L’ONG Dianova és l’encarregada de gestionar l’arribada de les 41 persones refugiades que s’acolliran a la ciutat de Vic

L’Ajuntament de Vic col·laborarà durant el període d’acollida amb els seus principals serveis i servirà de connexió amb les entitats i la Taula de refugiats

Ple del 9 de setembre de 2015 en què es va aprovar l'adhesió de Vic a la xarxa de ciutats i pobles refugi .
Ple del 9 de setembre de 2015 en què es va aprovar l'adhesió de Vic a la xarxa de ciutats i pobles refugi

L’organització no governamental (ONG) Dianova, amb seu central a Madrid i llarga experiència en l’àmbit de la immigració, és l’encarregada de gestionar l’acollida de les persones refugiades en territori català i espanyol després d’haver-ne rebut l’adjudicació per part del Ministeri de l’Interior, segons ha explicat el regidor d’Acollida de l’Ajuntament de Vic, Àlvar Solà. A més, la mateixa ONG assumeix el cost de l’acció amb una vintena de treballadors que gestionaran el procés d’acollida.

 

Dianova ha informat que l’arribada de persones refugiades es realitzarà de forma discreta i respectant els drets personals. Així, fins els primers 6-9 mesos viuran al Seminari de Vic on s’hi realitzaran tasques d’integració. D’aquesta manera Vic es converteix en una ciutat de primera acollida els primers 9 mesos i passat aquest període de temps les persones refugiades es podran distribuir per la comarca d’Osona, Catalunya i l’estat espanyol, sempre dins de les fronteres estatals per tal de no perdre l’estatus de persona refugiada. 

 

L’alcaldessa, Anna Erra, creu que el projecte ha d’esdevenir positiu per a les persones acollides, per la ciutat de Vic i en cap cas la ciutadania ha de notar inconvenients si no tot el contrari. La capital d’Osona ha de ser un exemple a seguir en acollida, integració i tolerància. Erra ha destacat que la majoria dels grups amb representació al consistori estan d’acord amb la iniciativa recordant que l’adhesió de Vic a la xarxa de ciutats i pobles refugi per a l’acolliment de refugiats es va aprovar al ple del passat 9 de setembre de 2015.

 

Vic acollirà 41 persones i Manresa 40 més. Excepcionalment, i en cas que les instal·lacions de la capital del Bages no estiguin enllestides quan arribin totes les persones refugiades a Catalunya, Vic podria acollir-les provisionalment fins que les instal·lacions manresanes estiguin finalitzades, tot i que es preveu que s’acabin de forma immediata.

 

A partir del passat dilluns, 5 de setembre, les instal·lacions del Seminari de Vic estan operatives per la rebuda de les persones refugiades tot i que a hores d’ara encara no n’ha arribat cap. Es preveu que sigui al llarg d’aquest mes de setembre quan vagin arribant esglaonadament les persones refugiades a la ciutat tot i que se’n desconeix la seva procedència, data exacta d’arribada ni tampoc se sap si vindran famílies o persones individuals. En tot cas, l’ONG responsable sí que ha indicat que mai se separaran estructures familiars i sempre arribaran famílies compactades.

 

Des de la regidoria d’Acollida s’ha explicat que el primer mes d’acollida de les persones refugiades servirà per l’estabilització personal tenint en compte que provenen de països en conflicte i necessitaran un període d’adaptació i d’acceptació de la nova realitat. Totes elles arribaran a la ciutat de Vic amb permís de residència i de treball i un cop passats els 18 mesos, en què gaudiran d’atencions determinades, es tramitarà l’asil tenint en compte que aquestes persones tenen l’esperança de tornar al seu país d’origen ja que n’han hagut de marxar a causa d’un conflicte i no per una decisió pròpia.

 

Dianova ha remarcat que es facilitarà l’aprenentatge de la nostra llengua a les persones refugiades i des de la regidoria d’Acollida s’ha mostrat interès per fer un seguiment de l’evolució del procés tot i no tenir competències directes en la gestió dels refugiats.

 

En cas que alguna de les 41 places del Seminari de Vic destinades a l’acollida dels refugiats quedin vacants es podran anar reomplint amb noves persones en la mateixa situació.