Habitació de la nova planta d'hospitalització

L’Hospital Universitari de Vic estrena la nova unitat d’hospitalització que servirà de model per a tot el centre

Permet atendre pacients amb malalties infeccioses de forma molt més segura i aplicar tractaments menys invasius per a les afeccions respiratòries. La unitat s’ha posat en marxa inicialment per acollir pacients amb COVID-19

 

Aquest mes d’octubre han finalitzat les obres a la tercera planta de l'Hospital Universitari de Vic. Una reforma integral que permet fer un salt a nivell de confort, accessibilitat i funcionalitat tant a la Unitat d’Hospitalització 3.1 com al vestíbul de la planta. La unitat compta amb 13 habitacions, totes dobles excepte una, tot i que podran funcionar com individuals segons les necessitats i la disponibilitat.

 

Passadissos i accessos amplis, habitacions acollidores de disseny hoteler amb els equipaments assistencials (connexions, oxigen...) amagats de la vista, wifi gratuïta per a pacients i acompanyants, climatització i il·luminació intel·ligents... són algunes de les prestacions de la remodelada ala de la planta 3. Uns espais que també s’han concebut per afavorir el treball multidisciplinari i la comoditat dels professionals durant l'assistència, amb uns controls d’infermeria i sales de cures millorats, lavabos totalment diàfans, zones d’emmagatzematge més accessibles o despatxos privats on informar els familiars. La sostenibilitat ha estat un altre factor rellevant en el seu disseny, tant en la tria dels materials i elements constructius, com a l'hora d'incorporar sistemes per optimitzar el consum energètic.

 

Una unitat versàtil

La nova unitat d’hospitalització 3.1 també destaca per la seva versatilitat. Com no podia ser d’altra manera en uns espais que s’estrenen després de l’experiència amb la COVID, les noves instal·lacions permeten treballar en condicions “normals” d’hospitalització o bé amb pressió negativa. Aquest sistema permet fer aïllaments molt més segurs en cas que calgui atendre persones afectades per malalties infeccioses i, alhora, realitzar tractaments molt menys invasius per a les afeccions respiratòries –com aplicar sistemes de respiració forçada que permeten tractar els pacients sense haver-los de sedar ni intubar– minimitzant el risc de contagi. De fet, la unitat s’ha posat en marxa inicialment per acollir pacients amb COVID-19.

 

Un model a replicar

Les obres van començar el juliol de l'any passat però, quan estaven a la recta final, la irrupció del coronavirus va obligar a aturar-les. Amb la progressiva normalització de l'activitat, es van poder reprendre els treballs. Conjuntament amb la unitat 3.1, també s'ha remodelat la meitat del vestíbul de la planta 3: la resta de la reforma d’aquest espai es durà a terme en els propers mesos atenent a com evolucioni la situació epidemiològica, doncs les obres impliquen tancar durant unes setmanes la planta 3.2.

 

El disseny de la unitat 3.1 ha seguit el Pla Funcional d'Hospitalització del Consorci Hospitalari de Vic, que defineix com han de ser tots els nous espais d'internament. Unes línies mestres que ja van guiar la reforma de les unitats de la primera planta però que, gràcies a l’experiència acumulada en aquests anys, s’han acabat de polir i millorar per donar lloc a la que ha de ser la planta model d’hospitalització de l’Hospital Universitari de Vic. Comoditat, funcionalitat i accessibilitat seran les senyes d'identitat de les noves unitats: tres elements clau –segons la pròpia opinió dels pacients enquestats– per convertir l'Hospital en un entorn acollidor que situï l'experiència del pacient al centre de l'atenció. La Unitat d’Hospitalització 2.2 és la propera planta que està previst remodelar seguint aquest model.