Ple telemàtic del ple de Vic d'ahir

L’Ajuntament obre la convocatòria d’ajuts per a rehabilitar habitatges amb l’objectiu de destinar-los a lloguer assequible

La tercera edició del programa InVic per rehabilitar habitatges desocupats per destinar-los a lloguer assequible passa a tenir una durada de 5 anys i les persones propietàries rebran un màxim de 15.000 euros de subvenció per arreglar-lo

 

El ple municipal de Vic d’ahir, que va recuperar el format telemàtic, va aprovar per unanimitat les normes particulars i la convocatòria 2020 per l’accés a les ajudes per a rehabilitar els pisos desocupats de tot el municipi amb el compromís de destinar-los a lloguer assequible mitjançant el programa InVic. En aquesta tercera convocatòria, la subvenció a les persones propietàries serà d’un màxim de 15.000 euros, del qual un 25% serà a fons perdut (fins ara era del 20%) i la resta es recupera, aproximadament amb un parell i escaig d’anys, mitjançant la quota de lloguer assequible. Segons la regidora d’Habitatge, Susagna Roura, en aquesta tercera convocatòria el programa té una durada de 5 anys i un cop s’ha retornat la subvenció rebuda per a lloguer assequible, el lloguer queda a lliure mercat. La dotació s’amplia a 220.000 euros i la convocatòria, a la qual poden accedir-hi tant persones físiques com jurídiques, està oberta des d’ahir mateix fins a finals del 2021.

La regidora Viqui Terricabras, en nom d’ERC, va dir que el vot del seu grup seria favorable ja que “ens sembla una iniciativa positiva, que els propietaris de pisos buits els posin a disposició de la borsa de pisos de lloguer”, i va demanar quants pisos hi havia.

Per part de Capgirem Vic, Roger Cumeras, el nou regidor que ahir prenia possessió del càrrec junt amb la regidora Susanna Vives, va defensar el seu vot favorable, ja que “és del tot necessari augmentar la borsa de pisos amb lloguers assequibles, que s’obri a tota la ciutat i que s’hagi passat dels 3 als 5 anys de termini de lloguer”. Amb tot, va voler posar de manifest que el programa InVic estava tenint poc èxit, atès que a la ciutat hi ha prop de 2.200 pisos buits: “En la primera convocatòria, el 2018, es van posar dos pisos a lloguer assequible i en la segona, el 2019, un pis”. En aquest sentit va demanar “quina publicitat se’n fa, com es fa i quins són els objectius finals que es planteja el govern”, abans de subratllar que “s’ha d’ampliar el parc de pisos de lloguer”.

Carme Tena, regidora del PSC, va argumentar el seu vot favorable dient que “els socialistes sempre estem a favor de propostes que fomentin l’accés a l’habitatge a preu assequible i demanem que se’n faci la màxima difusió”.

En el torn de rèplica, Roura va explicar que sí que s’havia fet difusió en diverses campanyes “i és tan bona la promoció que en fem que fins i tot la Diputació de Barcelona ens demana com ho fem”. “Som la ciutat que tenim més pisos de lloguer assequible i hem de felicitar-nos perquè el lloguer assequible a la ciutat de Vic funciona molt i molt bé, tal com se’ns ha dit des d’altres estaments administratius”. Segons Roura, “el programa InVic ha d’ajudar a posar-ne encara més”.

La regidora d’Habitatge va destacar que a Vic abans del confinament hi havia 266 pisos de lloguer assequible i que “cada any aquest parc s’incrementa en més de 30”. En aquest sentit va donar algunes dades comparatives de ciutats amb molta més població com ara Terrassa, que té 574 pisos d’aquest tipus, i Mataró, que en té 81 i que es consideren referents en aquest àmbit.

 

Presa de possessió del regidor Roger Cumeras i la regidora Susanna Vives

 

El segon punt de l’ordre del dia del ple d’ahir era la presa de possessió del regidor Roger Cumeras i de la regidora Susanna Vives com a nous representants electes del grup municipal Capgirem Vic, en substitució de Joan Coma i Sara Blázquez, que van renunciar al seu càrrec en l’anterior sessió plenària. Vives va fer esment en la seva breu intervenció a les “més de 7.000 persones de la ciutat que no poden votar per raó d’origen, un 20% de la població adulta”. Per la seva part, Cumeras va destacar que “entrem en un escenari gens fàcil”, entre altres motius perquè “la pandèmia ha aguditzat la precarietat de les persones amb menys recursos”, i va posar com a exemple la bretxa digital i els 552 alumnes que no comptaven abans de la pandèmia amb ordinador o accés a internet. “Nosaltres som gent de carrer que defensarà els drets de tota la ciutadania, independentment del seu origen”, va dir el regidor i va acabar la seva intervenció denunciant la situació dels represaliats polítics i de les més de 3.000 persones privades de llibertat a Catalunya.

