un espai de gespa artificial (en un terreny no edificable) annex a l’edifici situada entre els carrers del Mas d’Osona, del doctor Antoni Vila Canellas i dels Jocs del 92.

 

Més transparència en el Patronat de la Ciutat Antiga

El també va autoritzar, disposar i reconèixer l’obligació de pagar als membres del Patronat de la Ciutat Antiga en concepte d’assistència. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que el Patronat s’ocupa de vetllar per posar en valor el patrimoni de la ciutat i que es tracta d’unes dietes simbòliques per la tasca feta. En aquest sentit, va recordar que els diversos membres estan designats pels diferents col·legis professionals. Palmero va llorar la feina feta pel Patronat i que ha permès que l’actual POUM, vigent des de fa dos anys, hagi quedat entre els tres millor projectes europeu per conservar el patrimoni arquitectònic. A més, a partir d’ara les sessions seran obertes per fomentar la transparència.

 

Concessió deserta de l’espai Terrat d’en Cols

El ple va declarar deserta la licitació convocada per la concessió del servei de dinamització cultural i lúdica i de bar de l’espai Terrat d’en Cols, on hi havia l’antiga benzinera de La Pista. Núria Homs, regidora de Serveis Generals, va subratllar que es farien ajustos en la nova concessió perquè fos més atractiva.

Per la seva banda, Carla Dinarès, portaveu de Capgirem Vic, va demanar poder participar en aquests ajustos i que es fes més esforç en la difusió perquè podria ser una de les causes que s’hagués quedat sense poder-se adjudicar.

 

Alienació al Polígon del Bruguer

Amb els vots en contra de de Capgirem Vic i PSC es va votar l’alienació, mitjançant subhasta, de la parcel·la 77 situada al Polígon Industrial El Bruguer. Es tracta d’un últim pas d’un procés que s’ha anar relatant en els anteriors plens i en què el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va tornar a recordar que caldria tenir presents tres mesures: no construir polígons industrials fantasma com el del Bruguer on no s’hi incorporen empreses, assegurar que no es repeteixin operacions urbanístiques on s’hi perdin quantitats econòmiques elevades i demanar que s’assumeixin responsabilitats. “El deure d’un bon govern és indagar i trobar responsables de la mala gestió d’aquest polígon industrial”, va afegir Cumeras.

Per la seva banda, Carme Tena, regidora del PSC, va reiterar estar en contra de la venda de patrimoni i va posar sobre la taula poder donar un dret a superfície de les parcel·les sense que costés diners a l’Ajuntament.

 

Un Ajuntament solvent econòmicament

En un altre ordre de coses el ple també va aprovar per unanimitat les respostes a les al·legacions i valoració de les proves presentades en l’expedient d’investigació del camí de Puigventós o aprovar el compte general de l’any 2020 (amb l’astenció de Capgirem Vic) que va concloure amb un romanent d’uns 11.000.000 euros i un endeutament del 21%, el més baix dels darrers exercicis, que dona solvència important per afrontar present i futur en paraules de la regidora d’Economia, Núria Homs. A més, es va recordar que l’Ajuntament paga a menys de 30 dies des que es presentar la factura i a menys de 7 dies des del moment en què s’aprova pagar-la.

També per unanimitat es va aprovar la modificació de preus públics per fomentar el turisme de qualitat i sostenible a Vic o l’increment salarial del 0,9% en la partida de personal per l’any 2012 a favor de MinsVic per la gestió dels serveis de conservació i manteniment de l’enllumenat. Tal com recordava el regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, es tracta d’una mesura per ajustar-se a la normativa vigent i que suposa un increment d’uns 9.000 euros.

 
 

Precs i preguntes de l’oposició al ple

El grup d'ERC va demanar que es detallessin els precs i preguntes fetes al ple en el compte de twitter de l’Ajuntament de Vic, sobre la normativa de petards per la revetlla de Sant Joan, sobre les piscines i els casals, sobre els membres del Patronat de la Ciutat Antiga i sobre pisos ocupats a Vic.

Pel que fa a Capgirem Vic es va demanar sobre el sopar en autobús en els actes de la Festa Major, que els casals d’estius municipals puguin anar a la piscina de Vic i que s’exposi l’avanç en la regulació de l’aparcament de l’estació de trent com a “Park & Ride” i la instal·lació d’un aparcament segur de bicicletes.