AJUTS 2023

L’Ajuntament de Vic torna a oferir una cinquantena d’ajuts econòmics per seguir al costat de la ciutadania, col·lectius específics, comerços i empreses

Els ajuts incentiven a fomentar l’ocupació, a disminuir impostos com l’IBI i la taxa de residus o a reconèixer les bones pràctiques en l’àmbit social, d’habitatge o medi ambient, entre altres

L’Ajuntament de Vic torna a oferir una bateria d’ajuts econòmics, en forma de subvencions i bonificacions, per ajudar col·lectius específics, empreses, comerços i tota la ciutadania en general. Es tracta d’una cinquantena de mesures que volen reconèixer l’aposta per la sostenibilitat, fomentar la promoció econòmica i estar al costat de les persones.

 

Els ajuts vigents per a empreses i comerços se centren en diferents tipus de bonificacions (reduccions que s’apliquen, si es compleixen els requisits) i afecten sobretot a les llicències d’obres, a l’expedient de canvi de nom de l’activitat i a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE). Així, per exemple, s’aplica una bonificació del 95% de l’impost de construccions a aquells comerços que iniciïn l’activitat (amb marca pròpia, no franquícia) amb un local de superfície igual o inferior a 150 m². La mateixa bonificació del 95% s’aplica a l’inici d’activitats comercials o professionals amb un local de 150 m² o menys que, amb marca pròpia, fomentin la diversificació de l’oferta comercial, siguin establiments singulars o amb activitat artística, artesana o de disseny. Aquesta bonificació es pot sol·licitar en el moment de demanar la llicència o comunicar l’obra o abans de sol·licitar la llicència o comunicació d’obres. En la taxa de recollida de residus en activitats comercials i professionals hi ha una bonificació del 50% quan les obres a la via pública durin més de mig any.

 

Quan es tracta d’un canvi de nom de l’activitat, un trasllat sense canvi de titularitat o una ampliació de local o activitat amb un local annex, les bonificacions són del 80%, 50% i 25% respectivament. Pel que fa a l’IAE, un cop s’hagi fet efectiu el pagament d’aquest impost, la ciutadania té dret a sol·licitar una reducció de fins al 80% de la quota per obres a la via pública superiors a tres mesos que afectin el local on hi ha l’activitat i a demanar una reducció de la quota en funció dels dies que l’activitat hagi estat tancada per obres majors dins el local. En l’IAE també hi ha reduccions del 50% de la quota a l’inici d’una nova activitat i durant cinc anys consecutius, per incrementar la plantilla i també per instal·lar energies renovables per a l’autoconsum.

 

 

Ajuts per persones jubilades i persones a l’atur

L’Ajuntament de Vic ofereix a les persones jubilades o a l’atur una subvenció d’entre el 25 i el 40% de l’IBI en immobles amb valor igual o inferior a 200.000 euros, una subvenció d’entre el 25% i el 40% en l’impost de circulació per tenir un vehicle que no excedeixi els 16 CV fiscals i una subvenció d’entre el 25% i el 40% en la taxa d’entrada de vehicles-gual. En aquests tres casos, s’està condicionat a ingressos, i es poden sol·licitar fins al 30 de setembre de 2023 a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC).

 

Fins al 30 de març de 2023, les persones jubilades i les persones a l’atur també podran demanar una tarifa reduïda de 72,90 euros (condicionat als ingressos de la unitat familiar) per la taxa de recollida de residus domèstics de l’any vinent.

 

Si s’està a l’atur i no es percep subsidi, i a més els ingressos de la unitat familiar són iguals o inferiors a 5.000 euros, també es pot optar, fins al 30 de setembre, a una subvenció del 90% de l’impost de l’IBI, de circulació i de la taxa d’entrada de vehicles-gual.

 

Ajuts per a famílies nombroses i monoparentals

Pel que fa a les famílies nombroses i monoparentals, fins al 30 de setembre poden demanar una subvenció d’entre el 25% i el 40% de l’impost de circulació si són propietàries d’un vehicle que no excedeixi els 16 CV fiscals (condicionat a ingressos) i poden optar a una subvenció pel mateix valor en la taxa d’entrada de vehicles-gual. També poden sol·licitar fins al 12 de juny de 2023 per aplicar-se a partir de l’any vinent, a un 50% de subvenció (bonificació amb el mateix percentatge, en el cas d’una família nombrosa) de l’IBI en l’immoble, habitatge habitual, amb un valor igual o inferior a 200.000 euros (condicionat a ingressos).

 

Ajuts per a tota la ciutadania

L’Ajuntament de Vic està compromès a incentivar les bones pràctiques compromeses socialment, en habitatge i amb el medi ambient. En el primer cas, per fer compostatge casolà facilita una reducció del 20% en la taxa de recollida de residus domèstics del 2024 (cal demanar-ho abans del 31 de gener de l’any vinent) i una reducció de fins al 20% en la taxa de recollida de residus domèstics del 2024. La bonificació variarà en funció del nombre d’aportacions de residus voluminosos i de residu verd. Un tipus de residus que no es pot dipositar als contenidors de la ciutat.

 

Per a les persones propietàries de vehicles elèctrics purs o amb emissions inferiors a 92 g de CO²/km, s’estableix una bonificació del 75% de l’impost de circulació. En aquest impost, es bonifica el 25% per a vehicles amb emissions inferiors a 92gr CO²/km i 100gr CO²/km. S’arriba al 100% de bonificació si es tracta de vehicles històrics amb una antiguitat mínima de 35 anys.

