La 1a edició del Lactium supera les expectatives amb escreix
60 expositors i 150 varietats de formatges artesans van omplir la rambla del Passeig de Vic els dies 1, 2 i 3 de maig
La primera edició organitzada per l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) Lactium, el món del formatge a Vic “s’han complert amb escreix les expectatives” assegurava ahir diumenge a la tarda el president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya, durant la roda de premsa de valoració, juntament amb Quima Vila, responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic, i Oriol Urgell, gerent de l’ Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans de Catalunya (ACREFA).“Era una fira ambiciosa en el plantejament però realista, en tractar-se de la primera edició; i la valoració no pot ser més que positiva” afegia Burgaya. Segons les enquestes fetes als visitants, un 40% eren vinguts de fora d’Osona i un 60% de la comarca. “L’èxit de públic i la plena satisfacció per part dels visitants, els quals n’han destacat la gran oferta i varietat de formatges, ens a satisfà plenament” explicava el president de l’ImpeVic i afegia que “els productors també s’han mostrat molt contents amb les vendes”. Josep Burgaya remarcava que “la bona acceptació d’aquest primer any ens planteja futures edicions amb un bon punt de partida”. El Lactium “és una fira amb dimensió de país, una aposta que hem fet molt convençuts i amb rigor, la qual esperem consolidar” insistia Burgaya.Els dies 1, 2 i 3 de maig la rambla del Passeig de Vic es va convertir en un gran mercat de formatges i els seus derivats. Una seixantena de parades de productors de formatges artesans de Catalunya i altres punts de l’Estat espanyol -escollits a través d’una procés de selecció rigorós i estricte- van oferir unes 150 varietats d’aquest producte originari de l’antiga Mesopotàmia. També s’hi van poder adquirir i degustar altres productes complementaris com és el cas de vi, la cervesa, la melmelada, la mel o els fruits secs. Els visitants van poder tastar les diferents varietats de formatges que hi havia a la fira a la carpa de degustació ubicada al centre del Passeig. El tast estava acompanyat d’una copa de vi, cervesa o aigua.La instal•lació d’una màquina expenedora de llet fresca de La Vaqueria d’Osona a l’inici de la rambla del passeig també va causar gran expectativa per part dels visitants, ja que per un preu assequible podien comprar llet fresca. Es calcula que es van vendre uns 1.500 litres de llet pasteuritzada. Jornada Tècnica i Concurs de Formatges ArtesansLa Jornada tècnica i el Concurs de Formatges Artesans són les dues activitats dirigides al sector professional que van complementar la fira.Una quarantena de professionals del sector es van inscriure i participar a la Jornada Tècnica “Gestió de la qualitat en les formatgeries artesanes” que va tenir lloc dijous, dia 30 d’abril, a la tarda a la sala modernista del Casino de Vic.L’elecció i control de la màquina, l’ús correcte d’additius i el control del producte i les instal•lacions són els temes centrals de la Jornada que va anar a càrrec de Felipe Frías, director comercial de Pierre Guerin Technologies, Maria Arroyo, representant de Laboratorios Arroyo i Anna Jubert, directora tècnica del Laboratori Laboratori Interprofessional Lleter de Catalunya (ALLIC), juntament amb Oriol Urgell.Pel que fa el 1r Concurs de Formatges Artesans, que es va portar a terme l’endemà divendres al matí també al Casino de Vic, van participar-hi 138 formatges de cabra, ovella i vaca, elaborats per 94 productors, que anaven des dels frescos, de pasta tova, de pasta semidura o dura, fins als blaus i els més tendres. Oriol Urgell valorava molt positivament aquesta primera edició del Concurs en què “el nivell ha estat molt alt”. En total es van lliurar 24 premis, repartits en 8 categories puntuables -les que hi participaven més de 7 formatges- i 5 més que van rebre una menció especial. Mentre que, Burgaya assegurava que pel sector “ha de convertir-se en un concurs de referència”.El jurat estava format per 24 professionals del sector -entre tècnics, cuiners , professors i catedràtics universitaris, i experts en el món comercial del formatge-. Xavier Pellicer, Nando Jubany, Fermí Puig, Mario Neichel, Xevi Molera, Jean Louis Neichel o Pep Palau són alguns dels membres del jurat. El lliurament de premis es va fer el divendres al vespre a l’escenari de la rambla del Passeig. Els premiats van rebre els trofeus: Lactium Or, Lactium Plata i Lactium Bronze.