Ple telemàtic de Vic d’ahir

L’Ajuntament destinarà 4 milions i mig més per continuar reimpulsant Vic

El ple aprova amb els vots en contra d’ERC, Capgirem Vic i el PSC incorporar noves mesures per fomentar l’economia circular i generar feina a la ciutat per mitigar els efectes de la pandèmia

 

L’Ajuntament de Vic destinarà 4 milions i mig d’euros més per reimpulsar Vic amb l’objectiu de reactivar l’economia i fer front a la pandèmia. La mesura serà possible gràcies a la modificació de crèdit per poder utilitzar part del romanent de les arques municipals i que es va aprovar amb els vots en contra d’ERC, Capgirem Vic i PSC.

 

La regidora d’Economia, Núria Homs, va exposar que és el segon paquet de mesures per continuar fent front a la pandèmia i reimpulsar la ciutat. Així, aquesta nova injecció econòmica que ha d’ajudar a “reimpulsar i fer circular diners a Vic” complementaran els més de 2 milions d’euros que a dia d’avui ja s’han destinat amb mesures econòmiques, fiscals i socials per combatre les conseqüències de la pandèmia i que han afectat la ciutadania, entitat i associacions, el teixit comercial, les petites i mitjanes empreses i autònoms, entre altres.

 

Homs va detallar que els 4 milions i mig s’han dividit en vuit grans blocs: 400.000 euros en polítiques d’habitatge, 330.000 euros en polítiques d’educació, joves i dinamització d’espais públics, 160.000 euros en polítiques socials, 1 milió d’euros en promoció econòmica, 1 milió d’euros en millores de serveis i equipaments per la ciutadania i la ciutat, 600.000 euros en inversions a l’espera de rebre subvencions europees,  450.000 euros en indemnitzacions per la Covid-19 i 350.000 euros pel nou projecte d’smart city i que ha de millorar, encara mes, l’administració electrònica com ens modern i proper.

 

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, tot i agrair la porta oberta del govern per poder participar en la proposta de mesures va exposar una manca de “fins socials i d’inversió per pal·liar els efectes de la pandèmia” En aquest sentit, tot i incloure mesures com el bescanvi de xecs per fomentar la circulació de diners a la ciutat, va dir que s’havia diversificat massa en la inversió “per tapar pedaços” tot i esperar que els diners injectats serveixin per reimpulsar Vic.

 

Pel que fa a Capgirem Vic, el regidor Pere Freixa, va especificar la necessitat de la inversió però va criticar la mancar d’inversió en un pla de xoc social considerant la possibilitat de disposar d’aquest romanent com a una oportunitat per fer-ho. “Era una oportunitat per treballar en un canvi de model econòmic i ha servit per reforçar l’acció de govern ", va afegir.

 

En la mateixa línia, la regidora del PSC, Carme Tena va concloure que el govern “sembla que només vulgui tapar forats i fer el seu projecte de ciutat”, tot i poder-ho fer ja que és qui ha de decidir amb què es volen destinar els diners.

 

L'alcaldessa Anna Erra, va agrair la predisposició de les diferents portaveus dels grups amb representació municipal per poder plantejar més mesures per promoure el reimpuls de Vic, com a ciutat activa que és i ha de seguir sent. Erra va posar èmfasi en la bona notícia de poder invertir 4 milions i mig del romanent cap a la ciutat per reactivar i reconstruir Vic, remarcant que no es pot permetre que les parets mestres de la ciutat trontollin, i per això “s’inverteix en projecte de ciutat per fomentar l’economia circular i generar feina a Vic”.

 

En aquest mateix sentit, l’Ajuntament també va aprovar per unanimitat el compromís de pagar les factures a proveïdors de l’ens en un termini màxim de 20 dies per facilitar la liquiditat i com a mesura de suport al teixit empresarial i autònoms afectats per la crisi sanitària. Tot i que la llei estableix un termini  de 60 dies des del registre d’entrada d’una factura fins que es paga, la regidora d’Economia, Núria Homs, va remarcar la voluntat de “donar liquiditat i aire fresc a autònoms, petites i mitjanes empreses per mitigar els efectes de la pandèmia ".