L’alcaldessa, Anna Erra, va explicar que atès que el ple era telemàtic no els podia col·locar en persona la medalla de regidor i regidora i els va donar la benvinguda tot desitjant-los “sort i encerts en aquesta nova etapa com a representants polítics”.

 

Aprovació de la pròrroga de la recollida de residus al Consell Comarcal

 

Amb els 17 vots a favor de JxCat, ERC i PSC i els 4 vots en contra de Capgirem Vic va aprovar-se la pròrroga d’un any per la facturació de la delegació al Consell Comarcal d’Osona de la gestió de recollida de residus. El regidor Pere Freixa va exposar que “no ens sembla bé aquest model de gestió en què el 49% de l’empresa pertany a Cespa; estem al 100% amb els serveis públics i no estem per a l’enriquiment de multinacionals amb diner públic”.

Per part d’ERC, el regidor Josep Lluís García, va dir que el seu grup votaria a favor ja que “no hi ha problema en prorrogar la facturació a aquesta empresa; estem en un procés de desmantellament de les empreses mixtes i el que fem és prorrogar la facturació a l’empresa que porta una de les parts de la recollida a Vic”. Tot seguit, va avançar: “En un futur no massa llunyà hem de decidir com serà l’empresa que durà a terme la recollida de residus a Vic”. Segons García, hi ha una voluntat que la ciutat ho encomani al Consell Comarcal de manera que les tres empreses s’unifiquin “i ja es veurà si serà municipal o no”. En qualsevol cas, i com a ciutat més gran de la comarca “Vic necessita liderar el tema dels residus”.

Garcia va afegir que “haurem de passar del 45% al 70% de reciclatge a la nostra ciutat i això només és possible amb el model porta a porta; donarem suport a un model que doni seguretat al ciutadà i a la ciutat, que ajudi a reciclar el 70%”. I va acabar la seva intervenció dient: “Ens interessa que la futura empresa o concessió sigui el més pública possible i que hi hagi el màxim control per part de l’administració”.

 

Ajuts als marxants i canvis als estatuts i en la participació de Creacció

 

En el marc del pla de xoc i dels ajuts econòmics que l’Ajuntament ha donat a empreses, autònoms i comerciants de Vic per atenuar els efectes que ha tingut la pandèmia en l’activitat comercial i econòmica de la ciutat, es va fer l’aprovació provisional de la suspensió de l’ordenança fiscal 17 reguladora de les taxes per ocupació i aprofitament especial de la via pública i dels terrenys d’ús públic, annex 5. Concretament es modifica l’epígraf 1 (mercat setmanal de dimarts) i l’epígraf 2 (mercat setmanal de dissabte i diumenge) del 4t trimestre de 2020.

 

D’aquesta manera, amb l’aprovació per unanimitat d’aquest dictamen, es dóna llum verda a un ajut als marxants dels mercats ambulants de Vic, que estaran exempts de pagar el rebut corresponent als últims tres mesos de l’any i només hauran de pagar la part proporcional de la taxa de residus. Bet Piella, regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació, va destacar que aquesta mesura representa uns 70.000 euros d’ingressos menys per a l’Ajuntament, quantitat que “reverteix en els marxants”.

 

En un altre ordre de coses, el ple municipal d’ahir també va aprovar per unanimitat la modificació dels estatuts de la societat Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement S.L. El regidor de Capgirem Vic Pere Freixa va manifestar que el seu grup hi votaria a favor “per revertir aquest tipus de societats publiques-privades; les societats mixtes no són una eina útil per a la gestió del bé públic” i va demanar que l’Ajuntament faci polítiques actives d’ocupació.

 

També referent a Creacció, en un altre punt de l’ordre del dia es va aprovar per unanimitat l’adquisició de participacions socials d’aquesta societat. La Fundació Universitària Balmes (FUB), propietària del 20% del capital social de Creacció, ha transmès les seves participacions a les tres administracions sòcies –Consell Comarcal, Ajuntament de Vic i Ajuntament de Manlleu-, de manera que l’Ajuntament de Vic adquireix 5.829 participacions per un valor de 5.829 euros i després de la compra-venda disposa del 51% de participació al capital social de Creacció.

