L’Estudi d’habitatges buits ofereix garanties per seguir millorant l’atenció a la ciutadania
Es fomentarà l’augment del nombre de pisos amb lloguers assequible o social a la ciutat amb l’aplicació del pla d’inspecció i intervenció i el posterior procés sancionador a entitats bancàries i grans tenidors, en cas d’incompliment; una campanya per potenciar la borsa de mediació i el programa IN-Vic
A través de les dades facilitades per la Generalitat del registre de pisos buits de bancs, les dades del padró, el baix consum i les baixes d’aigua, la seu electrònica del cadastre, la identificació de carrers i inspeccions visuals s’ha pogut elaborar l’estudi d’habitatges buits a la ciutat de Vic, presentat ahir pel regidor d’Habitatge, Titi Roca.
D’aquest estudi se n’ha extret que un 10% dels 20.000 habitatges de la ciutat de Vic estan buits. Per aquest motiu, Roca va explicar que l’Ajuntament està preparant una campanya informativa perquè els propietaris coneguin la necessitat que hi ha a la ciutat, de posar els seus pisos desocupats en lloguer i així potenciar la borsa de mediació gestionada per l’Oficina Local d’Habitatge amb les avantatges i garanties que això comporta.
El regidor d’habitatge va manifestar la voluntat que “el cens sigui viu i per aquest motiu cada any s’anirà controlant per saber si es va en bon camí i satisfà la demanda necessària”.
Previ a aquest estudi, des del consistori s’ha realitzat una sèrie de contactes, reunions i gestions amb les entitats bancàries per tal que cedissin voluntàriament els pisos que tenien desocupats al municipi. Algunes ho han fet a través de convenis amb la Generalitat, altres directament, però malauradament hi ha entitats bancàries que han fet cas omís a les demandes de l’Ajuntament.
Per això, Roca va exposar que “com que aquesta demanda insistent no sempre funciona, s’han buscat els mecanismes per forçar-ho i es va aprovar el pla d’inspecció i intervenció de l’Ajuntament sobre els habitatges desocupats en situació anòmala i procés sancionador i un reglament d’adjudicació d’habitatges i altres recursos, com la mesa d’emergència, per atendre les necessitats de tothom i que ningú en quedi exclòs”, va reblar.
D’aquesta manera, si l’entitat bancària o grans tenidors no faciliten els habitatges buits s’iniciarà un procés sancionador, aprovat inicialment al ple de desembre.
IN-Vic: Una mirada a tres bandes
Fruit de l’estudi de pisos buits s’ha detectat que al centre històric, un 23% dels habitatges estan buits, dels 4.099 que hi ha disponibles, i només 2 són propietat d’una entitat bancària. Això vol dir que s’ha d’incidir en encoratjar a propietaris que tenen el pis buit, pel motiu que sigui, el posin en lloguer perquè el casc antic esdevingui més viu.
Per solucionar aquesta situació s’està desenvolupant el programa IN-Vic que atorgarà subvencions perquè es rehabilitin els pisos buits que no compten amb cèdula d’habitabilitat, o falta fer-hi algun arranjament. Un fet que impedeix que puguin ser llogats pels propietaris i que gràcies a IN-Vic es podrien incorporar al parc de lloguer assequible o social.
Per tirar-ho endavant es buscaria una entitat del tercer sector perquè se n’ocupi, “no només es posarà a disposició els pisos amb lloguer assequible o social sinó que s’afavoreix la rehabilitació i la ciutat tindria uns habitatges més dignes i vius”, va dir Titi Roca.
Amb aquest programa el benefici és a tres bandes: Les famílies se’n beneficien amb un contracte de lloguer assequible o social i un seguiment per part d’una entitat del tercer sector; s’afavoreix la rehabilitació i l’embelliment de l’habitatge; i es beneficia al propietari que fins ara tenia el pis en males condicions i desocupat. Com va dir Roca, tot a canvi d’una coresponsabilitat per totes les parts que es detallarà quan estigui més lligat.
A més, per tal de fomentar aquest tipus de lloguer i engrossir la borsa de mediació, els propietaris dels habitatges podran rebre una subvenció en l’impost dels béns immobles (IBI).
Titi Roca va exposar que l’any passat es van ocupar 59 habitatges per part de demandants inscrits a la borsa de mediació i se seguirà treballant per informar als propietaris de la possibilitat d’aquest tipus de lloguer a través d’una campanya publicitària que s’engegarà properament.
“Habitatge per a tothom”
Així doncs, després de mesos de treball transversal des de l’Oficina Local d’Habitatge, l’Oficina d’Intermediació Hipotecària i l’àrea de Benestar i família de l’Ajuntament, ha arribat aquest estudi de pisos buits que s’ha obtingut mitjançant un anàlisi del registre de pisos buits propietat d’entitats bancàries i grans tenidors de la Generalitat de Catalunya; l’elaboració d’un cens propi d’habitatge buits de particulars, entitats financeres i grans tenidors.
Cal fer èmfasi que tant en la taula d’habitatge d’ahir com les que s’han celebrat durant el 2016, s’han passat les dades de les unitats familiars amb dificultats d’accés a l’habitatge a preu de mercat i a les solucions que s’han arribat des de tots els àmbits.
La iniciativa forma part de la proposta “Habitatge per a tothom” que va guanyar el mes d’abril de 2015 en la primera convocatòria de pressupostos participatius a la ciutat de Vic. Per aquest motiu, el regidor d’habitatge ha volgut agrair la idea sorgida d’aquests pressupostos i ha encoratjat a la ciutadania a proposar projectes a nivell de ciutat ja que permeten que avanci.
240 pisos buits en mans d’entitats bancàries i grans tenidors
Hi ha un total de 240 habitatges buits provinents de bancs i grans tenidors segons el registre de la Generalitat de Catalunya. D’aquests, la majoria es troben al barri del Remei (35%), Els Caputxins (15%) i L’Estadi (16%).
Aquest estudi ha diferenciat dels pisos en què ja s’hi pot entrar a viure, un total de 102, i els que no tenen cèdula d’habitabilitat, un total de 138, bé perquè necessiten alguna reforma o perquè s’han d’acabar i no són pisos per entrar-hi a viure ja.
Podeu consultar l’estudi aquí.