L’equip de govern fa balanç dels primers 100 dies de mandat

La seguretat i la convivència; el repte demogràfic i preparar la ciutat per assolir els objectius del 2030 són els grans desafiaments que l’equip de govern té sobre la taula

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vic, encapçalat per Albert Castells, fa balanç dels primers 100 dies de mandat en cada una de les 4 grans àrees de l’organització de l’Ajuntament. La presentació s’ha fet a la Xarxa de Serveis Urbans, un nou organisme pensat per optimitzar els serveis municipals i construir una administració eficient, competitiva i preparada per afrontar l'enorme desafiament del canvi global.

 

Tal com ha explicat Albert Castells, alcalde de Vic, el primer objectiu assolit de la legislatura ha estat la creació d’un govern sòlid, preparat i il·lusionat per afrontar els reptes propers anys: la seguretat i la convivència; el repte demogràfic i preparar la ciutat per assolir els objectius del 2030.

 

Els primers 100 dies de govern s’han focalitzat en la gestió interna per posar en marxa tota la maquinària de l’administració municipal, però també en mantenir la vida a la ciutat amb la celebració de la Festa Major, el Festival Nits, la programació d’estiu pels joves, el Mercat de Música Viva de Vic, diversos esdeveniments esportius, entre molts altres esdeveniments i activitats que fan que la ciutat sigui viva i activa.

 

En aquest sentit, el conjunt de regidors i regidores s’han dedicat a posar de nou en marxa les diverses àrees de l’ajuntament i, sobretot, en fer els primers contactes amb entitats, associacions i comunitats de veïns; els passejos als barris amb l’objectiu de poder parlar amb la ciutadania, i les visites als comerços a peu de carrer per conèixer de primera mà la realitat i l’última hora de la ciutat. També han entomat els projectes en curs i tota la feina feta els darrers anys i, sobretot, els darrers mesos de gestió de l’alcaldessa Anna Erra i el seu equip de govern. Exemples d’aquests projectes són la transformació de la Rambla del Bisbat o la modernització del sistema de control i pagament a les zones d’aparcament de la via pública.

 

D’altra banda, Castells i el seu equip han fet els primers contactes amb alcaldies dels municipis veïns per intercanviar opinions i trobar sinergies de treball, especialment en matèria de mobilitat i seguretat ciutadana, o bé en desenvolupament econòmic, com en el cas de Folgueroles, per projectar el polígon industrial comarcal.

 

“Tenim la voluntat d’exercir de capital de comarca i treballar conjuntament amb tots els municipis d’Osona pels grans reptes de la comarca, com les infraestructures, però també per transformar la nostra economia cap a models d’Economia Circular i per afrontar la revolució digital i tecnològica que estem vivint. Més enllà de la comarca, volem que Vic segueixi essent una ciutat referent al país i volem treballar conjuntament amb les grans ciutats, com Girona, amb qui ja hem establert contacte per treballar per la llengua i la cultura; Lleida, per l’impuls en la bioeconomia i els reptes per la transformació del sector agroalimentari; amb Granollers, en el marc dels alcaldes de la C-17 i pel creixement de la nostra Universitat; i amb Barcelona, pel gran repte que tenim per les afectacions en la qualitat de l’aire”.

 

Seguint aquesta línia, l’equip de govern també ha mantingut contactes amb administracions superiors com la Diputació de Barcelona per la millora de les carreteres d’accés a la ciutat i amb diversos departaments de la Generalitat de Catalunya per la millora dels CAPs, dels jutjats o per avançar en el desdoblament i millores de la línia R3.

 

Accions a l’àrea de serveis a les persones

 

L’educació és una peça clau en el desenvolupament i progrés de la ciutat. Aquest mes de setembre han començat el curs 7.000 alumnes i la segona promoció de l'escola Albir, sense cap incidència. A més, la ciutat va poder gaudir, també, dels casals d'estiu i d'una programació durant les tardes de juliol pels joves. Cal destacar, també, que s'ha iniciat el projecte de col·laboració amb Sant Joan de Déu per ajudar a les escoles i famílies a detectar disfuncions en els alumnes que els impedeixin l'èxit escolar.

