L’Estiu Únic de Vic clou amb la participació de més de 2.000 infants i joves

La proposta, que inclou els casals d’estiu municipals, el Cívicus i les Tardes d’Estiu al Carrer, s’ha ampliat fins avui i han augmentat la cobertura horària per facilitar la conciliació familiar

Activitat de les Tardes d'Estiu al Carrer! d'aquest any.
Activitat de les Tardes d'Estiu al Carrer! d'aquest any

L’Estiu Únic de Vic, que engloba els casals d’estiu municipals, el Cívicus i les Tardes d’Estiu al Carrer! es clou amb una participació total d’uns 2.000 infants i joves de la ciutat i una valoració molt satisfactòria. A l’inici de la temporada d’estiu, l’Ajuntament va fer l’aposta de poder aglutinar totes les accions adreçades a infants i joves que s’esdevenen en aquest període no lectiu, de manera que es donés una màxima cobertura horària, facilitant així la conciliació i les diverses realitats de les famílies de Vic.

 

 

Als casals d’estiu d’aquest any s’hi ha apuntat uns 500 nens i nenes, dels quals prop de 160 han gaudit de beca econòmica. Per tal de crear una proposta d’estiu adaptada a totes les famílies i a les necessitats d’aquestes es va allargar el període dels casals d’estiu fins al 10 de setembre i l’ampliació de la franja horària oferta, de les 9 del matí a les 7 de la tarda amb mitja hora d’acollida i recollida.

 

Els casals, que han estat oberts durant onze setmanes, han ofert menjador gestionat per l’Associació Sant Tomàs i per la cuina de la Casa d’Oficis, i han tingut lloc a l’escola La Sínia, l’escola l’Estel, l’escola Guillem de Mont-rodon, l’Institut Jaume Callís, l’Institut la Plana i l’Institut de Vic.

 

La seva dinamització ha anat a càrrec de monitors i monitores que participen activament i de forma voluntària a les entitats d'educació en el lleure de la ciutat durant la resta de l'any. Són l’agrupament Escolta Guillem de Mont-rodon, agrupament Escolta i Guia Collformic, agrupament Escolta i Guia Tsunami, Mijac Sanferm i Casal Claret. A més, s’ha completat amb monitors i monitores de la borsa externa que anualment es crea a base dels currículums que es fan arribar a l’Ajuntament i part de l’equip dels monitors de pràctiques de Casa d’oficis i de l’escola d’educadors Quiràlia.

 

Elisabet Franquesa, regidora d’Educació i Joves, valora molt positivament l’experiència d’aquest any ja que “era un repte tant pel que fa a l’ampliació d’horaris i calendari com per les circumstàncies sanitàries excepcionals, però les famílies, els infants i els joves s’han sentit segurs i ens han tornat a fer confiança”.

 

Cal destacar que a tots els centres s’han seguit les mesures de prevenció pertinents i que no s’ha registrat cap cas positiu entre els participants a l’Estiu Únic.  

 

 

Activitats per a tots els públics al carrer

 

La sisena edició de les Tardes d’Estiu al Carrer, inclosa a l’Estiu Únic, ha continuat fomentant la cohesió social i la convivència durant les vacances escolars d’estiu a l’espai públic, i amb una mirada en positiu de la diversitat, en total s’han realitzat un total de 28 activitats tenint en compte les recomanacions d’higiene i seguretat amb 1.500 persones participants. Han estat activitats de tipologies diferents, però amb un format més d’espectacle que de taller, com era habitual.

 

Per primer primera vegada s’han ofert activitats per la franja de 0 a 3 anys i la valoració és molt positiva ja que la participació de famílies, així com la implicació de les Escoles Bressol Municipals, ha estat molt alta.

 

Franquesa remarca la implicació d’algunes entitats i organismes de la ciutat que fins al moment no havien format part d’edicions anteriors, com el Museu Episcopal de Vic, la Farinera o el Centre d’Arts Escèniques d’Osona L’Atlàntida, que ha permès organitzar activitats gratuïtes, lúdiques i esportives que fomentin els valors saludables, de sostenibilitat i de convivència a 16 parcs i places de tota la ciutat.

 

Foment de l’activitat física i els valors al carrer

 

A totes les activitat de l’Estiu Únic cal afegir-hi Vic Esportnet 2020, per infants i adolescents d’entre 8 i 16 anys, que aquest any ha comptat amb la participació de 100 infants i adolescents distribuïts en tres categories: Benjamí, aleví i infantil.

 

La iniciativa té l’objectiu d’utilitzar el futbol i l’activitat física com a eines de reflexió i com a agents de canvi per millorar la vida dels infants i joves i incentivar la reflexió entorn valors com el treball en equip i la necessitat de diàleg per a una millor cohesió social. 

Per quart any consecutiu, l'OAR Vic i l’Ajuntament han col·laborat per obrir una part de les instal·lacions esportives de l’entitat als infants i joves, de 6 a 18 anys, per a jugar-hi de manera lliure, sota la supervisió de monitors assumits pel consistori.

L'objectiu d’aquesta acció no és altra que ampliar l'oferta d'espais de pràctica esportiva a l’aire lliure, ja que en el període de vacances escolars és quan hi ha una major ocupació de les pistes de barri, parcs i places del municipi. L’horari d’obertura ha sigut de dilluns a divendres de les 5 de la tarda a les 8 del vespre i s’han extremat, més que mai, les mesures higièniques amb un exhaustiu control d’accés. Durant tot el període d’estiu hi han passat prop de 200 infants i joves.

Cal recordar que des de l’1 de juliol, i fins aquesta mateixa setmana, s’ha comptat amb la presència de dues monitores de carrer a l’espai públic. Aquesta figura, que fa cinc anys que cada estiu surt a carrer, ha estat present en diferents parcs, places i pistes de tota la ciutat amb molta presència d'infants per tal d'oferir, de manera informal i no programada, alternatives de joc, dinàmiques i proporcionar una tarda diferent a aquells infants que fan un ús habitual d'algun espai públic durant tot l'estiu. 

Aquest any, poder oferir aquest suport i acompanyament en medi obert ha estat especialment cabdal per garantir bones dinàmiques de joc, la convivència a l’espai públic i reforçar les mesures higièniques i de seguretat derivades de la pandèmia.