 

Des d'ERC, el regidor Josep Lluis Garcia va especificar que tot i ser una bona iniciativa per donar liquiditat a les empreses s’espera que “no suposi un estrès molt gran pels funcionaris i treballadors de l’Ajuntament”.

 

Per la seva banda, el regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va aclarir que hi donarien suport perquè “és bo aprovar mesures per pagar de forma més ràpida i tenint en compte que les treballadors hi estan d’acord, com sembla que és el cas”.

 

En la mateixa línia la regidora del PSC, Carme Tena, va encoratjar als treballadors de l’Ajuntament a continuar en aquesta bona línia.

 

També amb la voluntat de mitigar els efectes de la pandèmia, s’ha aprovat per unanimitat modificar els preus que han de pagar firaires i marxants per assistir a les fires i mercats. Titi Roca, regidor de Fires i Mercats, va explicar que s’ha rebaixat fins a un 50% les taxes per revifar les fires i ajudar a totes les persones vinculades perquè Vic segueix sent la ciutat de Fires i Mercat que es vol.

 

Des del PSC, la regidora Carme Tena va puntualitzar que es podria fer un esforç encara més gran tenint en compte la bona liquiditat de l’Ajuntament de Vic.

 

 

Un pas més per una ciutat pacificada

El ple va aprovar per unanimitat el projecte per reurbanitzar el carrer d'Andreu Febrer, entre el passeig de la Generalitat i el carrer del Mestre Garriga. La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va remarcar que es tracta d’una mesura per fer un entorn més accessible i amb trànsit pacificat al voltant de la nova Biblioteca Pilarín Bayés, que tindrà caràcter comarcal, i es continua fomentant un eix més ampli al costat del riu, com a eix vertebrador que ha d’ajudar a cosir la ciutat.

 

La regidora d’ERC Viqui Terricabras, tot i veure bé el projecte, va afegir que “s’ha d’aprofitar per fer més espais d’aparcament perquè s’està molt lluny de l’objectiu del POUM”.

 

En el mateix sentit, Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va afegir que “cal més aparcament de bicicletes i més espais públics”. “És una bona noticia guanyar espais pels veïns però és una llàstima que es perdi la plaça de la Noguera”, va reblar.

 

Palmero va recordar que s’han afegit més aparcaments dels que es contemplaven en aquest equipament, tant al voltant com en el propi espai, i que es continua desplegant la mobilitat sostenible en la línia que s’especifica el POUM, de mica en mica, ja que malauradament no es pot transformar la ciutat de cop.

 

 

Vicpuntzero, aposta pel turisme cultural i de qualitat

Després que el passat mes de desembre s’inaugurés Vicpuntzero, que explica els dos mil anys d’història de Vic a través del patrimoni i la cultura, la regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, va exposar que s’està treballant en la nova fase del projecte que es conclourà amb un videomapping que es projectarà a les parets del Temple Romà i de l’Església de la Pietat per reconstruir la silueta de l’antic castell dels Montcada amb recursos lumínics, i també, d’una producció educativa de realitat augmentada del mateix temple i de la catedral de Vic.

 

El projecte s’encomanarà a la Farinera per valor de 40.000 euros, després d’aprovar-se per unanimitat, i veurà la llum al 2023, segons va puntualitzar Roura.

 

 

Suport a Pablo Hasel i a la llibertat d’expressió

Al ple d’ahir es van presentar dues mocions de suport a Pablo Hasél. La primera moció de l’Associació de Municipis de Catalunya (AMI), defensada per Junts per Catalunya, es va aprovar amb el vot en contra del PSC i l’abstenció de Capgirem Vic.