 

En matèria de seguretat i convivència, que és la principal preocupació, s’ha sol·licitat una Junta de Seguretat per traslladar les necessitats de la ciutat en aquest matèria, exigir millores al sistema judicial pel què fa la reincidència i per poder dotar l’administració local de més eines per combatre les accions delinqüencials i incíviques com la problemàtica dels patinets elèctrics.

 

Fins a dia d’avui s’ha intensificat la detecció d'habitatges amb problemes d'ocupacions, relloguer d'habitacions i estances clarament en situació d'infrahabitatge. També s’ha reestructurat la plantilla de Guàrdia Urbana per donar resposta a la necessitat d'un major control de trànsit per reduir el nombre d'accidents, a més d'iniciar un estudi de seguretat viària, conjuntament amb el Servei Català de Trànsit. 

 

Pel què fa a l’activitat física i l’esport, s’ha seguit avançant amb les millores al Patí Vic i en altres instal·lacions com el nou fossat de gimnàstica artística al Pavelló de l'Ausoneta, la reforma del parquet de la Sala 2 del Pavelló Castell d'en Planes, l’inici de la contractació per a la renovació de les pistes d’atletisme i la renovació de l’enllumenat del camp de futbol, pistes d’atletisme i pistes de rugbi.

 

Aquesta àrea està liderada per la regidora d'Educació i Joves, Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, i en formen part la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, la regidora de Protecció Civil i Cooperació, Elisenda Carrera, el regidor de Ciutadania i Barris i Participació, Xavier Farrés, la regidora d'Igualtat, Anna Alemany, i el regidor d'Activitats Física i Esports, Eduard Comerma.

 

Accions en l’àrea d’alcaldia, organització, serveis generals, innovació i agenda 2030

 

La UVIC-UCC és un actiu enorme per a la ciutat i continua consolidant-se com una gran universitat al món. Es posiciona com a 4a Universitat Catalana segons reconeixement internacional i, aquest any, ha entrat per primer cop al QS World University Rankings: Southern Europe 2024, ocupant la 117a posició d’un total de 146 universitats del sud d’Europa. Així doncs, la UVic-UCC ja té presència en dos dels tres rànquings més importants del món. Per altra banda, la UVic-UCC també ha quedat inclosa en el Rànquing General Europeu, en la posició 511-520a de 688, juntament amb 10 universitats més de Turquia, Romania, França, Grècia, Portugal i la República Txeca.

 

També cal destacar que s’han superat, per primera vegada, els 10.000 estudiants; que s’han iniciat els graus d’Odontologia, Audiologia i Gestió de la Societat Digital i que s’ha graduat la primera promoció de metges. El model de campus ciutat i la vida universitària aporta a la ciutat molts valors com demostra, per exemple, l’obertura de la nova seu de la Universitat al Remei.

 

Dins d’aquesta àrea, Castells també ha destacat que “hem iniciat el procés de gestió del canvi per modernitzar l'Ajuntament de Vic, que servirà per ser més eficients en els tràmits administratius, en la planificació i en el desenvolupament i gestió del nostre catàleg de serveis, així com en el control i la millora continuada d'aquests. La digitalització i transformació cap a models de ciutat intel·ligent son processos complexos però avui més necessaris que mai per construir una administració eficient”.

 

Aquesta àrea està liderada per la regidora d'Economia, Recursos Humans, Núria Homs, i l’alcalde Albert Castells, en el marc de comunicació, transparència, projectes internacionals i universitat. També en formen part, la regidora de Contractació i Oficines d'Atenció Ciutadana, Anna Alemany, i el regidor de Noves Tecnologies, Administració Digital Ciutat Intel·ligent i Informàtica i Sistemes, Guillem Membrives.

 

Accions a l’àrea d’estratègia econòmica, desenvolupament territorial i de projecció a la ciutat

 

Pel que fa al turisme, la ciutat segueix augmentant en nombre de visitants. Aquest estiu s’ha desenvolupat la campanya "De Portes Endins", conjuntament amb la segona fase del Vic Punt Zero, inaugurant el Mapping del Temple Romà, i les visites nocturnes, que han portat més de 10.000 visitants a la ciutat.

 

En comerç i mercats, la gran novetat és el desenllaç en la situació administrativa del Mercat Municipal, on la concessió està en procés d’extinció i recuperació del ple domini sobre l’equipament per part de l’administració. Per això, des de l’ajuntament s’ha iniciat un estudi de patologies de l’edifici per poder valorar la millor opció de futur per a la seva renovació. D’altra banda, el desenllaç permetrà treballar amb el sector del comerç quin és el model de mercat adaptat a les necessitats del segle XXI que necessita la ciutat.

