L’alcalde, regidors i altres autoritats acompanyats dels tècnics han visitat la Casa Convalescència aquesta tarda. A la foto, imatge del claustre

La Casa Convalescència acollirà el Parc del Coneixement i la Innovació

Les obres començaran en un dies i han d’estar acabades aquest any 2012

Aquesta tarda s’ha presentat el projecte de remodelació de la primera fase de la Casa Convalescència, un edifici que ha d’acollir, properament, el Parc del Coneixement i la Innovació que serà gestionat per PARTEC VIC SL. L’edifici construït a finals del segle XVIII està adossat a l’església de l’Hospital de la Santa Creu i té un total de 2.500m2 dels quals se’n restauraran 1.738m2 . El Parc del Coneixement i la Innovació posarà en funcionament una Incubadora Tecnològica i també tindrà uns espais per a grups de recerca de la UVic orientats a empreses i al mercat i uns espais per a serveis comuns. La intervenció està finançada al 50% pels fons FEDER. El cost total de l’obra és de 1.272.337€.

 

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha posat de relleu la reforma d’aquest edifici ‘històric’ al centre de la ciutat que suposa, una vegada més, ‘el recolzament de la ciutat a la Universitat de Vic’. La remodelació d’aquest espai suposarà revitalitzar l’urbanisme de la zona i també l’entorn de l’Hospital de la Santa Creu. Durant les obres, es tallarà un carril de circulació al carrer Dr. Junyent i per tant serà de direcció única en el sentit d’entrada a la ciutat. El tall no afectarà l’entrada i sortida de vehicles de l’Hospital de la Santa Creu que podran anar en les dues direccions.

 

L’equip d’arquitectes responsables del projecte han remarcat el ‘valor artístic d’aquest edifici’ i la seva funció ‘didàctica’ ja que permet conèixer com es construïa al segle XVIII i ‘per cert que es construïa molt bé’, ha afirmat Josep Ll. Vives, autor del projecte de reforma. La arquitecta Victòria Bassa ha explicat la tasca de recerca de documentació que ha realitzat el seu equip per cercar plànols i documentació original que ha permès recrear l’edifici en el seus inicis. També s’ha estudiat el sistema constructiu i s’ha fet una diagnosi de l’estat actual per poder plantejar la intervenció. ‘Tot i l’aparença donada per l’abandonament’ ha afegit Núria Ayala, arquitecta, ‘l’edifici presenta un bon estat general’.

 

Edifici del segle XVIII amb un pati central quadrat


L´edifici de la Casa de Convalescència, es va construir a partir del darrer terç del segle XVIII, tot voltant un pati central quadrat, seguint els plànols dibuixats per en Josep Morató i Codina. Està adossat per la banda sud a l’església de L’Hospital de la Santa Creu edificada a finals de la primera meitat del S XVIII, seguint el projecte d’en Josep Morató i Sellés, fill de l´anterior, i per la banda Oest a l´actual edifici en ús de l´Hospital de la Santa Creu.

 

Cal destacar que Josep Morató i Codina va ser un dels darrers membres de la nissaga Morató establerta a Vic al segle XVI i que durant sis generacions van donar prop d´una vintena de mestres d´obres, escultors i altres artistes que configuraren bona part del barroc català. A Vic encara es conserven diferents esglésies obra de membres de la citada família. En Josep Morató i Codina fou el protagonista de la transició del barroc rococó al neoclàssic i fou l´arquitecte de la catedral neoclàssica de Vic. De les altres seves obres a Vic només es conserven dues amb intervencions poc agressives respecte els plànols originals. La Casa Convalescència és la de més envergadura i pel seu procés constructiu que va durar 25 anys també és una mostra de la transició d´estils. Tot això reforça la idea de fer una intervenció respectuosa al màxim possible de l´obra inicial.

 

La Casa de Convalescència forma part del conjunt d´edificis més antics que es troba fora del perímetre del nucli del casc antic de la ciutat, tancat en el seu dia per les muralles de Pere III.

 

L´edifici presenta actualment una riquesa constructiva variada i interessant amb espais coberts amb voltes a la catalana o d´aresta en els sostres de planta baixa i planta primera. A planta primera trobem una sèrie de espais decorats amb pintures algunes originals de l’època i altres decorades en intervencions posteriors com a la sala d’actes i la capella.