 

L’últim dictamen, sobre la desestimació d’al·legacions i l’aprovació definitiva de la relació de persones propietàries i de béns i drets afectats per l’expropiació de la finca ubicada al passeig de la Generalitat cruïlla amb el carrer Bisbe Strauch, va prosperar amb els 9 vots en contra d’ERC i Capgirem Vic, i l’abstenció del PSC. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar el motiu pel qual es van desestimar les dues al·legacions: perquè els terrenys están classificats com a sòl urbà consolidat i perquè “el tècnic municipal representa l’interès públic i si hi ha acord entre les parts no cal valoració externa”.

 

La regidora de Capgirem Vic Carla Dinarès va dir que les al·legacions estaven presentades per les Associacions de Veïns de La Calla, de la Serra-de-Senferm, del Sucre, de Santa Anna i del barri d’Osona representades pel col·lectiu Remei Reviu i es va preguntar “a sant de què es pren la decisió d’edificar la plaça de la Noguera augmentant la densitat urbanística”. “Som defensores convençudes d’aplicar un urbanisme saludable, que busca un equilibri entre zones construïdes i buides”.

 

Per part d’ERC, el regidor Roger Mas, va dir que subscrivia els arguments de Capgirem Vic. “Ens fem nostres les peticions de les associacions de veïns” i responent a Palmero va dir: “En cap moment es posava en dubte la feina dels tècnics municipals, només es demanava més transparència”.

 

Moció en defensa de Torra

 

En l’apartat de mocions, al ple d’ahir se’n van debatre dues. La primera, presentada pel grup de Junts per Catalunya, de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. La moció, basada en el manifest conjunt d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya i proposada per ser aprovada a tots els ajuntaments per part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va voler expressar que l’Ajuntament de Vic rebutja “de forma rotunda i contundent” la decisió del Tribunal Suprem, ja que Torra va ser “escollit democràticament pel Parlament de Catalunya mitjançant els nostres vots i després d’investidures fallides. Un cop més la justícia fa política i se situa per damunt de la democràcia”.

 

La moció fa èmfasi en la necessitat que es garanteixi la separació de poders i exigeix el respecte absolut pels drets fonamentals, com és el d’expressió. El text també condemna la repressió contra el moviment independentista i es demana una “justícia justa, ponderada i equilibrada”. Després de rebutjar fermament la sentència que inhabilita el 131è president de la Generalitat de Catalunya “per uns fets que no constitueixen cap delicte”, finalment se sol·licita el màxim respecte per les institucions catalanes i es reitera el compromís en la República Catalana. 

 

L’alcaldessa Anna Erra va destacar: “Ens trobem amb la situació que un president votat per les urnes és enderrocat. Ja ens hi tenen acostumats, perquè és el tercer president que treuen després de passar pels tribunals”. I va afegir: “L’Estat espanyol només entén la repressió, quan el que se li demana és seure en una taula de diàleg. La repressió no té límits i aquesta autonomia sí que demostra les seves limitacions. Continuarem lluitant per a aquesta República Catalana”.

 

Maria Balasch, regidora d’ERC, va comentar: “Creiem que l’alcaldessa ha dit tot el que s’havia de dir. Considerem que és una injustícia el que està passant i per nosaltres el molt honorable president Torra continua sent el nostre president”.

Per part del PSC, la regidora Carme Tena argumentava el seu vot contrari: “El PSC respecta les resolucions judicials, no som independentistes ni volem la República. Hi ha una altra Catalunya que no comparteix les maneres de fer. La inhabilitació no va de llibertat d’expressió sinó de desafiar la justícia”.

 

La regidora de Capgirem Vic Susanna Vives va manifestar: “Des de Capgirem Vic agraïm que es presenti la moció però no la signarem. Entenem que l’AMI podria haver estat una eina formidable per practicar la desobediència civil”. Segons ella, només s’han fet “actes simbòlics que han acabat sent una cortina de fum; s’evidencia que el govern de la Generalitat és incapaç de traçar una resposta contundent. L’únic que han fet és repartir-se el poder”. Vives va afegir tres esmenes, de les quals l’alcaldessa va dir que la que feia referència a la Generalitat com a institució que continua acusant independentistes no hi tenia cabuda ja que era una moció de suport al  president Torra. La moció es va acabar aprovant amb els 16 vots a favor de JxCat i ERC, les quatre abstencions de Capgirem Vic i el vot contrari del PSC.

