Ple telemàtic de Vic d’ahir

L’Ajuntament destinarà mig milió d’euros més per reimpulsar Vic

El ple aprova amb els vots en contra de Capgirem Vic incorporar noves mesures al pla de reactivació econòmica per pal·liar els efectes de la pandèmia

 

L’Ajuntament destinarà mig milió d’euros més del romanent per reimpulsar Vic amb l’objectiu de promoure la reactivació econòmica, donar feina a la ciutat i pal·liar els efectes de la pandèmia. La mesura, que es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic, se suma als 4,5 milions d’euros que ja es destinen pel reimpuls de Vic, com a ciutat viva i activa.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra,  va remarcar que des de l’Ajuntament es continuen activant mesures per poder incrementar la contractació d’empreses i serveis de la ciutat perquè ajudin a tirar endavant els projectes dels diferents àmbits i sectors. Unes mesures que es complementen amb més ajuts econòmics, més projectes i actes a la capital d’Osona, seguint sempre la normativa vigent.

 

Per la seva banda, la regidora d’Economia Núria Homs va subratllar que la reactivació de tots els sectors econòmics de Vic és “una prioritat de l’equip de govern” i per això s’incorporen 537.500 euros del romanent en reimpulsar la cultura (projecte El So de les Cases i la programació d’actes culturals de diferents disciplines artístiques), reimpulsar l’esport i l’activitat física (nova fira de l’Esport Vicactiva’t i millores mediambientals en el desè aniversari de l’anella verda), reimpulsar el turisme (potenciant el turisme sostenible i cultural amb passis gratuïts a equipaments culturals a qui pernocti en establiments hotelers), reimpulsar la seguretat de la comissaria de la Guàrdia Urbana i pel condicionament de les Adoberies.

 

La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va al·legar que el romanent s’està destinant a projectes que no veuen com a prioritat ni d’emergència social. “No creiem que s’estigui destinant a fer front a les greus conseqüències socioeconòmiques”, va afegir.

 

 

Més ajuts econòmics per la ciutadania

 

El ple va aprovar per unanimitat els nous ajuts econòmics per a la instal·lació d’ascensors i afavorir l’accessibilitat en l’habitatge.

 

La regidora d'Habitatge, Susagna Roura, va destacar la voluntat per garantir el dret a un habitatge digne i adequat en edificis més antics de 25 anys, alts i on viu gent gran i vulnerable amb dificultats en accedir a casa seva. Amb els nous ajuts econòmics se subvencionarà el 35% del cost de l'obra, amb un topall de 40.000 euros màxim per obra o 4.000 euros per pis.

 

També per unanimitat es va aprovar el conveni entre l'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d'Osona per delegar la gestió dels ajuts pel material escolar i les activitats lúdiques i esportives en  horari lectiu.

 

En aquest sentit, la regidora d’Educació i Joves, Elisabet Franquesa va exposar la necessitat dels ajuts perquè tot l’alumnat tingui les mateixes oportunitats. "L'educació és un dret que tots els infants i joves mereixen sigui quina sigui la seva situació fora de l'escola".

 

 

Més passos per una ciutat saludable i amb mobilitat sostenible

 

En la línia educativa i mediambiental es va aprovar per unanimitat el projecte executiu per instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum a l’escola Andersen. El regidor de Serveis i Manteniment  i Medi Ambient, Albert Castells,  va destacar que aquest projecte va en la línia del projecte de ciutat saludable. “Tenim més escoles amb projectes similars i el que volem és seguir treballant per una ciutat saludable, també en instal·lacions i serveis”.

 

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, es va mostrar satisfet per la proposta aprovada al·legant que “gràcies al debat, el consens i el diàleg i els acords amb l’equip de govern es fan passos cap a una ciutat saludable”.