 

Construcció en diferents etapes i recull de diferents estils arquitectònics


La investigació i la recerca a l´Arxiu Municipal de Vic i Comarcal d’Osona de tota la documentació referida a la Casa de Convalescència ha permès trobar prou informació que ens descriu l’evolució constructiva en vàries etapes. A dia d´avui se’n poden diferenciar clarament dues: la inicial que va generar el volum de l´edifici que actualment dona al pati d´accés a l´Hospital i la segona que va conformar la resta de l´edifici, construïda al voltant del pati central o claustre i que es va acabar d’edificar fins a la Rambla de l´Hospital. La primera es va construir a partir del 17 de febrer de 1772. Una vegada construïda es va aturar l’obra fins al 1798 en que, una vegada comprats els terrenys i habitatges existents amb façana a la Rambla, es va iniciar la construcció del claustre i la resta d’edificacions que l’envolten completant així les façanes exteriors del carrer Dr. Junyent i la de la Rambla. Durant aquesta segona etapa es va modificar parcialment el primer edifici construït 25 anys abans sobretot pel que fa a les voltes de primera planta. Durant el segle XIX es va remodelar i decorar la gran sala d’actes.

 

Aquesta diferència a nivell constructiu és clarament visible en el primer edifici edificat. La planta baixa i la planta primera són amb sostres de voltes de diverses tipologies que cobreixen una seqüència de cinc naus completant l´edifici amb una concepció clarament barroca. Una sèrie de cates realitzades en façana han permès veure amb claredat que també aquesta primera fase de l´edifici es va desenvolupar en diferents etapes, visibles per uns arcs de totxo massís existents sobre les voltes de planta primera. La resta de forjats principalment estan resolts amb biga de fusta i revoltó ceràmic i d´altres amb biga de fusta, llata i rasilla ceràmica com tota la superfície de coberta, a dues aigües, que es va adaptant a la geometria de la planta i que unifica tot el conjunt edificat de la Casa de Convalescència.

 

Parc del Coneixement i la Innovació


L’edifici ha d’acollir el Parc del Coneixement i la Innovació gestionat per PARTEC VIC SL, l’empresa mixta participada al 80% per l’Ajuntament de Vic i el 20% per la Universitat de Vic. El president de PARTEC VIC SL i regidor de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany, ha posat de relleu els beneficis que tindrà per a la ciutat aquest nou equipament i també l’impuls econòmic que suposarà. El conseller delegat de PARTEC VIC SL i director general del FUB, Joan Turró, ha afirmat que aquesta empresa ‘vol ser un nou instrument per a la promoció econòmica’ i que juntament amb altres equipaments de la ciutat com el VIT es vol fer costat a tot el teixit empresarial. També ha explicat que properament es crearà un Consell d’Administració de PARTEC VIC SL on es donarà entrada a tot aquest sector empresarial. Finalment el rector de la UVic, Jordi Montaña, ha manifestat que ‘s’ha redactat un projecte d’una gran qualitat que lliga amb els principis de la universitat i que acollirà ‘un centre d’emprenedoria’ i ‘la formació continuada del sector empresarial’.

Els usos que es donaran a l’edifici seran els següents:

 

PLANTA BAIXA: INCUBADORA, OPENSPACE, SERVEIS COMUNS


• Espais d´incubadora tecnològica amb 10 mòduls, cada un amb accés independent, ocupant part dels volums sota voltes.
• Espai Openspace, a la zona de voltes que dona directament a façana principal i que es considera una zona de treball oberta. El vestíbul principal queda incorporat a aquesta zona.
• Zona de serveis de dotacions i una àrea reservada per a les instal•lacions de l´edifici.

 

PLANTA PRIMERA: INCUBADORA, ESPAIS UNIVERSITARIS RECERCA, SALES REUNIONS, ESPAIS COMUNS


• Espais d´incubadora tecnològica amb 2 mòduls cada un amb accés independent i amb un grau de flexibilitat total entre ells.
• Una sala de formació empresarial.
• Espai per grups universitaris de recerca que ocupen la resta d´espais de la planta i que inclouen un despatx tancat de direcció i un altre de sala de reunions. Aquesta àrea integra l´espai de galeria coberta que dona a la façana principal.
• Les sales existents amb pintures es respecten per complert i s´integren al programa com a dues sales de reunions més.
• Zona de serveis de dotacions.

 

PLANTA SEGONA: OPENSPACE, SERVEIS COMUNS


• Espai Openspace i zona de serveis de dotacions.

La proximitat de la Casa Convalescència amb altres equipaments de la ciutat permetrà crear un Parc en Xarxa en relació a totes aquelles infraestructures relacionades amb la recerca i la transferència del coneixement com són el VIT, el campus de la Torre dels Frares de la UVic, el Campus de Miramarges o totes els serveis que ofereix l’Ajuntament de Vic a la zona de El Sucre com aules de formació, recinte firal, etc.

 

Planol de la nova circulació del carrer Dr. Junyent: