Ple municipal d’ahir

L’Ajuntament promourà l’ampliació i l’adaptació de l’helisuperfície de l’Hospital Universitari de Vic

Es pretén que l’equipament pugui allotjar dos helicòpters per facilitar els trànsfers de pacients i que es pugui habilitar també per a vols nocturns

Unanimitat al ple municipal celebrat ahir a la tarda per impulsar l’ampliació i l’adaptació per a vols nocturns a l’helisuperfície de l’Hospital Universitari de Vic, fruit de la moció que va presentar el grup municipal d’ERC.

 

El regidor d’ERC, Roger Mas, va defensar-ne la necessitat arran del cas d’un excursionista que va patir una hipotèrmia severa al Pirineu el novembre de l’any passat, i que va aconseguir sobreviure gràcies a l’esforç de més de 40 professionals, tres helicòpters i quatre ambulàncies. “Malauradament, l’operació de rescat va perillar a la nostra ciutat per culpa de la mida de l’heliport, que només permet acollir un helicòpter”, va lamentar Mas.

 

“El servei de vol nocturn amb helicòpter medicalitzat és fonamental perquè redueix el temps de trasllat en casos en què el temps de resposta és un factor clau per a la supervivència i recuperació dels pacients”, va explicar el regidor. Aquest servei està en fase de desplegament a Catalunya, i “caldria que Vic pogués adaptar les instal·lacions per poder-lo oferir, ja que la ciutat disposa d’excel·lents equipaments sanitaris i exercir, així, la capitalitat dins de la Catalunya central”, va subratllar Roger Mas.

 

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va afirmar que “la proposta és lògica i és important posar sobre la taula aquesta mancança”. En la mateixa línia, la regidora del PSC, Carme Tena, va considerar la proposta “una millora per la ciutat”.

 

Des de l’equip de govern, el primer tinent d’alcaldia, Josep Arimany, va felicitar el grup municipal d’ERC per portar a debat aquesta proposta. “Quan hi ha una situació de malalties greus es necessita a anar a hospitals d'un tercer nivell i si és a la nit no es pot traslladar”, va detallar. “L'actual helisuperfície necessita tenir seguretat en la zona d'aterratges i el Pla Director del Consorci Hospitalari de Vic té previst traslladar-lo a la zona de coberta de l'Hospital Universitari de Vic. Nosaltres ens comprometem a portar-la al Consell de Govern del Consorci per prioritzar-la al màxim”, va afegir Arimany.

 

Arimany va demanar també la col·laboració del grup municipal d’ERC per poder traslladar la proposta al Departament de Salut, actualment en mans de la consellera Alba Vergés, també d’ERC.

 

El regidor d’ERC, Roger Mas, va agrair la bona resposta de tots els membres del consistori per aprovar la proposta de forma unànime.

 

Es renova la confiança en Creacció

 

Creacció continuarà gestionant les tasques de promoció econòmica, emprenedoria i incubació d’empreses, tal com va aprovar el ple, amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC i el PSC, i el vot en contra de Capgirem Vic.

 

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va argumentar el vot negatiu no per la tasca empresa des de Creacció, sinó per estar en contra del model de gestió: “Creiem que determinades polítiques s’haurien d’emprendre des de la municipalització”.

 

Nou assessor en esports i promoció i desenvolupament de projectes esportius

 

El ple també va aprovar la creació d’un lloc de treball d’assessor especial d’alcaldia en esports i promoció i desenvolupament de projectes esportius., amb els vots a favor de l’equip de govern, les abstencions d’ERC i del PSC, i el vot en contra de Capgirem Vic.

 

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va argumentar que la seva formació s’abstindria en la votació, “no per estar en contra de la seva figura ni el perfil de la persona elegida per ocupar-lo, sinó per la massa salarial”.

 

En aquesta línia, el regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va criticar també la massa salarial dels càrrecs electes i dels càrrecs eventuals: “En la darrera legislatura, la ciutat es governava sense tenir majoria amb prop de 200.000 euros, mentre que actualment, amb una situació de majoria absoluta, són necessaris 450.000 euros”.

