Un moment de la inauguració del Congrés, avui a la tarda.

L’especialització i l’exportació vies claus per a l’expansió del sector porcí

“El comerç mundial i les perspectives del sector ramader” i “Tancant Cercles” han estat les ponències estel•lars d’aquesta tarda al Congrés Europorc

Aquesta tarda, s’ha portat a terme la inauguració del Congrés Europorc que ha estat presidida pel president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya i pel director general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Miquel Molins. També ha comptat amb les intervencions del president del Consell Territorial d’Unnim a Manlleu, Joan Contijoch, i del director de l’Àrea d’Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep M. Cervera.

 

 

Durant la seva intervenció, Josep Burgaya ha dit que el Congrés Europorc i el Mercat del Ram són “una reivindicació de l’orgull del sector” i ha afegit que, malgrat les adversitats “cal apostar pel sector agroalimentari perquè representa el present i el futur econòmic de la comarca”.

Burgaya ha agraït el suport de totes les entitats organitzadores, patrocinadores i col•laboradores del Congrés i ha conclòs dient que gràcies a tots aquest certamen ha estat “un èxit edició rere edició”.

 

Per la seva banda, Cervera ha afirmat que l’Europorc és un Congrés de referència i amb una bona perspectiva internacional que el converteix en “una gran oportunitat pel sector”. Segons Cervera, en moments difícils és quan es valora “la capacitat de lideratge i desenvolupament d’un sector” i ara és un bon moment per a “l’especialització i la internacionalització”.

 

Tot seguit, ha parlat Joan Contijoch qui ha assegurat que, deu anys després de la primera edició del Congrés Europorc és “conegut i reconegut”. El president del Consell Territorial d’Unnim a Manlleu ha remarcat que aquest Congrés és una oportunitat per posar en contacte el sector i perquè sorgeixin noves oportunitats de negoci.

 

Prèviament a l’acte inaugural, el cuiner del restaurant i hotel Els Casals de Sagàs, Oriol Rovira ha presentat la conferència “Tancant Cercles” moderada pel reconegut cuiner osonenc Nandu Jubany. La xerrada ha girat al voltant del cas d’aquest hotel, restaurant i explotació agrària que va haver de ser reconvertit arran dels incendis forestals de l’estiu de 1994.

 

Rovira ha descrit el model d’explotació que segueixen a Els Casals de Sagàs basat en la “traçabilitat del producte des de l’origen fins al consumidor final” i en “el contacte directe amb els clients”. Oriol Rovira ha subratllat que “per un pagès, tenir un producte amb un valor afegit no és només una qüestió econòmica” i ha afirmat que “és més fàcil que la gent reconegui el teu producte si s’elabora amb cura i estimació”.

 

Tot seguit, el director de l’Àrea d’Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep M. Cervera, ha parlat sobre “El comerç mundial i les perspectives del sector ramader”. Cervera ha insistit en buscar vies d’expansió basades en l’exportació i ha animat als assistents a buscar nous mercats i a “convertir el país importador en soci exportador”. Segons el director de l’Àrea d’Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Catalunya “té un gran potencial i hem d’aprofitar-lo per trencar sostre cap a l’exterior i reconvertir el model de negoci”.

 

La sessió de la tarda ha culminat amb la taula rodona “Eficiència energètica i sostenibilitat de la digestió anaeròbica del purí” que ha comptat amb la participació del gerent de Valentin Muñoz, SL, Jordi Muñoz; del representant de la secció de contaminació atmosfèrica del SART Medi Ambient de la Universitat de Vic, Guerau Arisa i del gerent de Proserv, Jordi Ricart. La sessió ha estat moderada pel representant de Gesfer, Pete Riera.