 

En el transcurs del ple també es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic, ERC i el PSC  l’expedient de contractació de la concessió de l’obra per a la redacció del projecte bàsic i d'execució de les obres, la gestió i l'explotació de l’aparcament soterrani per a vehicles en el subsòl del parc Maria Àngels Anglada de Vic, que donarà servei al veïnat d’aquest punt del centre històric i al nou servei que s’instal·larà al Seminari Vell.

 

La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va detallar que aquest aparcament cobrirà el dèficit d’aparcament que té la ciutat donant cobertura a veïnat i comerços del centre històric i al mateix temps, el nou servei que s’ubicarà al Seminari Vell donarà  vida i activitat al centre històric, tal com recull el POUM vigent des de fa dos anys aproximadament. A més, se segueix treballant pel foment de la mobilitat activa, amb més places d’aparcament segurs en pàrquings soterrats per a bicicletes, i es guanyarà un espai públic de qualitat per la convivència i benestar de la ciutadania al centre de la ciutat.

 

Fabiana Palmero va subratllar també que s’està avançant en el projecte de ciutat intel·ligent que permetrà conèixer, sense entrar al centre de la ciutat, si hi ha aparcament disponible per afavorir la mobilitat sostenible.

 

El regidor d'ERC, Roger Mas, va justificar el vot en contra al·legant que el projecte no pensa en el bé comú malgrat que el govern vulgui maquillar-ho. Mas va afegir que es tracta d’una “gestió opaca de l’aparcament que privatitza i mercantilitza l'espai públic de la ciutat".

 

En la mateixa línia, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va al·legar que no hi ha necessitat d’un aparcament a la zona  sinó que hi ha “necessitat privada”. “El govern ens va mentir en reiterades ocasions en aquest projecte i segueixen mostrant l’opacitat de les seves polítiques, l’engany i la mercantilització de l’espai públic perquè sabem que la venda del Seminari Vell i l’aparcament són part d’una mateixa operació fraudulenta”, va exposar. Dinarès va assegurar que Capgirem Vic està assessorant-se per emprendre accions legals contra el projecte.

 

Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme i Mobilitat va sentenciar que “mai titllaria de mentider algú per tenir visions de ciutat diferents i maneres diferents de treballar, encara que agradi o no el que faci o pensi”.

 

Dinarès va reiterar la falta de desconfiança al·legant que els números es modifiquen a l'interès del projecte. "Sap que va mentir i hi ha testimonis, tenim el dret i l'obligació política de desmentir-la i mostrar-ho a la ciutadania", va reblar.

 

 

El ple va aprovar unànimement el conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Vic per a executar les obres de reurbanització de la travessera N-141d, entre la cruïlla amb el carrer del Bon Aire i la cruïlla amb el carrer de Montserrat en terme municipal de Vic i Calldetenes, i el consegüent traspàs de titularitat del tram que permetrà millorar la mobilitat, pacificar el trànsit i donar més seguretat als vianants.

 

La regidora de Mobilitat i Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que tot i que és una obra per la millora del carrer Gran de Calldetenes, un tram de la carretera pertany a Vic i hi donem tot el suport ja que té per objectiu la pacificació del trànsit i guanyar més espais pels vianants i avançar en mobilitat sostenible". En aquesta línia, va afegir que l'Ajuntament coneix les al·legacions presentades i es "farà pressió perquè es puguin incloure en el projecte final".

 

Tanmateix, es va aprovar la sol·licitud del traspàs de la titularitat del carrer, i alhora una modificació del límit del terme municipal de Calldetenes i Vic, perquè afavorirà el manteniment de la zona.

 

La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, es va mostrar satisfeta amb la regularització de la titularitat de la zona al·legant que suposarà una millora en la delimitació dels termes municipals. Així mateix va mostrar el suport a l’associació Osona amb Bici per les al·legacions presentades del projecte. “Esperem que el govern estigui a l'altura”, va remarcar.

 

En el mateix sentit, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, es va mostrar satisfeta i ha mostrat el seu suport a Osona amb Bici.

