L’atenció integral centrada en la persona, objecte de debat a les Jornades “El dret a viure amb dignitat i autonomia”

L'acte inaugural ha comptat amb la presència del regidor de Benestar i Família, Joves i Salut, Xavier Farrés

Autoritats presents a l'acte inaugural de la jornada.
Autoritats presents a l'acte inaugural de la jornada

 Avui ha tingut lloc a l'aula Magna de la Universitat de Vic la inauguració de les Jornades "El dret a viure amb dignitat i autonomia" coorganitzada per la Fundació Pilares per a l'Autonomia Personal i el Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la UVic. L'acte d'inauguració, presidit per la Dra. Marta Otero, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement, ha comptat amb la presència del Sr. Xavier Farrés, regidor de Benestar i Família, Joves i Salut; de la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Dra. Margarida Pla; de la  directora de la Fundació Pilares, Pilar Rodríguez, idirectora de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny.

 

Les Jornades volen ser un punt de trobada i d’intercanvi entre professionals, proveïdors de serveis i organitzacions de gent gran, per debatre i compartir experiències de bones pràctiques relacionades amb el model d’atenció integral centrat en les persones grans en situació de dependència o vulnerabilitat. També volen promoure la implicació de tots els agents compromesos en el foment dels drets a la dignitat, l’autonomia i el benestar de les persones que necessiten cura o suport.

 

Es calcula que actualment a Espanya hi ha vuit milions de persones majors de 65 anys,  i s’estima que de cara el 2051, s’arribarà als 15 milions (un 37% de la població). Aquesta estimació obliga a pensar com adaptar la societat a aquesta realitat, que tindrà importants repercussions en l’àmbit social, sobretot pel que fa al que s’ha anomenat “cures de llarga durada”.

 

Les Jornades de la UVic i la Fundació Pilares per a l’Autonomia Personal es proposen treballar, des de tots els àmbits, un enfocament que garanteixi la dignitat de les persones i el seu dret a controlar les seves pròpies vides, fins i tot en situacions de dependència. S’avaluarà la possibilitat de generalitzar a tot el país el model denominat AICP (Atenció Integral i Centrada a la Persona), que garanteix aquests principis bàsics allà on s’aplica, i del qual hi ha moltes experiències a Catalunya, el País Basc i Castilla i Lleó.

 

Pilar Rodríguez presenta el llibre Las personas mayores que vienen

 

Coincidint amb la presència a Vic de Pilar Rodríguez, presidenta de la Fundació Pilares per a l’Autonomia Personal, el dimecres 2 d’octubre impartirà la conferència “Tendències en participació social de les noves generacions de persones grans”, al centre Dixit Vic, amb motiu de la publicació del llibre Las persones mayores que vienen, fruit d’una recerca  portada a terme per la Fundació Pilares i l’Obra Social “la Caixa”. L’acte tindrà lloc al Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (C. Miquel Martí i Pol.1), a les 16.30h.


L’estudi reflecteix els canvis substancials que es produeixen en el comportament de la gent gran. El 63% de les persones entre 50 i 69 anys ajuden els seus fills, cuiden els néts i atenen els familiars dependents. També un 25% participa en activitats de voluntariat transmetent la seva experiència, coneixements i valors a les joves generacions. Les persones joves tenen unes circumstàncies socials i econòmiques que plantegen unes demandes i expectatives molt diferents a les persones majors de 65 anys i que obliguen a reformular tant les polítiques socials com l’oferta d’activitats.