 

D’altra banda, pel què fa al mercat de marxants, s’ha seguit treballant per especialitzar els mercats de la ciutat i, per aquest motiu, s'han incorporat noves parades com la parada "Fet a Osona", un projecte per potenciar els productors locals i de qualitat.

 

Pel que fa a les fires, cal destacar l'èxit de la 35a edició del Mercat de Música Viva de Vic, amb rècord de professionals acreditats, més de 900, un 10% més que la passada edició, i amb un gran èxit de públic i músics als carrers. Cal remarcar que és un esdeveniment que porta més de 100.000 assistents i es va tancar sense cap incidència destacada.

 

En matèria de llengua, Castells ha remarcat la preocupació pels esdeveniments presents, tant a les escoles, als comerços, al món de l’empresa i al món digital; el català viu un moment històric d’amenaça que pot veure compromesa la seva supervivència com a llengua minoritària al món. Per això, s’ha creat una regidoria de llengua des d’on s’ha començat a treballar per definir un Pla d’Acció i un reglament d'ús del català.

 

Pel que fa a cultura, s’ha començat un nou itinerari de l'ACVIC amb una direcció renovada i un nou projecte educatiu i de gestió.

 

En promoció econòmica, les diverses accions proposades posen el focus en la captació i retenció de talent. En aquest sentit, s’estan desplegant les estratègies de transformació del sector productiu de la mà de Creacció.

 

Aquesta àrea està liderada per la regidora Comerç, Cultura i Llengua, d'Estratègia Econòmica i Fires i Mercats, Bet Piella, i en formen part la regidora de Turisme, Anna Alemany, la regidora de foment de l'activitat econòmica i ocupació, Elisenda Carrera.

 

Accions de l’àrea de territori sostenible i transició energètica

 

En aquest inici de mandat l’ajuntament de Vic ha continuat desplegant el planejament vigent amb l’objectiu de seguir construint una ciutat per a les persones, que ofereixi qualitat de vida gràcies a la transformació de l’espai públic. En aquest sentit es destaca l’obertura de la Rambla del Bisbat, d’un nou tram del Carrer Nou i d’un nou carril per a bicicletes i patinets a l’avinguda Països Catalans, al barri de Santa Anna. També cal destacar que segueix avançant la rehabilitació de les adoberies i la transformació de tot l’espai de riberes del riu Mèder al seu pas per dins la ciutat.

 

En matèria de transició energètica cal destacar la substitució dels punts de càrrega de vehicles elèctrics, per punts més ràpids i eficients i la millora de la il·luminació de la zona esportiva. També es segueix avançant en la contractació de la renovació de tot l’enllumenat de la ciutat i en la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals.

 

Durant l’estiu s’ha treballat per posar al dia escoles, pavellons i totes les infraestructures per començar el curs amb normalitat. A més, s'han atès els imprevistos i emergències com l'esclafit del passat mes de juny, o la gestió de l'activació del protocol d'Onada de Calor, amb col·laboració de Protecció Civil.

 

L’àrea de territori sostenible i transició energètica està coordinada i liderada per l’alcalde, Albert Castells, i en formen part la regidora d'Urbanisme, Medi Ambient, Món Rural, Transició Energètica, Manteniment i Serveis, Ester Coma, el regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, la regidora d'Habitatge, Núria Homs, la regidora d'Activitats i Inspeccions, Bet Piella, i la regidora Via Pública, Elisabet Franquesa.

 

Albert Castells ha aprofitat la seva intervenció per “agrair a tot el personal municipal la feina feta des de totes les àrees per fer funcionar la ciutat cada dia” i ha mostrat el seu compromís per presentar una proposta de pressupost per l’any 2024, així com un pla d’inversions i el Pla d’Acció Municipal pels propers 4 anys. També ha volgut “deixar constància que som molt conscients del context econòmic en què vivim i de l’esforç que fa tota la ciutadania amb els impostos i taxes municipals per mantenir la ciutat viva i activa”. En aquest sentit, ha manifestat la importància d’oferir una administració lleugera i eficient, moderna i propera, i el seu compromís amb la transparència i la informació.