Alfred Verdaguer, Anna Erra i Xevi Font

La 15a edició de la Marxa dels Vigatans es presenta oficialment

La compareixença ha comptat amb la presència d’Alfred Verdaguer, presidentd’Òmnium Cultural Osona, Anna Erra, alcaldessa de Vic, i Xevi Font, director artístic

Ahir a la tarda Òmnium Cultural va presentar la 15a edició de la Marxa dels Vigatans que es celebrarà el pròxim 8 de setembre a les 21.30 a la Plaça Major de Vic. La compareixença ha comptat amb la presència d'Alfred Verdaguer, president d'Òmnium Cultural Osona; Anna Erra, alcaldessa de Vic; i Xevi Font, director artístic que han donat a conèixer les novetats de la Marxa d'enguany. 

Verdaguer ha destacat que un dels objectius de la Marxa dels Vigatans és el de consolidar-se com a acte commemoratiu dels fets del 1714 i de reivindicació de les nostres llibertats nacionals. D'altra banda, també ha recordat el canvi de data de l'esdeveniment, que passa del 9 al 8 de setembre.

El president d'Òmnium Osona no s'ha volgut oblidar de tota la xarxa de persones que contribueixen a fer possible un acte com la Marxa dels Vigatans. Els voluntaris, que cada any són més, els ajuntaments, les empreses, associacions i les més de 70 entitats cíviques, socials i culturals que són una de les fortaleses de la Marxa.
Per la seva banda, Anna Erra ha destacat "l'orgull que suposa per a la ciutat de Vic acollir un acte com la Marxa dels Vigatans". L'alcaldessa, a més, ha remarcat les dues funcions que aquest acte suposa per a la ciutat. "D'una banda, ens ensenya i recorda la història. De l'altra, manté viva la memòria històrica del país amb un clam per la democràcia en un moment històric pel nostre país". A les acaballes del discurs, Erra ha agraït la feina feta a Òmnium per recordar aquests fets. "La ciutat de Vic està amb vosaltres", ha reblat.
D'altra banda, Xevi Font ha mostrat el seu agraïment a Òmnium Cultural per l'oportunitat. "És un orgull i una responsabilitat. Un orgull pel contingut i el significat
de la Marxa dels Vigatans. Però una responsabilitat pel moment en què ens trobem". Malgrat això, "des que m'ho van proposar no ho vaig dubtar ni un moment" ha afirmat. Amb aquesta presentació es dóna el tret de sortida a la Marxa dels Vigatans 2017. 
L'acte central tindrà lloc el 8 de setembre a les 21.30 a la plaça Major de Vic. Cal destacar però que, abans, el dia 6 de setembre s'homenatjarà a Pilarín Bayés al Temple Romà de Vic.

 

La Marxa dels Vigatans

Aquest acte neix l'any 2003 amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d'Osona, recordar els fets de 1714 i reivindicar els drets nacionals de Catalunya. Al llarg d'aquestes 15 edicions, la Marxa ha evolucionat des de la tradicional Marxa de Torxes cap a un model més participatiu, simbòlic i estretament vinculat als fets històrics de la comarca. Així mateix, la litúrgia de l'acte conserva els objectius fundacionals de transversalitat generacional, cultural i ideològica. Aquesta vinculació amb el passat i el present ha contribuït en el progressiu creixement de La Marxa dels Vigatans, tant en espectadors com en participació activa dels pobles i entitats de la comarca, que fan possible la vigília de l'11 de setembre a Vic.

La Marxa dels Vigatans és una festa de llibertat. Commemora els fets de 1714 i reivindica la necessitat de recuperar les llibertats nacionals. Una festa cívica de
llibertat, memòria i homenatge que impliquen milers de persones i desenes d'entitats i institucions de les comarques d'Osona i el Lluçanès. Sota el lema "Marxa dels Vigatans, crida per la democràcia!", l'emblemàtica plaça Major de Vic esdevindrà un gran escenari. Hi participen milers de persones vingudes dels pobles d'Osona i d'arreu, de totes les edats, que cerquen un moment d'emoció compartida, poesia visual, espectacularitat, humor, tendresa i compromís amb la gent i el país.
Els pobles participen en l'espectacle formant columnes. Els municipis, amb torxes, entraran pels 7 carrers emulant, de manera simbòlica, les 7 portes que antigament donaven entrada a la ciutat de Vic. Les Columnes representen cadascun dels pobles de la comarca d'Osona que formen part de La Marxa. Cada columna està representada per un penó o personatge històric relacionat amb cada municipi, que arriba caminant des del seu poble a la plaça Major de Vic. En aquesta edició, tant les Columnes com qui vagi a l'acte com a espectador contribuiran a il·luminar la plaça. Per a les Columnes hi haurà torxes i la resta de participants podran ajudar a il·luminar la Plaça amb el seu mòbil.