L’Ajuntament ofereix un local per instal·lar el nou jutjat penal de Vic

El local està situat al número 10 de la ronda Camprodon de Vic, i s’oferirà al Departament de Justícia de la Generalitat perquè pugui adaptar-lo per oferir aquests serveis

Ple de l’Ajuntament d’ahir.
Ple de l’Ajuntament d’ahir

L’Ajuntament de Vic posarà a disposició del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya un local on poder instal·lar el nou jutjat penal de Vic, tal com es va aprovar en la sessió del ple celebrada ahir. Aquest local, situat al número 10 de la ronda Camprodon, és de titularitat municipal, i actualment estava desocupat i sense rehabilitar. La cessió del local seria per un període de 20 o 30 anys, formalitzada mitjançant un contracte de lloguer.

 

La segona tinenta d’alcalde de Vic, Susagna Roura, va explicar que arran del malestar del jutjat penal de Manresa amb les condicions del local on es portaven a terme els judicis a Vic i a la seva negativa per continuar-los desenvolupament en aquell local, “això va alertar-nos a l’Ajuntament, el Col·legi d’Advocats de Vic i el Departament de Justícia per poder buscar un nou local de les característiques necessàries per implementar-se definitivament a Vic, un trasllat que depèn de Madrid”.

 

En aquest sentit, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va agrair “la ràpida capacitat de reacció de la consellera de Justícia, Ester Capella, per buscar una solució a aquest problema”.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va celebrar la proposta però va posar sobre la taula un dubte respecte el local, ja que “teníem entès que el local és de propietat municipal gràcies a un acord de commutació amb els seus propietaris amb la intenció que s’hi acabés instal·lant un centre cívic o un local del Barri del Nord, i voldríem saber si es manté aquest compromís”.

 

Susagna Roura, va indicar que no es tenia constància d’aquest compromís, mentre que l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va assenyalar que “la intenció és que el Centre Cívic es pugui ubicar a l’espai de l’actual Biblioteca Joan Triadú”.

 

Per la seva banda, el regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va celebrar la proposta del nou local, “una notícia molt positiva per a Vic”.

 
 

La nova biblioteca portarà el nom de Pilarín Bayés

 

Un altre dels punts que van ser aprovats unànimement en el ple d’ahir va ser l’aprovació definitiva del nom de la nova Biblioteca de Vic, que serà Pilarín Bayés. Així, la resta dels noms finalistes —Maria Àngels Anglada, Ausa, Anna Dodas i U d’Octubre—batejaran diferents espais del nou equipament.

 

El regidor de Participació, Josep-Ramon Soldevila, va detallar que durant el procés participatiu, canalitzat a través de la plataforma Decidim Vic i a la recollida presencial de suports als Centres Cívics i Biblioteca Joan Triadú, 1588 persones van donar suport a un dels noms finalistes, amb aquesta proporció:

 
NOM PROPOSAT
NOMBRE DE SUPORTS
Anna Dodas
127
Maria Àngels Anglada
210
Ausa
390
U d’Octubre
393
Pilarín Bayés
468
 

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va admetre que “érem partidaris de batejar la nova biblioteca de Vic amb el nom de l’U d’Octubre” i va acusar al procés participatiu “de ser poc clar des del principi, i que s’ha allargat o accelerat a voluntat de l’equip de govern”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va aprofitar la seva intervenció per fer “una crítica conjunta per millorar les coses: a la gent li costa participar, i caldria estudiar si la plataforma decidim.vic.cat és la més adequada per portar a terme els processos participatius. De cara a un futur creiem que des de l’administració cal facilitar les coses”.

 

El regidor de Participació, Josep-Ramon Soldevila, va reconèixer “algunes dificultats tècniques amb el funcionament de l’aplicatiu Decidim, desenvolupada per la Diputació de Barcelona, fruit de ser la primera vegada que es posa en funcionament a la ciutat. La major dificultat ha estat en la fase de registre, però considerem que és una eina vàlida, àgil i transparent que a més compartim amb altres ciutats i pobles de la província de Barcelona i que ja servirà pels propers processos participatius”.

