L’Ajuntament facilita consells a qui té familiars amb deteriorament cognitiu o demència a casa

S’ha elaborat un document que també es farà arribar a les persones cuidadores durant aquest episodi

L’actual situació de confinament pot arribar a ser especialment dura per a les persones que tenen al seu càrrec familiars amb dependència a casa, ja sigui per deteriorament cognitiu o demència. Per aquest motiu, la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, exposa que s’ha preparat informació, que es farà arribar a totes les persones cuidadores de la ciutat, perquè durant aquest període de crisi sanitària reforcin la cura que han de tenir d’elles mateixes. El document, del qual se n’ha fet una versió amb conselles més pràctics en forma de fulletó, exposa recomanacions i eines de suport per fer front a pensaments negatius que poden sorgir, a l’insomni, a l’ansietat o al cansament, entre altres.

Planificar-se el dia per mantenir uns horaris i crear unes rutines diàries i setmanals, així com també seguir les recomanacions i les mesures de prevenció de les persones sanitàries són de les primeres pautes que es donen a les persones cuidadores. No discutir amb la persona malalta i donar una aparença de calma cap a ella són aspectes a tenir en compte, així com també procurar plantejar activitats que tinguin com a objectiu aportar dignitat i confiança, que siguin planeres i confortables o que hi puguin aplicar hàbits apresos i destreses que tenen.

En situacions de cura d’una persona amb dependència és normal que es pugui sentir estrès, angoixa o malestar emocional. Per això és important fer-se una autoavaluació sobre l’estat emocional i mantenir un espai per a si mateix. Encara que hi hagi confinament, la persona que té cura d’un familiar amb deteriorament cognitiu o demència a casa pot destinar una estona a la lectura, a trucar les amistat o a practicar una mica d’esport a l’interior de casa. També es recomana parlar dels sentiments amb gent de l’entorn i demanar ajuda mantenint les precaucions sanitàries vigents.

Per fer front als pensaments negatius desproporcionats o de desesperança que poden sorgir, es donen algunes eines com ara buscar un moment al dia per dedicar a algun entreteniment gratificant i també  evitar l’aïllament social amb trucades, sistemes de missatgeria instantània o videoconferències. En el cas dels sentiments negatius desproporcionats de culpa, es recomana pensar que per poder cuidar els altres primer cal cuidar-se un mateix, acceptar i aprendre de les pròpies errades o posar límits a la feina que s’està fent, entre d’altres.

Quan el que es tenen són pensaments negatius desproporcionats d’ira, convé identificar i acceptar els pensaments d’enuig, expressar adequadament els sentiments d’ira, posar en pràctica tècniques de relaxació, mirar de posar sentit de l’humor a les activitats quotidianes i, si la demència no és molt avançada, demanar ajuda a la persona que es cuida.

 

Estratègies per cuidar-se més i millor

L’ansietat, l’insomni o el cansament són estats que poden aparèixer amb freqüència, i especialment durant el confinament. Per aquesta raó, s’aconsella combatre l’ansietat amb la pràctica d’alguna afició que distregui, fer petites pauses durant el dia per desconnectar, fer estiraments i prioritzar les feines que són imprescindibles. Pel que fa a l’insomni, es recomana evitar migdiades, mantenir rutines per anar a dormir i procurar anar-hi sempre a la mateixa hora, fer torns per atendre el familiar a la nit si hi ha més gent confinada a casa, procurar que l’habitació tingui una temperatura, un silenci i la foscor adequada, etc.

Per fer front al cansament, es pot seguir una alimentació adequada, deixar que el familiar dependent faci per ell mateix totes les activitats que encara pot fer, prioritzar les feines imprescindibles i ser més flexible amb les altres, prendre consciència de la necessitat de cuidar-se un o una mateix/a i intentar dormir les hores necessàries, entre altres.

 
 

Descàrrega de material

  • Consells per a persones malaltes amb deteriorament cognitius o demència: Descarrega aquí
  • Consells per a persones que tenen a càrrec familiars amb deteriorament cognitius o demència: Descarrega aquí