 

 

Moció sobre contractes d’arrendament d’habitatge

 

La segona moció, presentada pel grup d’ERC, era per la posada en marxa de la llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. Aquesta llei, que dóna cobertura a una seixantena de municipis d’arreu del país amb més de 20.000 habitants, permet fixar topalls al lloguer en els municipis amb més demanda i establir solucions flexibles que permetin adaptar-se a situacions diferenciades. La moció instava el govern municipal a generar els recursos tècnics necessaris per garantir l’aplicació d’aquesta llei i crear una campanya informativa perquè la ciutadania de Vic conegui els seus drets en matèria de lloguer d’habitatges.

 

La moció aprovada per 20 vots a favor (JxCat, ERC i Capgirem Vic) i 1 abstenció (PSC). La regidora Viqui Terricabras va defensar: “És conegut que a Catalunya hi ha un problema d’habitatge i la pujada de preus ha estat un problema de primer ordre. Són moltes les famílies que destinen més del 50% dels seus ingressos a l’habitatge, quan es recomana que sigui del 30%”. Per aquest motiu va demanar “que el contingut de la llei arribi de forma clara als ciutadans i que la informació i la publicitat sigui efectiva, que no ens passi com al programa InVic”.

 

La regidora de Capgirem Vic Carla Dinarès va donar les gràcies al Sindicat de Llogateres per aquesta llei i per la “feina titànica” feta amb milers d’entitats. “Som conscients que és una llei de mínims; ajudarà a què la bombolla especulativa no creixi desmesuradament però no és un antídot. És un primer graó que ha de salvar un desnivell molt gran”. La regidora va afegir: “És molt necessari posar topalls al mercat. Deixar l’habitatge en mans de l’oferta i la demanda és deixar-ho en mans del terrorisme capitalista. El preu del lloguer s’ha apujat un 45% en els últims anys” fet que ha comportat migracions i desnonaments.

 

Dinarès va proposar a ERC que al segon acord de la moció que insta el govern municipal a crear una campanya informativa perquè la ciutadania de Vic conegui els seus drets en matèria de lloguer d’habitatges s’hi afegís la frase: “en un termini de dos mesos”.

 

La regidora socialista Carme Tena va raonar la seva abstenció dient que “qualsevol mesura que fomenti l’accés a l’habitatge i un habitatge digne és una bona mesura, però la solució ha de venir per augmentar l’oferta d’habitatge públic, perseguint el frau, i això és competència de la Generalitat. Nosaltres com a Ajuntament hem de complementar la política”. “Anem amb compte que aquesta llei no disminueixi el parc d’habitatge del país” va afegir.

 

La regidora d’Habitatge, Susagna Roura, va explicar que des de l’entrada en vigor de la llei, ”l’Oficina Local d’Habitatge de Vic atén persones de dilluns a divendres i també per telèfon, i des que va entrar en vigor la llei ja estem donant hores a l’Oficina de l’Habitatge”. Roura va comentar que si s’entra al web municipal habitatge.vic.cat hi ha unes preguntes freqüents per entendre de forma fàcil la nova llei i “qui no en té prou pot demanar hora o se l’atén telefònicament”. La regidora també va explicar que al Remei s’ha posat en marxa el Servei gratuït d’Intermediació de Deutes d’Habitatge, un servei que “no és expressament per a aquesta llei però si les persones tenen dubtes també se’ls contesta”.

 

Roura també va remarcar que les campanyes informatives del lloguer assequibles i d’InVic anaven juntes. ”Molta gent està utilitzant la pàgina web de nova creació on hi ha molta informació. De campanya de comunicació ja n’hi ha, el sistema ja està en marxa i ja funciona. No cal limitar-ho a dos mesos quan ja està existint”, va afegir referint-se a l’esmena que volia afegir Capgirem Vic. Roura va afegir que aquesta llei és un punt a introduir a la Taula d’Habitatge, “ens anirà bé per fer-ne un seguiment i tenir un retorn  del funcionament”.

 

Terricabras va dir que no trobava desencertat afegir el termini dels dos mesos i va apuntar que “no es discuteix el que s’està fent des de l’oficina d’Habitatge”. “Remarcar que volem que hi hagi una publicitat expressa que arribi per tots els canals ja que no és una llei nova i no és una llei senzilla. Estaria molt bé donar quatre idees bàsiques per arribar a tothom”, va concloure.

 

Roura va recalcar que “el que volem és arribar a la gent”. Finalment es va acceptar la modificació proposada per Capgirem Vic i defensada per ERC.