L’aposta per la innovació protagonitza l'inici del primer Curs acadèmic delCHV com a Hospital Universitari

La Dra. Montserrat Vendrell, directora general de BioCat i del Parc Científic de Barcelona, ha estat l’encarregada de pronunciar la conferència inaugural del Curs acadèmic 2014-2015, el primer que es desenvoluparà sota el nou estatus d’Hospital Universitari

L’aposta per la innovació protagonitza l'inici del primer Curs acadèmic delCHV com a Hospital Universitari.

 

L’Hospital Universitari de Vic ha acollit aquest migdia la inauguració del Curs Acadèmic 2014-2015 del Consorci Hospitalari de Vic. L’acte ha estat presidit per part de l'Ajuntament de Vic pel  Dr. Josep Arimany, 5è tinent d'alcalde i regidor de Ciutat del Coneixement, Promoció Econòmica, Inserció i Ocupació Laboral, que ha reivindicat "l'Hospital Universitari com la primera pedra de la futura Facultat de Medicina de Vic" . Pel què fa a la Universitat de Vic Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC, ha remarcat "la continuïtat de col·laboració entre l'Hospital Univesitari i la Universitat de la Catalunya Central, ja que s'estan establint importants vincles entre les dues institucions".
 
Enguany s'ha comptat amb una ponent de molt alt nivell per a la conferència inaugural: la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de BioCat i del Parc Científic de Barcelona, i un dels principals referents a Catalunya i a l’Estat en l’àmbit de la innovació mèdica.
 
En la seva conferència “La innovació en biomedicina: una tasca compartida”, la Dra. Vendrell ha mostrat algunes de les principals tècniques per desenvolupar projectes d’innovació i el paper clau que pot tenir la col·laboració entre hospitals, empreses, universitats, parcs de recerca i institucions públiques per fer realitat aquestes iniciatives. Tot, en el marc d’un model que, segons la Dra. Vendrell, s’encamina cap a una Medicina de les 4P: predictiva, personalitzada, preventiva i participativa.
 
Primer curs com a Hospital Universitari

 

El Curs acadèmic 2014-2015 serà el primer que es desenvoluparà íntegrament sota el nou estatus d’Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d’innovació, a través d’una major col·laboració entre l’àmbit assistencial i l’universitari. Per això, a més del Consorci Hospitalari de Vic, l’acte inaugural ha comptat també amb la presència de representants i professionals de la Fundació Hospital de la Santa Creu, la Universitat de Vic, l’Ajuntament de Vic i el Servei Català de la Salut.
 
Reconeixement als millors projectes del CHV
 
Com és tradicional, l’acte d’inauguració del Curs acadèmic ha estat escenari de l’entrega dels reconeixements del Consorci Hospitalari de Vic a les millors publicacions i comunicacions realitzades pels seus professionals durant el 2013.
 
La relació de projectes guardonats ha estat la següent (subratllat, el nom dels autors que són professionals del CHV):
 
Millor publicació sorgida d’un projecte del CHV
Per a l’article: “Increase in the prevalence of multiple sclerosis over a 17-year period in Osona, Catalonia, Spain”, publicat a Mult Scler. AUTORS: S. Otero, P. Roura, J. Solà, J. Altimiras, J. Sastre, N. Cos, J. Vaqué, X. Montalban i E. Bufill.

 
Es tracta d’un article que analitza l’increment de la prevalença de l’esclerosi múltiple a Osona, territori on aquesta malaltia afecta a 91 de cada 100.000 persones. Una proporció que és la més alta de l’Estat, fet que s’explica per la major incidència de la malaltia al territori però, també, per la millor detecció que es fa d’aquests casos.

 
Millor publicació sorgida de la col·laboració en estudis multicèntrics
Per a l’article: “Insurability of HIV-positive people treated with antiretroviral therapy in Europe: collaborative analysis of HIV cohort studies”, publicat a la revista AIDS. AUTORS: J Kaulich, W Dam, M May, B Lederberger, U Widmer, A Philips, S Grabar, A Mocroft, J. Vilaró, A Sighem, S. Moreno, F Dabis, A D’Arminio, R Tiera, S Ingle, J Sterne.

 
Es tracta d’un article elaborat de manera col·laborativa a nivell europeu en què ha participat el Dr. Josep Vilaró, del Servei de Medicina Interna del CHV, amb l’objectiu d’incrementar l’accés equitatiu a les assegurances de vida per part de les persones amb VIH, a partir d’identificar subgrups d’aquests pacients amb ratis més baixos de mortalitat. Els resultats, que ja s’han enviat a totes les asseguradores d’Europa, obren la porta a què, a partir d’alguns paràmetres clínics, fins al 50% dels pacients amb VIH poguessin tenir l’opció de contractar una assegurança de vida.

 
Millor comunicació
“Protocolo de traslado intrahospitalario del paciente crítico”, presentada en el marc del XXXIX Congrés Estatal de la Societat Espanyola d’Infermeria Intensiva i Unitats Coronàries (SEEIUC), celebrat el 2013 a Tenerife. AUTORS: M. Coll, M. Juanola, V. Garcia-Mota, A. Catalan, E. Vida, C. Seoane, R. M. Catalan i A. Custodi.

 
Es tracta d’una comunicació que va mostrar la baixa incidència d’accidents que es donen en aquest tipus de trasllats, gràcies a l’existència d’aquest protocol que permet millorar la seguretat dels pacients.