 

Coma va adduir que aquestes polítiques promouen la desigualtat amb “sous que doblen la mitjana de la ciutat i que els allunyen de la realitat”.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va manifestar que “esperem que el nomenament sigui positiu per la ciutat”.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va prendre la paraula per agrair públicament que Xevi Barriobero hagués acceptatel repte de ser un càrrec de confiança en l'àrea d'esports: “Sempre hem dit que els fets es valoren per la feina que es fa i no pels diners que costen, el temps dirà si estan ben invertits per millorar aquesta àrea”, va concloure.

 
 

Es torna a posar a subhasta una parcel·la al polígon industrial El Bruguer

 

El ple va aprovar tornar a subhastar públicament una parcel·la al carrer de Tavèrnoles del polígon industrial del Bruguer de Vic, després que la primera licitació, de l’any passat, quedés deserta. Hi van votar a favor l’equip de govern i ERC, mentre que Capgirem Vic i el PSC van abstenir-se.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va afirmar que “no ens agrada vendre patrimoni, preferim rendibilitzar-lo. Creiem que aquests diners s’haurien de destinar a polítiques d’habitatge”.

 
 

Pròrroga a Rases Vic per a la seva dissolució

 

Un altre dels punts que es van aprovar ahir al ple va ser una pròrroga de l’empresa mixta Rases Vic pel servei de construcció de rases, voreres i clavegueram, o altres obres de competència municipal a la via pública o obra civil dels edificis municipals, i que, tal com es va acordar en la sessió plenària del mes de març, ha de ser dissolta i liquidada. Tot i així, ahir es va portar al ple una pròrroga d’un any que ha de servir per poder subministrar aquests serveis mentre duri el termini de licitació i adjudicació del contracte de serveis. Hi van votar a favor l’equip de govern i ERC, el PSC s’hi va abstenir i va votar-hi en contra Capgirem Vic.

 

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, va exposar que aquesta proposta era una “pròrroga tècnica” per avançar cap a la dissolució de Rases Vic.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va argumentar que la seva formació estava en contra del model de gestió d’empresa mixta. Dinarès va criticar que en aquest tipus de gestió “sempre es beneficia l’empresa privada” i va vaticinar que “quan s’hagin acabat de liquidar totes les empreses mixtes en què l’Ajuntament hi participa es licitarà en massa”. “Si quan s’acaba aquest període de liquidació decideixen crear una empresa 100% pública i no venen la gestió al millor gestió, trobaran el nostre suport”, va reblar Dinarès.

 

Des del PSC, la regidora Carme Tena va assenyalar que si bé en l’informe de secretaria es desaconsellava la pròrroga de fins a 25 anys, “cap de les empreses tenen un risc operacional i creiem que els serveis municipals s’han de seguir prestant. Per això desitgem que la pròrroga esmeni aquesta anomalia”.

 

El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va apuntar que en aquest mandat tocava renovar els serveis de la ciutat, coincidint amb la liquidació de les empreses de capital mixt: “Per això anirem debatent i portant a ple les propostes successives. Rases Vic necessita aquest any per acabar d’ordenar-se i preparar la nova licitació. Recollim les seves inquietuds i hi seguirem treballant”.

 
 

Relació de llocs de treball per a Impulsvic

 

El ple va aprovar per unanimitat la relació de llocs de treball (RLT) per l’empresa 100% municipal Impulsvic, que té les competències referides a sòl i habitatge.

 

Carla Dinarès, regidora de Capgirem Vic, va qüestionar que es portés a aprovació la RLT per a Impulsvic 12 anys després de la seva creació: “Això s’entendria si fins al moment no hi havia treballadors contractats, però ens consta que des del primer moment n’hi va haver. Això ens fa preguntar com es van adjudicar aquests llocs de treball”.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va apel·lar al respecte i va demanar a la regidora de Capgirem Vic que moderés el to i les expressions utilitzades: “Amb segons quines expressions, com la de xiringuito em recorden a comparacions a d’altres partits polítics i voldria equivocar-me”, va etzibar.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va admetre que “és millor tard que mai”, per anunciar el vot favorable del seu grup.

 

La regidora d’Habitatge, Susagna Roura, va recordar que la RLT “té per objectiu objectivar els llocs de treball”. “Com bé saben, l’Ajuntament de Vic també té aquest procés engegat, però és molt més complex per la pròpia dimensió de la seva estructura. Impulsvic té molts menys treballadors i treballadores, i per això s’ha pogut presentar la RLT més ràpid”, va afegir Roura.