 
 

Servei de dinamització cultural a l’espai de l’antiga benzinera de la Pista

 

El ple va iniciar la creació del servei de dinamització cultural i d’ocupació del temps lliure a la zona del Terrat d’en Cols, en el solar que ocupava la benzinera de La Pista, amb els vots favorables de tots els grups municipals a excepció de Vic per a Tots, que s’hi va abstenir.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va especificar que “hem estat treballant per tornar aquest espai a la ciutadania. Un cop aprovada la urbanització de la caseta del solar, avui portem a aprovació inicial de la posada en marxa del servei. Un espai necessari pel barri i que també té la voluntat de donar resposta  a la ciutat”. La regidora va agrair “el treball intens per arribar a consensos i perquè aquest espai sigui una realitat la propera primavera”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va agrair també la feina tècnica i política per tirar endavant el projecte. “Volem que aquesta proposta, que beu de la inspiració de l’Embarcador de Manlleu, sigui un espai on tothom hi pugui tenir accés i presentar les seves idees. Aquest serà un pòsit que deixem abans de marxar”, va afegir.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va assenyalar que “no hem sabut veure la caseta com un servei de dinamització cultural perquè caldria haver-ne parlat en la comissió de Cultura, cosa que no ha passat. Creiem que és una mica forçat aprovar-ho en l’últim ple del mandat. Ho veiem com un bar i ens sorprèn que s’hi ubiqui”.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va insistir que la caseta “no té només un bar, també té lavabos d’ús públic i un magatzem. Aquest projecte s’exposarà públicament i la gent podrà fer-hi al·legacions. No determinem quina dinamització volem sinó que es gestioni de forma participativa amb les entitats”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va mostrar sorpresa perquè Vic per a Tots “voti a favor d’una facultat de Medicina privada i en contra d’una caseta gestionada per dinamitzar la cultura i demanem que es faci la màxima difusió perquè les entitats puguin projectar la millor dinamització cultural”.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va recalcar que “simplement discrepo del tipus de servei que s’hi ha d’oferir”.

 

Aprovació definitiva de l’ordenança municipal de mobilitat i seguretat viària

 

La nova ordenança municipal de mobilitat i seguretat viària va ser aprovada per unanimitat, un cop estimades parcialment les al·legacions presentades pel grup municipal de Capgirem Vic.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va agrair la predisposició i va celebrar que “les aportacions fetes milloren l’ordenança quedant tot molt ben escrit i més clar. Se’ns han estimat bon apart de les al·legacions presentades com ara la velocitat màxima de les bicicletes o la distància de seguretat en els avançaments en 1,5 metres”.

 

El regidor de Mobilitat, Toni Serrat, va subratllar la predisposició tècnica i també política per arribar a aquests acords.

 

Aprovació del text refós del POUM

 

El ple va aprovar la verificació del text refós del POUM Vic que incorpora les prescripcions contingudes en l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central del 5 d’abril de 2019.

 

En la votació, el grup municipal de Capgirem Vic i de Plataforma Vigatana, van repetir el sentit de vot de l’aprovació provisional del POUM: abstenció en el cas de Capgirem Vic i en contra en el cas de Plataforma Vigatana.

 

Encomana de gestió al Consell Comarcal d’Osona de les funcions de l’oficina d’informació al consumidor

 

Les funcions de l’oficina d’informació al consumidor es va encomanar al Consell Comarcal d’Osona, d’acord amb el consens obtingut en la sessió plenària d’ahir, amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte Capgirem Vic, que va votar-hi en contra.

 

La regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, va aclarir que “hi votem en contra perquè la nostra proposta és de gestió local. Som municipalistes”.

 

La regidora de Comerç, Maria Carme Bover, va justificar aquesta encomana “per centralitzar un servei que actualment s’ofereix de forma impecable des d’una oficina situada a Vic”.

 
 

Ple de comiats

 

Anna Erra va cedir la paraula a tots els càrrecs electes que varen voler-se acomiadar en el que va ser l’últim ple ordinari de l’actual legislatura.

 

Katia Juncks, de Capgirem Vic, va agrair l’amistat, l'empatia, la lluita i el que s'ha viscut conjuntament al llarg d’aquest mandat i va posar en valor que “l’actual consistori ha fet molta pinya, tot i que podem estar a les antípodes en molts punts, pel país i per la democràcia”. Juncks va remarcar que és molt important que se segueixi fent costat en casos de repressió com els que es van viure amb el regidor Joan Coma. L’actual regidora de Capgirem Vic es va acomiada amb una frase de Neus Català per no oblidar mai què significa el feixisme: “L’única mort que em preocupa és la de la memòria”.