 

En el camp de l’habitatge, les persones propietàries d’un habitatge habitual, d’una plaça d’aparcament i/o un traster tenen dret a una subvenció del 10% de l’IBI en immobles amb un valor cadastral igual o inferior a 200.000 euros; a una subvenció del 25% de l’IBI si el valor cadastral entre 40.000 i 60.000 euros, i a una subvenció del 50% de l’IBI quan els immobles tinguin un valor igual o inferior a 40.000 euros (en tots els casos els ingressos de la unitat familiar han de ser iguals o inferiors a 30.000 euros). Aquestes subvencions es poden tramitar fins al 30 de setembre vinent.

 

Si s’ha incorporat un habitatge a la borsa de lloguer assequible de la Generalitat o s’ha rehabilitat l’habitatge i s’ha incorporat a la borsa de lloguer assequible, la subvenció varia en funció de l’IBI i s’ha de demanar abans del 30 d’octubre a les OAC.

 

En el moment de finalitzar una obra els veïns i veïnes de Vic poden demanar una subvenció de fins al 90% de l’IBI durant un període màxim de tres anys si, com a propietaris o propietàries, han fet obres de restauració, renovació, estucat o pintat de la façana per millorar l’immoble. També existeix una bonificació del 50% en l’IBI per la instal·lació d’energia fotovoltaica en funció de la potència instal·lada. La bonificació s’allarga cinc anys consecutius i té un caràcter retroactiu per a instal·lacions des de 2017.

 

Al sol·licitar la llicència o comunicar l’obra es poden demanar diverses bonificacions, com ara una reducció del 90% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a construccions i obres que afavoreixen la superació de barreres arquitectòniques i que, per normativa, no són obligatòries; una reducció d’entre el 30% i el 60% de l’ICIO per a la rehabilitació d’habitatges; i una bonificació del 90% de l’ICIO en obres per fomentar l’estalvi energètic i l’ús d’energies renovables. També es bonifica el 30%, 60% o 90% de l’ICIO si s’han fet obres de restauració, renovació, estucat o pintat a la façana per tal de millorar l’immoble en cas de ser-ne propietari/a. Per a habitatges de protecció oficial en règim de propietat o de lloguer o bé habitatges inclosos a la borsa de lloguer social, la bonificació de l’ICIO és del 50%.

 

 

 

Ajuts per a sectors específics

A la bateria de mesures anteriors cal sumar-hi els ajuts per a sectors específics amb convocatòries anuals. En el camp de l’habitatge hi ha bonificacions de l’IBI pel foment del lloguer social (rehabilitació, adequació o reforma d’habitatge buit); en serveis socials, les beques de menjador i els ajuts d’urgència social; en esports, les beques per a la pràctica esportiva als clubs i entitats de la ciutat; i en educació, les beques de llibres i material escolar, les beques d’activitats educatives, bonificacions per a les escoles bressol municipals, beques per a l’escola de música i beques per a casals d’estiu.

 

Tots aquests ajuts i els especials que l’Ajuntament de Vic ha posat en marxa per estar al costat de la ciutadania, fomentar els bons hàbits i mitigar els efectes de la pandèmia els pots consultar aquí.

 

 

Llocs on es trameten els ajuts

  • OAC. Oficina d’Atenció Ciutadana

Plaça Major (C. Ciutat, 1). 93 886 21 00. atenciociutadana@vic.cat

Biblioteca Pilarín Bayés (Passeig Generalitat, 1) atenciociutadana@vic.cat

  • ORGT. Organisme de Gestió Tributària.

Edifici El Sucre (Pl. 1 d’Octubre). 93 472 92 00. orgt.vic@diba.cat

  • Serveis Socials

Casa Bojons (Pl. Dom Miquel de Clariana, 3). 93 885 25 52. benestar@vic.cat

  • Vic Ocupació

Edifici El Sucre (Pl. 1 d’Octubre) 2a planta. 93 883 31 00/660 710 119. ocupacio@vic.cat

 

T’ajudem a fer els tràmits en línia

En cas de tenir dubtes a l'hora de sol·licitar els ajuts econòmics que ofereix l’Ajuntament de Vic podeu contactar amb el servei OAC 360º, que ajuda a fer les gestions telemàtiques sense haver-se de personar a l'Ajuntament.

 

El servei de l'OAC 360º s'ofereix de dilluns a divendres de 8 del matí a 8 del vespre, trucant al 93 595 48 04 o escrivint a oac360@vic.cat.

 

En cas de preferir fer els tràmits presencialment a l’Ajuntament es recorda que es pot minimitzar el temps d’espera concertant dia i hora de visita al web demaneuhora.vic.cat.

 

Assistent digital + 65

És un telèfon d’assessorament i d’acompanyament individualitzat adreçat principalment a les persones majors de 65 anys.

 

L’assistent digital t’ajuda i t’acompanya en tots aquells tràmits i/o gestions telemàtiques que puguis necessitar, com ara, gestions econòmiques, gestions de salut, tràmits amb l’administració local i/o gestions personals.

 

Pots trucar-nos o enviar-nos un missatge de Whatsapp les 24h del dia. Abans de 48 hores t’haurem respost (72h si és cap de setmana).