 

 

En un altre aspecte relacionat amb l’àrea de Territori, es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i el PSC el nomenament dels membres de la mesa de  contractació que es constituirà en el marc de la licitació per a l'alienació de les dues parcel·les municipals, situades al Polígon Industrial El Bruguer, en concret al carrer de Tavèrnoles, i al carrer de Sant Joan de Fàbregues.

 

El regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va argumentar que no estan a favor de la venda de les parcel·les per menys de la meitat del preu de compra. "La ciutadania i el sector públic està perdent més de mig milió d'euros per un error".

 

Carme Terna, del PSC, va tornar a anunciar que no estan a favor de la venda de les parcel·les per aquest preu.

 

El ple també va aprovar amb l’abstenció de Capgirem Vic, PSC i ERC, el requeriment de documentació prèvia a l’adjudicació del contracte d'alienació de la parcel·la sobrera situada entre els carrers Cantonigròs i l'Esquirol de Vic, a l’empresa licitadora de l’obra.

 

La regidora d’ERC, Viqui Terricabras, va detallar que no veuen correcte la postura del govern de la ciutat, “No entenem la pressa del projecte, no sabem ni si el procés està justificat ni si s’ha estudiat l’opció que hi hagi algun recurs administratiu obert que provocaria un greu perjudici pel consistori”, va dir.

 

 

Tancament anual positiu de FEDUART  

 

En la mateixa sessió es va aprovar amb l’abstenció d’ERC i PSC i 4 vots en contra de Capgirem Vic la memòria econòmica justificativa de les despeses executades durant l’exercici 2020, per part de la Fundació Educació i Art (Feduart) que gestiona les Escoles Bressol Municipals, l’Espai Familiar Municipal, els Casals d’Estiu i la Farinera Centre d’Arts Visuals.

 

La regidora d’Educació i Joves, Elisabet Franquesa, es va mostrar satisfeta amb el tancament de l’activitat de l’any 2020 per part de Feduart. “Després d’un any difícil econòmicament parlant, s’ha fet balanç del compte de resultat que s’ha gestionat i vehiculat per una empresa externa que ha reconegut l’equilibri d’haver mantingut els sous tot i no haver-se rebut la gran part dels ingressos”, va recordar Franquesa.

 

El regidor d’ERC, Roger Mas, va justificar l’abstenció perquè creuen en un model de gestió directa i pública. Uns arguments compartits per la regidora del PSC, Carme Tena, dient que “s’allunya del model de ciutat que volem”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va defensar que s’haurien de donar els serveis d’una manera més clara i transparent per “garantir les condicions laborals dels treballadors contractats directa o indirectament”.

 

 

En la sessió també es va aprovar amb l’abstenció d’ERC i Capgirem Vic la bonificació del 50% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres a la Federació Catalana de Futbol, per les obres de construcció d’oficines i una aula de formació per a la seu d’Osona, a la nau del carrer Rafael Gay de Montellà.

 

El regidor d’Esports, Titi Roca, es va mostrar molt satisfet per l’arribada de la Federació a la capital d’Osona ja que suposarà un gran benefici per la ciutat, per les entitats i pel foment de l’esport al territori i de la que se’n podran beneficiar diverses federacions”.

 

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, va al·legar que aquest tipus de bonificacions són bones per a entitats vigatanes o que presten un servei públic. El regidor Pere Freixa, de Capgirem Vic, va afegir en la mateixa línia que seria necessari treballar un document oficial i públic on s’especifiquessin els requisits i criteris per poder beneficiar-se de les bonificacions per “evitar possibles interessos i accions opaques”.

 

En un altre ordre de coses, es van aprovar per unanimitat els comptes anuals de l'exercici 2020, auditats voluntàriament, relatius a la societat municipal Impulsvic i l'expedient de modificació del contracte de gestió del servei de recollida selectiva de residus a favor de la societat mixta VialnetVic.