 

Marc Barnolas, de Capgirem Vic, també es va acomiadar posant èmfasi en el privilegi d’haver estat escollit per l'assemblea i, sobretot, pels veïns i veïnes de Vic per “defensar un projecte altament transformador i radical, si radical és anar a l'arrel de les coses”. Barnolas va exposar que les victòries venen del carrer i no hi ha millor escola que la dels moviments socials. En aquest sentit, va afegir que “tot allò que s'ha volgut fer molts cops no ha estat possible per informes negatius o no hi havia diners però malgrat tot hem fet que passin coses”. El regidor va agrair a les 2.517 persones que els van fer confiança, a la seva família, al personal tècnic, a les formiguetes de l'Assemblea, a les entitats socials, als companys de feina, amics, premsa, assidus al ple i als regidors i regidores democràtiques.

 
 

Joan Coma, qui també va demanar poder intervenir tot i no ser el seu últim ple, va remarcar que ha estat una legislatura d'aprenentatge  i va agrair a totes les persones democràtiques assistents al Ple el suport rebut davant la repressió i en especial a l'alcaldessa, Anna Erra. Coma va remarcar que “he après què és la solidaritat”. En aquest sentit, el portaveu de Capgirem Vic va demanar disculpes, sobretot, a l'equip de govern i a Anna Erra si en algun moment havia faltat al respecte en moments de tensió. “No té sentit que els regidors d'una ciutat com Vic hagin de girar la cara”, va reblar.

 

Josep Maria Diéguez, regidor d’ERC-Som Vic, es va acomiadar dient que feia 3 anys i 1 mes que va seure per primer cop al ple, remarcant l'experiència institucional en l'àmbit municipal ja que la política es fa a l'Ajuntament i al carrer. Diéguez va exposar que se sent distant de l'equip de govern, ideològicament parlant, tot i estar junts pel país i posant en valor la redacció del contracte programa de forma participativa per l’Atlàntida. Va acabar exposant la bona sintonia amb Capgirem Vic i dient que “ens veiem a la trinxera”.

 

Joan Ballana, portaveu d’ERC-Som Vic, també es va acomiadar del seu últim ple agraint a l'equip les estones passades junts, amb alegries, penes i plors. Va tenir paraules d’agraïment per haver pogut celebrar victòries significatives com la de l’Antena Sant Fidel, les Adoberies o l’Atlàntida. Ballana va finalitzar dient “ni les distàncies ni els barrots ens separaran”.

 

Àlvar Solà, regidor de Benestar i Família, Hisenda i Educació, va agrair la tasca que s’ha fet conjuntament amb l’equip de govern i va posar en valor els acords als que s’ha pogut arribat “posant per davant de tot la ciutt i les persones”. A més, va agrair l’acompanyament a tot el personal tècnic i companys de l’Ajuntament de Vic.

 

Toni Serrat, regidor d’Economia, Serveis, Règim Interior i Cooperació, va recordar que l’actual mandat va  començar el 13 de juny de 2016 i que ha intentat treballar sempre amb honestedat i eficiència. “La bústia ciutadana, que és com el meu fill, m'ha ajudat a conèixer més la ciutat i treballar pels nostres veïns i veïnes”, va afegir. Serrat va afirmar haver discutit més amb l'equip de govern que amb l'oposició per trobar les millors solucions per la ciutat i que ha prioritzat l'escolta de totes les opinions. En aquest sentit, va agrair la paciència del personal tècnic de l’Ajuntament i l’oportunitat que li va donar l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, per permetre viure un tercer mandat. “Amb ella hem iniciat un nova manera de fer amb un mandat més proper, escoltant a tothom i atenent la ciutadania i les entitats. Del 122% d’endeutament s’ha passat al 43% amb molt bona feina i gestió”. Serrat va finalitzar dient “junts fem que la llavor hagi germinat”.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va agrair a tota la gent que fa el pas de posar-se en una candidatura perquè és un compromís, valentia i responsabilitat amb la ciutat i va finalitzar desitjant “sort i encerts per cadascun dels candidats”.

 
 
MOCIONS
 

a/ Moció presentada per Capgirem Vic en nom del Centre d'Investigacions Arqueològiques d'Osona (CIAO) per crear una plaça pública d'arqueòleg o arqueòloga municipal. La moció s’aprova per unanimitat.