La 7a edició del Congrés Europorc tanca les portes amb més de 400 inscrits

Durant dos dies, una vintena de ponències han analitzat la situació actual del sector porcí

La 7a edició del congrés internacional de porcí, que es va iniciar ahir dimecres al matí, ha tancat les portes aquest dijous al vespre. Veterinaris, productors i tècnics de la indústria del porc han participat en aquesta trobada que s’ha convertit en un referent en el sector porcí, pel que fa a congressos i seminaris especialitzats. La responsable de fires i mercats, Quima Vila, ha valorat positivament aquesta 7a edició assegurant que “s’han complert les espectatives que ens havíem marcat”. En aquest sentit, Vila ha explicat que el principal objectiu d’enguany ha estat “donar resposta al per què s’està donant la crisi al sector i amb quines claus s’ha d’entendre” la qual cosa “hem aconseguit” a través de la vintena de ponències que s’han dut a terme durant aquests dos dies. En total s’han acreditat al Congrés 422 professionals. D’aquesta xifra total, 265 persones s’han acreditat per participar a les ponències dels dos dies, 32 s’han acreditat per les ponències del primer dia, 26 per les ponències del segon dia i 99 persones s’han acreditat per assistir a ponències concretes. “Xifres que corroboren l’èxit del Congrés” ha remarcat Vila. Miquel Collell, membre de la Comissió del Congrés Europorc, ha assegurat que ha estat “una edició molt rica en contingut i molt profitosa”. En aquest sentit, Collell ha destacat les ponències del Centre de Recerca i Sanitat Animal (CReSA), un centre “de casa nostra que ens ha permès entrar a l’òrbita de països europeus pioners en recerca, fet que queda demostrat a través dels investigadors que integren al centre i que són de diferents nacionalitat”. “Guanyar-se la vida en crisis, l’excel·lència” ha estat una altra de les ponències, dutes a terme aquest dijous, que ha destacat Collell. “Una de les sessions que ha comptat amb més assistents ja que s’ha centrat en un cas molt pròxim i ens ha permès veure que a casa nostra estem produint molt bé”.El membre de la Comissió ha assegurat que la “cirereta del pastís” ha estat l’última sessió de la jornada en què els màxims responsables de les empreses Tarradellas, Corporació Alimentària Guissona i El Pozo han explicat als assistents l’evolució i la història de la seva organització. “Ha estat un luxe conèixer de primera mà què hi ha al darrere de tres empreses que veiem dia rere dia” ha afegit. Casos d’èxitJosep Tarradellas, propietari de Casa Tarradellas ha descrit l’èxit obtingut de la seva empresa a través de “la innovació, diferenciació i marca”. Tarradellas ha parlat de la història i el funcionament de l’empresa començant per la venda de l’espectec, passant per la producció de patés, pernil dolç, bacon i pizzes, fins arribar a les darreres propostes: Mixto, Mixto Chapata o el Quiche. Josep Tarradellas ha assegurat que “gràcies al treball constant, a la innovació i la comunicació hem aconseguit posicionar-nos al mercat”. L’empresari ha encoratjat als professionals del sector porcí a “lluitar i tirar endavant” i ha remarcat que a Catalunya “tenim la ramaderia més innovadora d’Europa”. Tot seguit, Antonio Condal, representant de la Corporació Alimentària Guisona iJosé Fuertes de l’empresa El Pozo han explicat l’evolució i la història de la seva organització.Ponències La ponència “Circovirosi porcina: 10 anys d’història al CReSA – UAB. D’on venim i on anem?” a càrrec de Joaquim Segalés ha estat la ponència que ha obert la jornada d’avui dijous, segon dia i últim del Congrés Europorc. Segalés ha parlat de la història natural de la circovirosi porcina i de l’evolució del grup d’investigació del Centre de Recerca i Sanitat Animal (CReSA) en relació amb la malaltia. El ponent ha descrit el virus, que es va diagnosticar per primera vegada a l’estat espanyol l’any 1997, com “una malaltia que des del principi es va convertir en una controvèrsia”. Un cop presentada la malaltia i la seva presència global al món, Joaquim Segalés ha esmentat la transmissió del virus i l’evolució viscuda durant els darrers deu anys pel que fa a la prevenció i el control. L’investigador del grup CReSA ha remarcat, que “sempre és imprescindible disposar d’un bon diagnòstic”. Per acabar, ha presentat algunes de les tasques que el grup CReSA està portant a terme, remarcant que la circovirosi “només és una línia més d’investigació de les moltes amb les que treballen”.La segona ponència del matí ha anat a càrrec de Marina Sibila, que ha parlat sobre les “Noves eines de diagnosis”. Sibila ha esmentat els tres criteris en què es basen per diagnosticar la circovirosi porcina: la presència de lesions, la presència de signes clínics compatibles i de lesions microscòpiques en teixits digestius i, finalment, la detecció del virus en aquestes lesions microscòpiques.En la següent ponència, “Què passa entre granges?”, Sergio López-Soria ha exposat un resum dels coneixements disponibles sobre aquells factors que diferencien a les granges que presenten circovirosi porcina de les que no, a partir d’estudis epidemiològics. López-Soria també ha comentat els factors de risc i les possibles mesures de prevenció que es poden prendre en una granja. En la següent ponència, “immunologia i vacunes enfront circovirus”, Maria Fort ha parlat dels mecanismes pels quals s’estableix la interacció entre circovirus porcí tipus 2 i el sistema inmunitari i sobre com aquesta evoluciona cap a la circovirosi porcina o cap a una infecció subclínica. D’altra banda, Fort ha parlat sobre les vacunes comercials disponibles a dia d’avui i ha presentat bons resultats de la vacunació a Espanya que comencen a aportar dades clau sobre la resposta inmunitària generada per la vacunació. La finlandesa Tuija Kekarainen ha acabat amb les presentacions del grup CReSA amb la ponència “Un nou virus del porc: el TTV”. En primer lloc, Kekarainen ha presentat un nou virus detectat en el sector porcí, el Torque Teno Virus (TTV), un virus “desconegut a causa de la mancança de tècniques de laboratori per a la investigació amb aquest virus”. Finalment, la ponent ha detallat els resultats obtinguts pel CReSA en les seves línies d’investigació desenvolupades per generar coneixement sobre la biologia del TTV porc