Vic sancionarà les persones incíviques que no recullin les femtes de gos
La campanya se centrarà en identificar genèticament les femtes de gos amb propietaris incívics per crear una bases de dades de qui infringeix la normativa
Vic comença la identificació genètica de femtes de gos abandonades a la via pública per combatre l’incivisme. Després de finalitzar la fase informativa, en què els agents cívics van informar a peu de carrer més de 700 persones i es fes arribar una carta informativa a les persones propietàries de mascotes censades a Vic, ara s’activarà la fase d’identificació amb les sancions corresponents.
A diferència d’altres municipis catalans, “Vic opta per centrar la mirada en les persones infractores”, tal com exposa la regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa. Així, s’ha optat per analitzar només les femtes de les mascotes de les persones propietàries incíviques en lloc de fer un anàlisi genètic a totes les mascotes censades a la ciutat i, d'aquesta manera, evitar que persones amb comportament cívics hagin de pagar.
A partir d'ara, els agents cívics o agents de la Guàrdia Urbana que siguin testimonis d’una infracció en directe, sancionaran el propietari i recolliran una mostra d’aquest excrement per incloure’l en una base de dades de persones infractores que serà analitzada en un laboratori vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
A Vic el percentatge de sancions per no recollir excrements de gos de la via pública és superior a la mitjana catalana, es calcula que tan sols entre un 3 i un 5% dels propietaris de gossos no recullen els excrements del seu animal. Per això, com explica Elisabet Franquesa només s’atacaran aquelles persones que no ho fan bé i seran sancionades de forma contundent per evitar les males pràctiques.
Per la seva banda, la regidora de Salut pública Núria Vergés va subratllar que la campanya actua d’acció preventiva per evitar danys a la salut pública, ja que a les femtes dels animals hi ha bacteris, virus i paràsits que es poden transmetre a altres animals i, en determinades circumstàncies, a persones. Per aquest motiu, va emfatitzar que “cal que els propietaris tinguin aquesta mirada de corresponsabilitat i recullin les femtes sobretot en sorreres i parcs infantils", va concloure. Vergés va aprofitar per agrair les persones que ho fan bé.
Tolerància zero a l’incivisme
L’import de les sancions serà de 500 euros i també s’haurà de costejar el cost de l’anàlisi genètic per ser inclòs en la base de dades, que té un cost aproximat de 120 euros.
Amb la nova base de dades d’ADN de femtes en trobar una femta abandonada a la via pública es podran confrontar els resultats de l’analítica per poder identificar l’animal. Això permetrà sancionar la persona propietària amb un comportament incívic.
En el cas que una femta abandonada, un cop analitzada, no pugui vincular-se a cap dels animals de la base de dades, es guardaran els resultats de l’analítica per fer identificacions posteriors i sancionar també amb caràcter retroactiu.
Aquest sistema d’analítica genètica també permetrà actuar en aquelles ubicacions on es recullen moltes queixes veïnals sobre l’abandonament de femtes però es desconeix quin és el propietari de mascota infractor. L’anàlisi genètic permetrà determinar característiques del gos -raça o mida, per exemple- per ajudar a identificar l’exemplar i així poder sancionar el seu propietari.
Identificació genètica de femtes de gos a Vic