 

La portaveu de Junts per Catalunya, Susagna Roura, va llegir la moció indicant que “les sentències polítiques dels tribunals espanyols posen en entredit les garanties de tot el sistema judicial i la separació de poders”. Per això, Roura va reiterar el compromís del món local català amb la llibertat d’opinió i d’expressió i en la defensa dels drets fonamentals de tota la ciutadania, la condemna per la pena imposada al cantant Pablo Hasél per l’expressió del seu pensament a través de les seves cançons i les seves piulades; i el reclam per modificar el codi penal perquè es despenalitzin aquest tipus de delictes i on es protegeixi la llibertat d’expressió en lloc de sancionar-la.

 

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va especificar que tot i que estar a favor de la moció trobaven a faltar “el rebuig a totes les agressions violentes i que es doni suport a les víctimes de la violència policial, així com la revisió del comportament dels Mossos d’Esquadra”.

 

Per Carla Dinarès, regidora de Capgirem Vic, la moció presentada no era suficient perquè no s’aprofundeix en el sistema repressiu ni en la violència que s’està vivint als carrer. “No volem blanquejar les polítiques d’aquest govern”, va afegir.

 

L’alcaldessa Anna Erra, va especificar que l’atac a la comissaria dels Mossos d’Esquadra va ser el pitjor atac viscut en una comissaria de la policia catalana des de la implantació de la democràcia. Per això, va remarcar que es va creuar una línia vermella perquè es defugia molt de les concentracions i protestes per la manca de llibertat d’expressió que s’han de continuar fent de forma pacífica, com sempre s’ha fet a la ciutat i en que s’ha estat exemplar. “Condemnem els atac violents i donem el suport als cossos policials que vetllen per la nostra convivència i seguretat”, va afegir Erra.

 

Pel que fa al a moció de suport a Pablo Hasél i la preservació del dret de llibertat d'expressió, presentada per Capgirem Vic, es va desestimar amb els vots en contra de Junts per Catalunya i PSC i l’abstenció d’ERC.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va defensar la moció al·legant que “quan s’ataquen els drets fonamentals la gent surt al carrer i qui posa l’ull als contenidors és que no veu més enllà del motiu pel qual s’està cremant”. “Violència és tenir un cos policial que ataqui a les persones", va concloure.

 

Viqui Terricabras, regidora d'ERC, va explicar que s’estava d’acord en mostrar el rebuig policial però la moció s'escapava de l'àmbit de competència de l'Ajuntament.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, tot  i remarcar que cal una revisió del codi penal, va afegir que “Hasél no ha entrat a presó per la condemna d’aquesta sentència si no per un cúmul de sentències condemnatòries”.

 

Susagna Roura, portaveu de Junts per Catalunya, va exposar que no correspon a l’Ajuntament de Vic la responsabilitat de dissoldre la BRIMO i que l’Ajuntament es personarà contra les persones en cas que la causa sigui la de fer danys materials en els aldarulls viscuts a Vic la setmana passada perquè “cal vetllar pels danys que es paguen amb els diners que es recapten de la ciutadania”.

 

Altres punts al ple

Durant la sessió plenària també es va aprovar amb l’abstenció de Capgirem Vic, la contractació per millorar els servei de gestió informàtica i de treball. La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va justificar l’abstenció, tot i entendre les necessitats de fer millores informàtiques, per seguir apostant per l’externalització del servei “sense cap interès en oferir infraestructures públiques on s’hi inclogui el programari lliure”.

 

Per altra banda, també es va aprovar per unanimitat l'adhesió a la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments i ens Locals Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS). El regidor de Cooperació, Josep-Ramon Soldevila, va afegir que és moment de donar suport al poble sahrauí en els moments dur que estan vivint.

 

El ple també va aprovar per unanimitat que el ple del mes d’abril es faci el 12 d’abril i no el dilluns, dia 5, ja que és festiu.